Închide

Liberalii au scenariul lor, chiar dacă PSD-iștii insistă să spună că Pilonul II de pensii nu se desființează

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - mai 22, 2018 1 288

În timp ce social-democrații repetă că subiectul desființării pilonului II de pensii este unul fals, liberalii și-au construit o întreagă campanie publică, insistând să arate că Guvernul PSD-ALDE ar avea de gând să preia acești bani pentru a-i transfera la bugetul general de pensii. Inclusiv primarul Emil Boc a ieșit să avertizeze cât de gravă este situația, subliniind că și el, pe vremea când era premier, a primit această propunere sub formă de inițiativă, dar că a respins-o vehement. ”Eu sper să nu se întâmple. E vorba de resursele financiare ale cetățenilor. Nici în cele mai grele vremuri de criză economică nu ne-am atins de pilonul doi de pensii. Se blochează cotizația până la sfârșitul anului. Este o greșeală enormă, este un semnal extrem de prost pe care România îl dă, și eu vorbesc din perspectiva cetățeanului și a interesului public și al investitorilor care se uită la această țară cum evoluează”, a comentat Boc. În replică, liderul PSD Cluj Horia Nasra a transmis că liberalii nu fac decât să manipuleze, și că informația privind naționalizarea pilonului II de pensii e „fake news”: „Nu s-a discutat şi nu vom adopta nicio măsură care să ducă la desfiinţarea Pilonului II de pensii. Fiind incapabili să propună măsuri economice concrete, liderii opoziției au recurs la acest timp de manipulare precum denunțul domnului Orban. Fondurile aparțin contribuabililor și nu pot fi desființate sau naţionalizate. Tot ce se transmit liberalii pe tema aceasta e fake news”. „Considerăm că părerile domnului Emil Boc legate de acest subiect sunt uşor ridicole având în vedere experienţa sa guvernamentală lamentabilă. Înţeleg că Emil Boc a primit poruncă de la Orban să rostogolească fake newsuri, însă eu i-aş aduce aminte de reuşitele sale guvernamentale: a tăiat 25% din salariile bugetarilor în timp ce clientela PDL prospera, în perioada guvernării sale a explodat exodul cadrelor medicale, peste 15.000 de medici au părăsit România, reorganizarea spitalelor a reprezentat, în fapt, închiderea, peste noapte, a 71 de instituţii medicale, absorbţia de fonduri europene a fost la pământ iar numărul de kilometri de autostradă inauguraţi în patru ani a fost demn de zmeura de aur” a transmis și consilierul judeţean PSD Remus Lăpuşan.

Liberalii au un scenariul pe care-l promovează asiduu

Purtătorul de cuvând al PNL Ionel Dancă vine cu o serie de observații, presupunând că informația desființării pilonului II de pensii ar fi una reală:

”Planul lui Dragnea și Tăriceanu de desființare a Pilonului 2 de pensii în cinci pași și consecințele directe pentru români: Măsura 1. Reducerea contribuțiilor la Pilonul II de la 5,1% la 3,75% din salariul brut. Consecința directă: Pentru un salariu mediu net pe economie de 2434 lei asta înseamnă o reducerea a pensiei suplimentare din Pilonul II de la 835 lei la 751 lei. Măsura 2. Suspendarea temporară pentru o perioadă de șase luni a contribuțiilor la Pilonul II. Consecința directă: La nivelul salariului mediu brut pe economie de 4162 lei, asta înseamnă un furt de 936 lei, bani care nu mai sunt virați în conturile individuale din Pilonul II. Măsura 3. Introducerea mecanismului de opțiune între Pilonul I public de pensii și Pilonul II administrat privat. Opțiunea implicită va fi transferul contribuțiilor de la Pilonul II la Pilonul I. Consecința directă: În acest moment sunt 7 milioane de conturi individuale în Pilonul 2. Dintre acestea, 4 milioane sunt conturi active, restul sunt conturi orfane care cel mai probabil nu-și vor exprima o opțiune și ar putea fi transferate automat la Pilonul I. Măsura 4. Stabilirea unui nivel fix al contribuțiilor la Pilonul II, în sumă de 84 de lei, cu posbilitatea creșterii acestui nivel până la 125 lei în cinci ani. Consecința directă: Pentru un salariu mediu brut pe economie de 4162 lei, această măsură va duce la o nouă scădere a contribuțiilor la Pilonul II de la 156 lei la 84 lei pe lună. În procente, pentru un salariu mediu brut înseamnă o reducere a contribuțiilor la Pilonul II de la 3,75% la 2% și chiar mai puțin pentru câștigurile slariale mai mari. Măsura 5. Reducerea comisioanelor de administrare a fondurilor de pensii la un nivel nerentabil. Consecința directă: Reducerea contribuțiilor la un nivel nesemnificativ și impunerea unor comisioane mici de administrare va face nerentabilă administrarea fondurilor private de pensii și va duce la ieșirea din piață a administratorilor privați. Preluarea administrării acestor fonduri de către stat și naționalizarea Pilonului II de pensii va fi ultimul pas” – a comentat reprezentantul PNL.

Un comentariu

  1. daca zice nasra ca nu s-a discutat e clar. asa e.
    doar el e mana dreapta a lu veorica, si stie tot.
    sa fim seriosi de 1 an de zile vor sa ia banii aia. nu e fake news. e document oficial guv dar le e rusine sa si-l asume. strategia e similara cu ce a facut orban in ungaria, a tot aruncat fumigene vreo 2 ani pana le0a nationalizat.

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare