Închide

Licitație de peste 2 milioane de euro pentru cumpărarea de autobuze școlare destinate transportului elevilor la școlile din centrul Clujului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 03, 2018 0 628

Primăria și Compania de Transport Public Cluj-Napoca vor să cumpere zece autobuze noi pe care să le folosească pentru a deservi linii speciale destinate transportului elevilor la școlile din centrul orașului.

Licitația de peste 2,3 milioane de euro a fost deja lansată și, potrivit directorul CTP, ofertele se pot depune până la începutul lunii decembrie. Dacă licitația va decurge normal, fără contestații, și dacă autobuzele vor fi livrate în maxim 4 luni, este posibil ca elevii să circule cu autobuze școlare în ultimele luni ale anului școlar în curs. Dacă nu, transportul școlar va debuta în noul an școlar.

Un proiect pilot de transport al elevilor la două școli din centrului orașului s-a derulat în perioada septembrie-octombrie în Cluj-Napoca. Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca a operat câteva linii speciale pentru elevi din toate cartierele orașului și a introdus autobuze care să ducă elevii la liceele Avran Iancu și Bălcescu din centrul Clujului. Propunerea a venit de la clujeni în cadrul procesului de bugetare participativă prin care oamenii propun în limita unui buget proiecte iar primăria se angajează să le susțină financiar și să le implementeze. După derularea proiectului pilot, primarul Boc a anunțat că administrația dorește să cumpere autobuze speciale pe care să le utilizeze pentru transportul elevilor de la toate școlile din centrul Clujului. Aceata deoarece, a spus Boc, proiectul pilot și-a atins scopul.

O medie de peste 200 de elevi pe zi care au circulat cu autobuzele cu circuit închis a fost raportată după proiectul pilot. În plus oficialii primăriei s-au lăudat că tot atâtea mașini n-au mai circulat prin centrul Clujului, având în vedere că părinții au optat pentru sistemul de transport cu autobuze și nu și-au mai folosit mașinile persoanale pentru a-și duce copiii la școală.

Directorul Companiei de Transport Public Cluj-Napoca, Liviu Neag, a declarat pentru Actualdecluj.ro că licitația pentru achiziționarea de autobuze speciale pentru elevi a fost deja lansată și că ofertele se pot depune până în 7 decembrie. Contractul, potrivit directorului CTP, este estimat la peste 2,3 milioane de euro.

Autobuze speciale înseamnă, după cum a explicat Neag, mijloace de transport noi, Euro 6, cu un număr maximal de 40-44 de locuri pe scaune, personalizate pentru transportul special al elevilor (culoare și înscrisuri), dotate cu camere de supraveghere, aer condiționat și alte dotări care să răspundă cerințelor de siguranță pentru acest tip de transport.

Directorul CTP a menționat că nu își amintește exact termenul de livrare din documentația de licitație însă a precizat că este posibil ca autobuzele să poată fi livrare în 4 luni de la semnarea contractului.

Primarul Boc a anunțat că CTP va introduce cursele cu circuit închis pentru elevi din primăvara lui 2019, însă acest lucru depinde de modul în care se va derula licitația. Dacă nu vor fi contestații și se va reuși atribuirea și semnarea contractului la începutul lui 2019, atunci cel puțin pe finalul de an școlar 2018-2019 elevii de la școlile din centrul Clujului (cinci sau chiar șase licee, după cum au spus oficialii Primăriei) vor putea beneficia de transport la școală.

Dacă ”va fi o licitație românească în care se contestă de dragul contestației”, un termen real pentru introducerea liniilor speciale destinate transportului elevilor de către CTP CLuj va fi începutul noului an școlar 2019-2020.

În plus, Boc a mai spus că Poliția Locală va face angajări speciale pentru a deservi transportul elevilor. Fiecare cursă operată în cadrul proiectului pilot a fost deservită de un polițist local care s-a asigurat că elevii urcă și coboară în siguranță la școala la care învață.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.