Închide

Licitație de peste 7,9 milioane lei pentru dale, borduri de cauciuc și tartan, la Cluj/Un specialist în mobilitate critică Primăria că montează pavele după ureche în cartiere, ca să iasă numărul maxim din contracte

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 15, 2024 0 134

Un acord cadru pe 2 ani de zile a fost scos la licitație de Primăria Cluj-Napoca pentru a cumpărare dale, pavele de cauciuc, tartan sau pardoseală pentru a crește siguranța locurilor de jiacă și a spațiilor pentr parcticarea mișcării în aer liber. Contractul, estimat la peste 7,9 milioane lei este împărțit în 7 loturi, în funcție de tipul de produse solicitat și are ca dată limită de depunerea a ofertelor ziua ed 9 mai.

În urmă cu o săptămână, un specialisti î mobilitate oferea exemplul unui parc de cartier unde Primăria a montat o suprafață permeabilă sub o masă de ping-pong ca să arate că amenajările din locurile de joacă sunt făcute ca să iasă numărul de dale și pavele de cauciuc la număr. „Se acoperă pământul și iarba în jurul unor mese de ping-pong și, în plus, se pun și prost”, a atras atenția acesta.

 

 

„Având în vedere că la această dată există un număr de cca 320 locuri de joacă în parcuri, zone verzi, grădinițe și școli și circa 60 de locuri de fitness, realizate pe parcursul mai multor ani, se are în vedere amenajarea de sisteme de protecție antitrauma pentru creșterea siguranței în utilizarea echipamentelor din toate spațiile destinate mișcării în aer liber, cu o diversitate tot mai mare atât în ceea ce priveste tipul de sistem de protecție ales cât și în ceea ce priveste aspectul estetic și ecologic. Serviciul Spații verzi are în vedere în cadrul activității sale înnoirea permanentă a dotărilor existente, dar și menținerea în stare corespunzătoare a dotărilor existente și prelungirea perioadei de utilizare a acestora, precum și introducerea unor materiale ecologice de protecție antitraumă. În acest context Serviciul Spații verzi, care are în obiectul de activitate amenajarea de locuri de joacă, întreținerea, repararea aparatelor de joacă cu care sunt dotate acestea, precum și a celor de fitness, de asemenea amenjarea de sisteme de protecție antitraumă pentru toate aceste echipamente, continuă în fiecare an pe baza cerințelor utilizatorilor și ținând cont de tipurile noi de sisteme de protecție antilovire, apărute pe piața, dorește să achiziționeze dale din granule de cauciuc, dale cauciuc + benzi gazon artificial, cauciuc turnat, suprafețe din tartan si produse conexe, cauciuc EPDM și pardoseală ecologică din particule de lemn pentru aparatele de joacă și fitness, terenuri sportive betonate existente atât pentru spațiile de pe domeniul public, precum și pentru creșe,
grădinițe și scoli. Produsele ce fac obiectul licitației se doresc a fi achiziționate pentru a reduce riscul de accidentare
la locurile de joacă pentru copii, fitness, terenuri sportive. Datorită caracterului amortizor al produselor, acestea vor proteja utilizatorii aparatelor de joacă sau altor echipamente de agrement de eventuale accidentări grave la nivelul capului și scad riscul fracturilor. Datorită caracterului antiderapant se reduce riscul alunecărilor. De asemenea, sunt ușor de întreținut. Pentru a crește atractivitatea spațiilor de joaca și a celor pentru practicarea exercițiilor fizice în aer liber, acestea vor avea o paletă de culori diversă sau în cazul pardoselii ecologice culoarea este de lemn natur”, a arătat Primăria în caietul de sarcini al licitației pentur cumpărarea de pavele, dale de cauciuc tartan sau pardoseală.

Licitația a fost lansată la începutul lunii aprilie și vizează un acord-cadru de furnizare al mai multor tipuri de produse pe o perioadă de 2 ani de zile. Data limită pentru depunerea ofertelor este 9 mai.

Per total, contractul este estimat la peste 7,9 milioane lei, fără TVA. Primăria dorește să cumpere dale și borduri de cauciuc (valoare estimată lot 1 – 470.000 lei), Dale cauciuc și benzi gazon artificial (valaore estimată lot 2, 630.000 lei), covor turnat din granule de cauciu (valoare estimată lot 3- 1.248.000 lei), Tratan cu produse conexe (valoare estimată lot 4, 2.720.000 lei), pardoseală outdootCINIPUS EPDM (valoare estimată lot 5 – 1.720.000 lei) și pardoseală antitraumă ecologică (vloare estimată lot 6 – 1.200.000 lei).

„Cantitatile minime-maxime ale acordului-cadru precum si cantitatile minime-maxime ale contractului subsecvent se regasesc in caietul de sarcini. Valoarea celui mai mare contract subsecvent: LOT 1 – 49.250 lei fara TVA; LOT 2 – 105.000 lei fara TVA; LOT 3 – 160.000 lei fara TVA; LOT 4 – 340.000 lei fara TVA, LOT 5- 215.000 lei fara TVA, LOT 6- 150.000 lei fara TVA. Frecventa estimata a incheierii contractelor subsecvente este: LOT 1: min 1 – max 8 / an; LOT 2: min 1 – max 6 / an; LOT 3: min 1 – max 4 / an; LOT 4: min 1 – max 4 / an; LOT 5: min 1 – max 4 / an, LOT 6: min 1 – max 4 / an”, mai arată Primăria în fișa de date a achiziției.

Vezi și:

Primăria vrea să cumpere echipamente de peste 1 milion de euro pentru creșterea siguranței celor peste 300 de locuri de joacă din Cluj-Napoca

Cine furnizează Primăriei echipamente pentru creșterea siguranței celor peste 300 de locuri de joacă din Cluj-Napoca

Un specialist în mobilitate arăta, în urmă cu o săptămână, că intenția de a proteja copii din locurile de joacă a devenit ridicolă la Cluj după ce Primăria a început să monteze pavele și dale de cauciuc sub mesele de ping-pong pe care le-a pus în cartiere. Nu doar că le montează, dar le montează și strâmb, ca să iasă cât mai multe la număr.

„Am fost surprins să văd o pavare cu dale ‘moi’ între blocuri, acoperindu-se pământul cu un pavaj sintetic elastic în jurul unei mese de ping-pong de mult existente. Mă gândeam că dacă tot au făcut lucrarea, era frumos să fie masă centrată și aliniată, nu strâmbă și într-o parte. Acum, măcar, am înțeles cum s-a ivit ‘oportunitatea'”, a semnalat Tudor  Măcicășan pe grupul de Facebook Clujul Civic.
Postarea sa a strârnit reacții și din parteea altor clujeni. „Nu mi se pare o soluție bună. Pentru sporturi de genul ăsta ai nevoie de pardoseală rigidă, sunt anumite reflexe implicate acolo în mișcările pe care le faci. Înțeleg până la un punct să le pui în zone unde copiii pot cădea (tobogane, hinte etc.), dar la mesele de ping-pong faci mai mult rău decât bine. Asta că să nu mai zic de poluare cu microplastic, plus eliminarea permeabilității naturale a solului. Exces de zel unde chiar nu e cazul…”, a semnalat Mihai Cuibus
„Dacă tot se face ceva, cum ar fi să se facă și BINE, de la bun început?!! Nu cu cârpeli și peticeli, pe care trebuie să le reparăm peste 2 ani. Înțeleg lipsa de standarde a administrației, dar mi se pare trist că și noi tot pe acolo suntem.
Probabil de la gena pur românească „las’ că merge și așa”, a semnalat și consilierul local Alexandra Oană
„Dacă mergi în parcurile din Cluj, și în cele terminate recent, majoritatea aparatelor puse sunt înclinate, strâmbe, etc. Cel puțîn peste tot unde am fost eu sunt așa. E clar că sunt praf meseriașii cu care se lucrează. Se face de ochii lumii, să dea bine, fără nici un fel de standarde de calitate. Iar dacă așa cum majoritatea bănuim aceste firme sunt ale unor „prieteni” ale celor care fac licitațiile, evident că totul trece la recepție cu brio, toată lumea își umple buzunarele iar noi rămânem cu niște lucrări slab calitative, de scos ochii și la suprapret. Că nah, oraș de 5 stele. Paralele”, a scris și Bogdan Mureșan
„E mai practic așa, dacă se lăsa iarba, se ducea de la atâta călcat”, crede Mihai Chirilă
„Posibil să ai dreptate, dar dacă așa e bine oare de ce:
1. masă nu este centrată acolo, ci cu un rând de dale mai într-o parte?
2. masă nu e paralelă cu laturile, ci în unghi?
O fi o formă de artă modernă? S-au terminat ruletele?”, mai arată Măcicăşan Tudor calitatea lucrărilor din Cluj. 
El a postat și o serie de imagini cu lucările  pe care le-a dat drept exemplu.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.