Închide

Liberalii valsează cu Boc prin Cluj, dar plâng amarnic după alte primării. PSD câștigă Turda și Gherla

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - iun. 06, 2016 0 1425

Liberalii se bucură că Emil Boc și-a asigurat locul la Primăria Cluj Napoca, obținând, se pare, un scor foarte mare, de peste 69% din totalul celor peste 102.200 de voturi exprimate. În schimb, situația din județ le strică foarte tare cheful, având în vedere că mai multe primării importante, printre care Turda și Gherla, au fost pierdute în favoarea PSD.

Chiar dacă se făceau speculații și înainte de alegeri, nimeni nu putea crede că primarul liberal din Turda, Tudor Ștefănie, ar putea fi detronat. Ștefănie s-a aflat timp de aproximativ 20 de ani în fruntea municipiului Turda (a deținut trei mandate de primar și alte două de viceprimar). În viața de zi cu zi, el făcea casă bună cu liderul PSD, Cristian Matei, însă, pentru acesta din urmă interesele de partid au primat. La solicitarea liderilor PSD, Matei s-a văzut împins în cursa electorală. El s-a aliat cu viceprimarul în funcție, Lucian Nemeș (lider al PP-DD) iar azi a câștigat Primăria. Voturile s-au numărat în paralel de către reprezentanții partidelor prezenți în secțiile de votare, iar din datele furnizate atât de PSD cât și de PNL, Cristian Matei are peste 1200 de voturi în plus, față de Tudor Ștefănie.

La Gherla și Feleacu, liberalii au pierit pe mâna lor

La Cluj sunt cel puțin două primării pe care PNL le-a pierdut din pricina neînțelegilor apărute în urma fuziunii cu PD-ul. Neînțelegerile au culminat când s-a pus problema desemnării candidaților la primării. În Gherla,  primarul în funcție Marius Sabo (PNL) a avut mai multe divergențe cu colegii de partid. Vlad Bărbos care venea din tabăra PD nu a putut accepta o coaliție cu Sabo, mai ales că își dorea și el să candideze la Primărie, ca atare a migrat spre PMP, trăgând după el aproape toată organizația liberală, și în timp ce ei doi s-au bătut pentru a-și împărți electoratul liberal, candidatul PSD, Ioan Neselean, a câștigat alegerile. Mai exact, Ioan Neselean l-a întrecut la Vald Bărbos cu peste 1000 de voturi, în timp ce Marius Sabo a rămas de abia pe locul 3. Relativ aceeași situație s-a petrecut și în comuna Feleacu. Vechii liberali, conduși de Gabriel Costea, nu au putut accepta să rămână în echipă cu primarul PD, Nicolae Balea. Costea a trecut la PSD cu toată organizația sa și a câștigat Primăria Feleacu.

Ce primării au mai pierdut liberalii

O neplăcută surpriză pentru PNL a venit și din Beliș. Primarul liberal Viorel Crainc, care se afla deja la al treilea mandat, a pierdut alegerile în favoarea candidatului PSD. Candidații PSD au mai câștigat de la liberali și alte primării, printre care amintim: Jucu, Luna, Săndulești, Aiton, Mărgău, Sânmărtin, Mica, Cuzdrioara, Cășeiu, Conești etc. Liberalii au încerat la rândul lor să vină cu strategii pentru a-i detrona pe primarii din Baciu, Chinteni sau Apahida. În comuna Baciu, exista o înțelegere între liberali și UDMR, pentru susținerea lui Cosmin Maier la Primărie. Cu toate acestea, spun reprezentanții PSD, primarul social-democrat Florin Mureșan a reușit să-și mențină scaunul de edil. În comuna Chinteni s-a speculat de asemenea că primărița Lucia Suciu ar putea pierde Primăria. Liberalii au intrat cu un candidat puternic, o altă femeie, Maria Man. Deși scorul electoral a fost unul destul de strâns, Lucia Suciu a anunțat pe pagina personală de facebook că a câștigat alegerile. În comuna Gilău și Florești, nu s-a finalizat procesul de numărare a voturilor, astfel că partidele nu au încă date certe. Se estimează că în Florești (cea mai mare comună din Cluj și din țară), candidatul PNL Horia Șulea a obținut un nou mandat. Posibil ca aceeași situțaie să-l vizeze pe primarul PSD din Gilău, Dumitru Sfârlea. În municipiul Dej, primarul în funcție al PSD, Costan Morar, a câștigat detașat alegerile.

Cine va fi președintele Consiliului Județean

Rămâne de văzut care va fi scorul real al fiecărui partid în parte, la nivel de județ, având în vedere că funcția de președinte al Consiliului Județean se dispută  de abia după ce se vor împărți mandatele de consilieri județeni. Altfel spus, partidul care ia cele mai multe voturi va putea să impună președintele de județ, mai ales dacă mizează și pe un parteneriat politic (de regulă se încheie cu UDMR). De pe lista de consilieri ai PSD, candidat la funcția de președinte este deputatul Cornel Itu, în timp ce de pe lista PNL, canidat penru președinție este senatorul Alin Tișe.

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare