Închide

Licitație de peste 15,2 milioane de euro pentru construirea primei școli publice în cartierul Bună Ziua din Cluj, cartier edificat haotic după anii 2000

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - dec. 07, 2024 0 199

Primăria Cluj-Napoca a lansat la începutul acestei luni licitația pentru proiectarea și execuția noii școli (cu ciclu primar și gimazial) anunțate în cartierul Bună Ziua care urmează să se costuiască pe strada Augustin Buzura. Contractul este estimat la peste 74,6 milioane lei (peste 15,2 milioane euro) iar ofertele se depun în 29 ianuarie 2025. Școala ar urma să fie proiectată în 4 luni și executată într-un an și jumătate.

 

Licitația pentru proiectarea și execuția noii școli au fost publicată în SEAP în 5 decembrie. Criteriul de adjudecare al contractului vizează cea mai avantajoasă ofertă (prețul ofertei- 40%, experiența experților cheie din echipa de proiectare și execuție – 40% și garanția acordată lucrărilor -20%).

Ofertanții trebuie să facă dovada că a dus la bun sfârșit, în ultimii 5 ani de la data limită de depunere a ofertelor, lucrări similare celor descrise în caietul de sarcini în valoare cumulată de minim 40.000.000 lei fără TVA din maxim 3 contracte în cazul lucrărilor de construcție. În cazul lucrărilor de proiectare, ofertantul va face dovada că a dus la bun sfârșit, în ultimii 3 ani de la data limită de depunere a ofertelor, servicii similare celor descrise în caietul de sarcini în valoare cumulată de minim 1.200.000 lei fara TVA din maxim 3 contracte.

Ofertele la lictație se depun în 29 ianuarie 2025. Termenul de contract este de 22 de luni, din care proiectare presupune 4 luni iar execuția presupune un an jumătate.

Proiectul școlii publice din Bună Ziua a fost pornit în urmă cu trei ani. Prima dată a fost prezentat public la nivel de studiu de urbanism de către proiectanții de la Arhi Box în vara lui 2023. Anul acesta, tot în vară, proiectul a primit critici în cadrul Comisiei de Urbanism a Primăriei pentru modul în care a fost tratat -atât va amplasare a școlii pe terenul de 1,6 hectare cât și privind partea de trafic. Deși terenul pe care se va amplasa școala e pe strada Augustin Buzura, accesul nu se va realiza de pe această arteră. Nici un sistem de sensuri unice nu va fi implementat prin proiect deoarece, după cum explica viceprimarul Dan Tarcea, ar aduce descărcarea traficului pe strada Augustin Buzura. Locuitorii de pe această arteră privată (dar cu acces public) s-au opus și au amenințat Primăria, potrivit lui Dan Tarcea, cu boicotarea construirii școlii prin toate mijloacele posibile. Am dorit să nu fie amplasată la stradă din motive de siguranță și de trafic, dar și datorită vecinătății cu viitorul Parc Bună Ziua, care are potențialul să devină o coloană verde, pietonală a cartierului, unde copii pot veni pe jos la școală”, a arătat arhitectul Mihai Racu, cel care a prezentat proiectul în cadrul Comisiei de Urbanism.

Anul acesta, în luna octombrie, au fost declanșată și exproprierea proprietarilor terenului de peste 1,6 hectare pe care se va construi noua unitate de învățământ.

Școala care se va amenaja cartierul Bună Ziua va fi prima din acest cartier al Clujului. Potrivit studiilor, va avea 27 de săli de clasă la cele mai înalte standarde (organizate într-un corp principal cu subsol, parter, două etaje) și o capacitate de circa 675 de elevi.

Date tehnice:

Suprafață desfășurată: 26.400 mp, cu o înălțime maximă de 18 metri.

Spații verzi: 20% din teren va fi amenajat ca spațiu natural.

Locuri de parcare: 30 pentru autoturisme și 60 pentru biciclete.

Trotuarul adiacent străzii Bună Ziua va fi lărgit la 2,7 metri, contribuind la îmbunătățirea accesibilității pietonale în zonă.

sursă foto: simulări viitoare școală/Arhi Box

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.