Închide

Ligia Deca, din echipa președintelului Klaus Iohannis, este noul Ministru al Educației. Și-a preluat mandatul, cu o plecăciune

ActualitateAdministrațiePolitica by Actual de Cluj - oct. 03, 2022 1 198

Ligia Deca (40 de ani) a preluat  Ministerul Educației de pe postul de consilier al președintelui Iohannis. Aceasta a coordonat proiectul prezidențial România educată, criticat în mediile de specialitate pentru că nu aduce direcții concrete de acțiune. Este primul ministru al Educației care a fost președintele unei asociații studențești (ANOSR) și care nu are toate gradele de profesor sau cercetător – este lector universitar la SNSPA, unde predă Studii europene, din februariea anul acesta.

Ligia Deca este inginer diplomat în inginerie navală și navigație, fiind absolventă a Facultății de Navigație și Transport Naval de la Universitatea Maritimă Constanța, unde a urmat și un master în management maritim și portuar. Opt ani mai târziu, în 2016 a obținut titlul de doctor în științe politice de la Universitatea din Luxemburg. Este primul ministru al Educației numit direct din echipa președintelui Klaus Iohannis, care după cum a declarat, are ca obiectiv transformarea în lege a proiectului România educată.

Ligia Deca este lector universitar la SNSPA de doar 8 luni, din februarie 2022, potrivit informațiilor publicate pe contul său de LinkedIn. Anterior, a mai deținut poziții de cadru didactic asociat la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și la SNSPA (2019-2021), conform unei prezentări de pe site-ul președinției.

Consilier al lui Klaus Iohannis încă din primul mandat al președintelui, Deca a coordonat proiectul România educată, criticat pentru ambiguitatea soluțiilor propuse. A fost numită în funcția de consilier pe educație al lui Iohannis în iunie 2015, iar pe 23 decembrie 2019 a fost numită în funcția de consilier prezidențial, din poziția de cercetător în științe politice la Universitatea din Luxemburg.

Mai multe detalii despre Ligia Deca pe Edupedu.ro

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a demisionat săptămâna trecută, în scandalul de plagiat, fiind forțat să precedere în acest fel de președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă. Acesta din urma este și el anchetat pentru acuzații de plagiat.

„Una dintre aceste valori este integritatea, motiv pentru care îmi doresc o paradigmă radicală, lipsită de echivoc, în garantarea integrității și eticii în viața academică. Pentru aceasta avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului, iar noile legi ale Educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al mediului educațional. Miza este însăși credibilitatea sistemului de învățământ superior și a cercetării din România, dar și viitorul nostru ca societate democratică”, a spus președintele Klaus Iohannis la deschiderea anului universitar, în 3 octombrie.

Biroul Politic Naţional al PNL a decis să o propună pe Ligia Deca în funcţia de ministru al Educaţiei, cu majoritate de voturi (doar 2 abțineri), în 3 octombrie. Fostul consilier prezidenţial Ligia Deca a depus, în aceeași zi, la ora 18.00, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Educaţiei, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis. Deca a făcut o plecăciune în fața președintelui în momentul în care a primit decretul de numire în funcție.

sursă foto: captura video/Facebook

Un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare