Închide

Aproape 17 % din gunoiul clujenilor se reciclează. Ce plan are Primăria privind colectarea selectiva a deșeurilor

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 22, 2018 0 1669

Peste 127.000 de tone de deșeuri au intrat în 2017 pe platforma temporară gestionată de Regia Autonomă a Domeniului Public din subordinea Primăriei Cluj. Din această cantitate, s-au colectat selectiv și valorificat peste 21.000 de tone, adică undeva la 17% din gunoiul produs de clujeni, potrivit unui raport de activitate al Regiei. În pricipal, colectarea selectivă se face la rampă, prin sortare cu ajutorul zilierilor.

Pentru anul acesta, planul Primăriei este să pornească un proiect pilot de colectare selectivă în oraș și pe asociațiile de locatari. Primarul Emil Boc a menționat că administrația este impulsionată de tinerii care doresc să schimbe dimensiunea orașului și propun adoptarea unor modele de colectare selectivă și în Cluj-Napoca. După cum a anunțat primarul, proiectul pilot va începe cel mai probabil în luna iunie.

”Astăzi, la nivel de Cluj colectarea selectivă se face pe două fracții, uscată și umedă. La blocuri  avem două soluții, puncte îngropate, puncte cu pubele. Fac apel la utilizarea clopotelor pentru colectarea selectivă, albastru-hârtie, galben-plastic, verde-sticlă. Avem 400 de astfel de containere în Cluj. Oameni buni, dacă puteți în casă, puneți hârtia separat, sticla separat și plasticul. Apoi hârtie puneți-o în containerul albastru, sticla în cel verde și așa mai departe. Se ridică aceste deșeuri din clopote separat și ne ajută să facem o colectare selectivă de bază. Am vorbit și vom aduce în oraș aparate pentru colectarea plasticului care să dea și o mică recompensă celor care duc acolo sticle. Până atunci, însă, trebuie să insistăm pe ce avem. La case lucrurile merg bine. De ce? Pentru că într-o zi se ridică fracția uscată. În altă zi fracția umedă, gunoiul menajer. Oamenii primesc pubele pentru tipuri de fracții. Pentru zona de blocuri vom merge cu un proiect pilot pe o anumită zonă. Mergem, facem educație, discutăm și apoi ne vom gândi la sancțiuni”, a menționat primarul Emil Boc.

Societatea civilă din Cluj a presat în ultima perioadă Primăria să se gândească serios la reducerea cantității de gunoi produs de clujeni. La Primărie s-a depus o listă de semnături pro colectare selectivă strânse printr-o petiție lansată on-line pe platforma de-click.ro, D-le Boc, Clujul se îneacă în gunoi! Vrem acum colectare selectivă reală!. Petiția a fost semnată aproape de 5000 de oameni.

De când a preluat activitatea de stocare a deșuerilor (9 iulie 2015), Regia Autonomă a Domeniului Public din subordinea Primăriei face eforturi pentru reducerea cantității de deșeuri. Anul trecut, o dată cu incendiile care au afectat rampa temporară de la Pata Rât, RADP a investit pe partea de tratare mecanică a deșeurilor și pentru colectarea levigatului rezultat din fermentarea gunoiului.

Platforma de stocare a deșeurilor din Cluj-Napoca funcționează în baza autorizației de mediu 115/14.09.2015 reviziuită în 10 mai 2017 prin care pe platformă sunt acceptate și deșeurile din contrucții și demolări. Capacitatea maximă de stocare temporară autorizată în prezent conform autorizației este de 358.000 tone. În cadrul platformei se derulează activități de stocare a deșeurilor recepționate de la companiile de salubritate, sortarea deșeurilor municipale în vederea reciclării deșeurilor de ambalaje cu scopul valorificării lor și concasarea deșeurilor din construcții și demolări.

Anul trecut, pe platformă au intrat peste 127.000 tone deșeuri (cu 6.13 % mai multe ca în 2016). Din această cantitate au fost valorificate 21.271 tone, adică 16,75% din totalul de deșeuri intrate pe platformă. Din valorificare, S-au obținut peste 87.000 lei. Veniturile totale ale regiei din depozitare au fost de peste 4,2 milioane lei. Relocarea deșeurilor de pe platformă a costat peste 5,6 milioane lei.

”În luna iulie 2017 s-a produs un incendiu iar în urma acestui eveniment, conform măsurătorilor topografice, s-a estimat că a fost distrusă o cantitate de 34.920 tone deșeuri. În vederea dotării cu instalații în luna august 2017 s-au derulat două licitații publice pentru stație de tratare mecanică a deșeurilor cu o capacitare de 120.000 de tone pe an (procedură finalizată în 2018 din pricina contestațiilor) și stație tratare levigat cu o capacitate de 50 mc/zi montată în septembrie 2017. Dotarea platformei cu stațiile de tratare a deșeurilor a fost autorizată prin acordul de mediu revizuit din 13 noiembrie 2017. Pentru funcționarea respectivelor stații Regia a cumpărat 4 terenuri de peste 2,9 hectare. În semptembrie 2017 s-a îmcheiat un contract cu Eco-Bihor pentru relocare de deșeuri municipale, cantitatea relocată anul trecut fiind de 67,24 tone de deșeuri. În iulie s-a încheiat un contract de preluare a levigatului de către Recycling Prod Târgu Mureș, în 2017 fiind transportat 212,11 mc levigat. În octombrie s-a încheiat un contract de asociere în participațiune cu Ansa Smart Energy în baza căreia să se desfășoare activități de tratare termică a deșeurilor, comercializarea deșeurilor tratate și alte activități profitabile părților. Tot în octombrie s-a produs un alt incediu iar în estimărilor topografice a fost distrusă o cantitate de peste 10.600 tone deșeuri”, se mai arată în raportul de activitate al Regiei.

Emil Boc a făcut declarații la postul de radio Realitatea FM. 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare