Închide

Licitația pentru proiectarea și realizarea centurii se poate face la Cluj. Viceprimar: personal, eu aș organiza-o

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 21, 2020 1 1265

Primăria a recepționat recent studiile geologice, descărcare arheologică și cele topografice pentru Centura Metropolitană a Clujului, după cum a anunțat unul dintre oficialii instituției. Până la finalul anului urmează să fie gata Planul Urbanistic Zonal și studiul de fezabilitate. Între timp, Guvernul a dat posibilitatea autorităților locale să organizeze la nivel local licitația de proiectare și execuție, printr-o ordonanță de urgență. Viceprimarul Dan Tarcea susține ca Primăria să-și ia această responsabilitate și să organizeze licitația de proiectare și execuție pentru Centrua Metropolitană.

Primăria din Cluj împreună cu alte trei administrații de comune și-a asumat să inițieze pe cont propriu studiile urbanistice și de fezabilitate pentru Centura Metropolitană a Clujului, centură văzută de specialiști ca singura soluție reală pentru rezolvarea problemelor de trafic ale orașului (drumuri cu capacitate de trafic depășită, sau cu un trafic la nivelul autostrăzilor cu două sau trei benzi). Elaborarea documentației de urbanism necesară pentru centura metropolitană va costa aproximativ 11,5 milioane de lei, iar documentația aferentă drumurilor de legătură cu UAT, circa 6 milioane de lei. Contractul e deținut de firma Explan din Cluj iar Primăria a dat ordinul de începere în toamna lui 2018. În realitate în proiect sunt implicate peste 40 de entități.

Viceprimarul Dan Tarcea a spus că deja s-a reușit, prin intervențiile primarului Emil Boc la București, ca drumurile de legătură cu municipiul și comunele Gilău, Florești sau Apahida din proiectul centurii să fie incluse în proiectul de finanțare din fonduri europene. Se vehiculează o finanțare de circa 450 de milioane de euro pentru acest proiect al Centurii Metropolitane a Clujului.

„Sunt 38 de km de centură plus 30 de drumuri de legătură. Acestea din urmă urmau să fie făcute de autoritățile locale. Drumurile de legătură vor fi finanțate și ele în proiectul centurii și aici este meritul primarului. Aceasta va înseamna un plus de  200 de mil de euro în bugetele locale”, a spus viceprimarul Dan Tarcea.

Oficialul a spus că Primăria estimează că în 31 decembrie va avea gata PUZ-ul și SF-ul pentru centură în așa fel încât el să fie predat Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii din România pentru a merge în următoare etapă. Adică licitația de proiectare și execuție.

„Există o prevedere legală proaspătă, de o săptămână și jumătate, o Ordonanță de Urgență a Guvernului care clarifică situația și dă posibilitatea autorităților locale să poată organiza la nivel local licitația de proiectare și execuție. Categoric cred că e o decizie bună pentru că Guvernul nu are capacitatea să managerieze zeci de proiecte. E bine că se descentralizează și se dă această posibilitate autorităților locale. Urmează să ne consusltăm la nivelul conducereii Primăriei. Personal, fără a avea un acord sau a fi discutat cu altcineva din conducere, cred că ar trebui să ne luăm această responsabilitate. Suntem pe ultimele sute de metri în contractul pentru studiile urbanistice și de fezabilitate. Cred că avem expertiza și putem face față pentru organizarea licitației de proiecte și execuție pentru Centura Metropolitană”, a spus Tarcea.

Pentru ca licitația pentru studiile de urbanism și fezabilitate să poată fi organizată de Primăria Cluj a fost nevoie de o serie de protocoale și demersuri birocratice care au durat luni de zile.

Vezi și: Boc ține cu dinții de scenariul pentru Centura Metropolitană: deschiderea circulației e propusă în 2024

Primăria din Cluj-Napoca, în parteneriat cu administrațiile locale din Florești, Apahida și Gilău finanțează, în baza unei licitații, studiile preliminare pentru proiectul Centurii Metropolitane. Anul trecut s-a definitivat traseul pentru artera de 38 km și 4 benzi, însă până la avizarea lui de către Compania de Autostrăzi a fost nevoie de 6 luni de zile, termen care i-a descurajat pe cei care lucrează la proiect.

Studiile urbanistic și de fezabilitate ale proiectului estimate la 4 milioane de euro sunt finanțate, în urma unei licitații, de Primăriile Cluj-Napoca, Gilău, Florești și Apahida, deoarece, cu toate că lucrarea intra în sarcina Guvernului, de la bugetul de stat nu au fost alocate fondurile necesare. Odată cu finalizarea studiilor, s-a stabilit și traseul Centurii Metropolitane, care a fost aprobat de Ministerul Transporturilor în 2019. Despre centură, edilul Emil Boc a spus în repetate rânduri că există bani europeni care pot fi cheltuiți pentru realizarea acesteia.

Viceprimarul Dan Tarcea a făcut declarații la emisiunea Servus Cluj. 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.