Închide

Licitaţii caritabile pentru proiecte dedicate micuţilor. Coordonator de eveniment:”Banii nu se duc aiurea atunci când investeşti în copii”

ActualitateSocialTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - iun. 18, 2016 0 569

Copii cu dizabilităţi care au nevoie de recuperare fizică, copii nevoiţi să petreacă mult timp prin spitale, copii din medii defavorizate care au nevoie de un loc şi de oameni care să îi ajute să îşi facă temele. Ei sunt cei pentru care, prin trei proiecte diferite, s-au mobilizat bani la licitaţie, într-un eveniment caritabil desfăşurat în mijloc de săptămână, la un restaurant pe Cetăţuia Clujului.

Mai precis, au venit să îi convingă pe donatori oameni cu proiecte care se ocupă de copii: e vorba de centrul de recuperare pentru copii Mira, centrul comunitar al FRCCF unde 45 de copii din medii defavorizate vin zilnic să facă teme şi un proiect care să le facă mai uşoare zilele de stat în spital unor copii bolnavi – proiect care-și propune să doteze saloane de spital cu audioteci. Pentru aceste trei iniţiative s-au adunat fonduri: 35.700 de lei este suma pe care au reuşit să o strângă cei de la asociaţia Nişte Oameni, la a treia ediţie a Sferei Donatorilor din Transilvania. Copiii au fost sufletul ediţiei, ei au dat dress code-ul (copilăresc) şi tema: ”Niște copii mari pentru niște oameni încă mici”

oameni la lucru

Potrivit contabilităţii de după eveniment, organizatorii şi participanţii au depăşit ţintele asumate de fiecare proiect, iniţial: „cel de 6900 a strâns 10.000,  el de 7200 a strâns 14.700, cel de 5.500 a strâns 11000″, sintetizeză Geanina Simion, coordonatoarea evenimentului. Adunarea de seară a avut şi un invitat special: ambasadorul ediţiei a fost Sebastian Topan, băieţelul din filmul de acum celebru la Cluj, „Usturoi”. „El provine dintr-o familie modestă, dar a ajuns să facă actoria în Cluj. Tot pentru că cineva, aproape anonim, i-a oferit o bursă, pentru că a crezut în el. Era un exemplu că banii nu se duc aiurea atunci când investeşti în copii”, motivează Geanina.

 

Ce vor iniţiatorii proiectelor care au nevoie de fonduri

 

Proiectul ”EducaȚie și celorlalți”, propus de Fundaţia Română pentru Copii, Comunitate şi Familie, partenerul principal al ediţiei, presupune mobilizarea de resurse pentru ca 45 de copii care vin zilnic în centrul comunitar al FRCCF să beneficieze de sprijin constant la teme, cu personal specializat. De ce e nevoie de intervenţii? „Pentru a-i ajuta pe aceşti copii să își recupereze lacunele și să depășească pragul de eșec școlar survenit în urma condițiilor precare și a mediului dezorganizat din care provin. Pentru ei, fundația este locul unde sunt ”acasă” după școală, unde găsesc sprijin, acceptare, o masă caldă și expunere la un mediu firesc în care copiii au drepturi”, spun iniţiatorii. Grupul lor a pornit de la un plan de 6.900 de lei, pentru ca la licitaţia Nişte Oameni să se adune 10.000 de lei. „Adică facem teme la mate și română mai mult de un semestru școlar”, precizează reprezentanţii FRCCF.

frccf

Un alt proiect pentru care s-au mobilizat resurse a fosst ”Adunăm zâmbete”, al organizației Un Zâmbet cu MIRA. Reprezentanții săi spun că își propun extinderea activității centrului de recuperare pentru copii prin terapia cu MIRA, prin crearea unui spațiu prielnic consultațiilor medicale și prin dotarea cu aparatură specială, care ar facilita procesul de recuperare pentru aceștia. „În acest centru se asigură tratamente de recuperare, pentru copii cu dizabilități proveniți în general din familii defavorizate, care nu au acces la terapiile de recuperare din alte centre. Și, mai mult, pentru care această terapie constantă reprezintă singura modalitate prin care pot să realizeze niște gesturi sau mișcări care sunt banale pentru orice alți oameni fără probleme”, spun organizatorii despre cel de-al doilea proiect sprijinit. Mira a adunat 14.700 de lei, deşi pornise de la un target la jumătate – 7.200.

un zambet cu mira

Al treilea proiect propus de Niște Oameni pentru donatorii veniţi să contribuie în seara de 15 iunie, în cadrul TDS III, nu este unul pentru o anumită categorie de copii. „Este unul pentru noi și pentru copiii noștri. Pentru momentele în care, dintr-un motiv sau altul, va trebui să petrecem o perioadă în spital. Și cine a mai avut experiența spitalelor românești știe ce înseamnă să stai cu un copil acolo chiar și 3 zile. Iar la boli cronice, la luni de zile de petrecut în spitale, nici nu vrem să ne mai gândim. Totuși… știați că 35% dintre copiii din spitale sunt bolnavi cronici, care petrec acolo o lungă perioadă de timp? Fără activități și fără Internet care să-i distragă de la atmosfera de acolo?”, atrag atenţia organizatorii licitaţiilor de proiecte. ”Sunet pentru sănătatea copiilor”, propus de Life Education for all, este un proiect care-și propune să doteze 10 saloane din Clinica de Pediatrie III cu câte o audiotecă (CD-player, căști și CD-uri cu povești pentru copii, muzică pentru copii, muzică clasică sau alte CD-uri cu conținut educațional). „Pentru că muzica alină durerea și oferă o stare de bine tuturor. Iar poveștile te fac să călătorești, depășind granițele salonului”, susţin iniţiatorii proiectului. Până în prezent, prin acest proiect, s-a reușit deja dotarea a 34 de saloane din clinicile Pediatrie I, Pediatrie II și Pediatrie IV, în urma diverselor donații. La evenimentul TDS, proiectul care a pornit cu un obiectiv de a strânge 5.500 de lei a  a ajuns să adune 11.000.

Iniţiatorii proiectului se pregătesc să continue. „Săptămâna viitoare vom face şi ultima donaţie reuşind astfel să încheiem ceea ce ne-am propus iniţial; dar, pentru că noi credem cu adevărat în utilitatea acestui proiect, am făcut deja o invitaţie, care sperăm să fie onorată, unui partener pentru a ne fi alături din toamnă, deoarece ne dorim extinderea acestei campanii pentru a dota şi celelalte saloane de copii din cadrul Institutului Inimii, Institutului Oncologic, Clinicii de Pneumoftiziologie, Clinicii de Psihiatrie şi Neurochirurgie şi de la Spitalul de Boli Infecţioase”, anunţă iniţiatorii proiectului.

concert

Dacă doriţi să ajutaţi…

„În seara evenimentului se angajează sume, nimeni nu vine cu banii de acasă. Niște Oameni au cam două luni la dispoziție pentru a colecta sumele și pentru a le da proiectelor care beneficiază de ele. De aceea, oricine nu a putut ajunge la eveniment și crede că dorește să contribuie pentru oricare din aceste proiecte, ne poate trimite un e-mail de intenție pe nisteoameni@nisteoameni.org și îi vom explica ce trebuie să facă”, completează Geanina Simion.

Orice sume în plus vor contribui astfel:

– pentru EducaȚite și Celorlalți: mai multe luni de meditații asigurate pentru copii;
– Adunăm zâmbete – mai multe aparate pentru centrul de recuperare Un zâmbet cu MIRA;
– pentru Sunet pentru sănătatea copiilor: mai multe saloane de copii dotate cu audioteci.
Sursa foto: Nişte Oameni

 

Citeşte despre primele două ediţii TDS:

“Cine dă mai mult?” pentru cercetarea românească. Niște Oameni pun bani la Cluj pentru proiecte cu “accent” S.F.

şi

Cum licitează la Cluj oamenii cu pantofi scumpi. Se adună bani pentru poezie, pentru pădurea cu fantome și întâlnirea creativilor din design

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare