Închide

Lider UDMR: Noi l-am făcut președinte pe Alin Tișe în 2016. PSD ne-a propus nouă să preluăm președinția Consiliului Județean, dar l-am ajutat pe Tișe

ActualitatePoliticaRecomandarea redacțieiTop News by Cosmina Fernoaga - mart. 04, 2021 1 768

Președintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond afirmă că e șocat și „absolut revoltat” de declarațiile lansate de președintele Consiliului Județean Cluj, liberalul Alin Tișe. „Cum să facă acest gest neprietenos și să spună că-l destituie pe reprezentantul UDMR, Vakar Istvan, din funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean? Comentariile lui Tișe m-au șocat pur și simplu. Sunt absolut revoltat și nu îmi vine să cred că Tișe a uitat relația noastră de coaliție pe care o păstrăm la Cluj de ani de zile”, a comentat Csoma Botond pentru Actual de Cluj.

El a ținut să reamintească rezultatul alegerilor locale din 2016, când fără sprjnul UDMR,  liberalul Alin Tișe nu ar fi ajuns președintele Consiliului Județean Cluj, având în vedere că în 2016 n-a existat vot uninominal, funcția de președinte find adjudecată prin vot la masa forului administrativ. Formațiunea maghiară avea posibilitatea să încheie o majoritate cu PSD-ul, la momentul respectiv, la nivelul Consiliului Județean Cluj. Csoma Botond a reamintit că PSD Cluj chiar le-a propus UDMR-iștilor să le dea funcția de președinte, doar ca să rupă alianța cu PNL-ul.

„Noi l-am făcut președinte pe Alin Tișe în 2016.  Reprezentanții PSD ne-au propus atunci să să formăm cu ei o majoritate și ne dădeau nouă funcția de președinte, dar noi am refuzat. Am spus că de dragul parteneriatului îndelungat pe care-l avem cu liberalii să mergem mai departe în această formulă și l-am susținut la vot pe Alin Tișe. De aceea nu pot să înțeleg cum poate acum să revină la un asemenea discurs patriotard, ca pe vremea lui Funar. Cum să zică că UDMR reprezintă un pericol, când noi suntem în coaliție cu liberlaii la Cluj de atâta amar de vreme”, a punctat președintele UDMR Cluj.

Tișe nu-l poate schimba pe Vakar Istvan din funcție fără ajutor de la PSD sau USR-PLUS

Csoma Botond a mai spus că l-a sunat pe Tișe, în momentul în care a auzit că amenință că-l schimbă pe vicepreședintele UDMR din funcție. „Mi-a răspuns că primarii PNL din zona de munte ar fi revoltați că PNL a pierdut postul de prefect și că el este mâhnit din această cazuă. Chiar nu cred lucrul acesta. Și Vakar Istvan este deja la al treilea mandat de vicepreședinte și și-a construit o relație foarte bună cu toți primarii. Nu văd de ce ar fi aceștia supărați că UDMR ocupă funcția de prefect, cu ce-i încurcă pe ei?  I-am explicat că posturile de prefecți și subprefecți s-au negociat în coaliția de guvernare și că nu e deloc corect ca problema pe care o are el cu conducerea propriului partid să fie discutată pe niște resentimente istorice, cum că ungurii ar reprezenta un pericol la adresa românilor, într-un Cluj care se mai și mândrește cu politicile sale de multiculuralism”, a spus Csoma.

În prezent, PNL Cluj nu deține majoritate calificată în forul Consiliului Județean Cluj. Nici împreună cu cele două voturi ale reprezentanților PMP, Alin Tișe nu ar aduna două treimi din voturile forului, atât cât este necesar pentru a-l putea schimba din funcția de vicepreședinte pe repezentantul UDMR, Vakar Istavn. Ca să-și ducă amenințările până la capăt, Tișe ar avea nevoie de ajutor fie din partea reprezentanților USR-PLUS, fie din partea PSD.

Din declarațiile lui Tișe, după ce a aflat că Guvernul l-a numit pe avocatul Tasnádi István Szilárd (UDMR), în funcția de prefect al Clujului:

„Am făcut tot ce este omeneşte posibil ca să schimb această decizie, dar, din păcate, nu am reuşit. (…) Este o palmă dată clujenilor, ardelenilor şi filialei Cluj a PNL. Îmi exprim public scuze clujenilor pentru această decizie, întrucât PNL Cluj era îndreptăţit să aibă acest post de prefect. Voi continua din postura de preşedinte al Consiliului Judeţean să lupt pentru oamenii acestui judeţ, iar în prezent analizez posibilitatea, în şedinţa din martie a forului judeţean, a schimbării vicepreşedintelui UDMR, Vakar Istvan, de la Consiliul Judeţean”, a declarat, miercuri, Alin Tişe (foto jos), într-o intervenţie la zcj.ro.

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.
  • Articole similare