Închide

Licitație de 3,8 milioane euro pentru amenajarea de la zero a celui mai mare parc din Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 11, 2019 0 1157

Un contract de peste 18,2 milioane lei (peste 3,8 milioane de euro) a fost scos la licitație de Primăria Cluj pentru amenjarea unui parc la marginea orașului. Este vorba despre o zonă botezată Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor de 20 de hectare pe care primăria vrea să o transforme în zonă de agrement prin plantarea a 1500 de copaci și amenajări pentru plimbare, plus terenuri de sport. Pentru acest proiect municipalitatea a depus și o cerere de finanațare din bani europeni, însă neaprobată.

Licitația de proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului plus execuție pentru realizarea parcului va avea loc în 27 mai 2019, data limită pentru depunerea ofertelor. Criteriul de atribuire este prețul cel mai scăzut. Contractul este estimat la peste 18,2 milioane de lei (3,8 milioane de euro).

Terenul de 21 de hectare pe care urmează să fie amenajat parcul este situat pe Bulevardul Muncii, la marginea Clujului. Aici în 2009 a început un proiect de imagine al administrației Apostu, preluat ulterior de Boc, care implica plantări anuale de puieți. Timp de mai mulți ani Primăria a anunțat anual că a plantat 10.000 de puieți. Plantările n-au reușit, copăceii fiind în mare parte distruși de pășunatul practicat în zonă.

Fiind o zonă neconstruibilă din pricina liniei de înaltă tensiune, dar și afectată de alunecări de teren, terenul de la capătul liniei de tramvai de pe B-dul Muncii a devenit pretabil pentru o pădure-parc. ”Vor fi plantați peste 1500 de arbori, vor fi amenajate alei, mobilier urban, iluminat public cu tehnologie led și terenuri pentru sport. Sperăm ca licitația să se deruleze în bune condiții și să putem semna contractul în vară. Așa, anul acesta va putea începe partea de proiectare iar în 2020 să ne apucăm efectiv de execuția parcului”, a declarat Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în Primăria Cluj.

Pentru realizarea Parcului Pădurea Tineretului, administrația locală a depus și o cerere de finanțare din bani europeni. Valoarea totală a proiectului este de 22.861.202,24 lei cu TVA, din care 21.632.046,20 lei reprezintă fonduri nerambursabile accesate prin Programul Operațional Regional, Axa prioritară 4- Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, iar 1.229.156,04 lei reprezintă contribuția proprie a municipiului. Deocamdată cererea nu a fost aprobată. 

Odată realizat, Parcul Tineretului urmează să fie cel mai mare din oraș. Acum, cel mai mare este Parcul Central (14 hectare) și apoi, ca suprafață, urmează Parcul Feroviarilor (5,4 hectare), închis mulți ani și aflat în curs de amenajare pentru public.

 

Vezi și:

„Pădurea clujenilor” se transformă, deocamdată pe hârtie, în cel mai mare parc din Cluj, „Parcul Tineretului”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.