Închide

Legea deepfake va intra la vot în Camera Deputaților/Amenzi drastice pentru imaginile și clipurile realizate cu ajutorul Inteligenței Artificiale și nemarcate

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - feb. 09, 2024 0 126

Pentru a preveni înșelătoriile în mediul online în România, mai ales în noul context al utilizării soluțiilor de inteligență artificială, Senatul a adoptat o lege, Deepfake, care în prezent se află la Camera Deputaților. Relizatorii de clipuri făcute cu ajutorul inteligenței artificiale vor fi obligați să afișeze acest lucru, vizibil, pe cel 15% din durata acestora.  Încălcarea acestei prevederi poate duce până la 2 ani de închisoare. De asemenea, cei care distribuie astfel de imagini sau conținut ştiind cum au fost realizate şi că nu reprezintă adevărul, riscă amenzi cuprinse între 600 şi 90.000 de lei.

 

„Săptămâna viitoare o să fie supusă la vot această iniţiativă legislativă, care prevede următorul lucru: cei care creează astfel de conţinut, fără să scrie explicit pe cel puţin 15% din suprafaţa clipului video sau a fotografiei că este un clip video artificial generat de un soft de inteligenţă artificială generativă, riscă inclusiv închisoare până la doi ani (…). Cei care fac riscă – pe lângă amenzi – inclusiv închisoare. Cei care distribuie un astfel de conţinut, ştiind că este unul care nu reflectă realitatea, riscă să fie amendaţi cu sume între 600 de lei şi 90.000 de lei”, a spus ministrul Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, joi seară, 8 februarie, la TVR Info.

Ministrul a explicat că multe sunt înşelătorii care îi costă pe oameni foarte mulţi bani, cum a circulat recent un astfel de deepkafe avându-l în prim plan pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care promova oportunităţi de investiţii.

”Este foarte clar că anul 2024 aduce nişte provocă pentru întreaga omerire, nu doar pentru România. 4 miliarde de oameni de pe întreg mapamondul îşi aleg conducătorii pentru următorii patru sau cinci ani (…) ajungem în situaţia în care, dincolo de clipurile amuzante pe care le primim să le vedem pe reţelele de socializare, avem şi astfel de fake-uri grosolane care folosesc imaginea unor miniştri, membri ai Guvernului României, pentru promovarea unor scheme financiare ilegale”, a mai spus Ministrul Digitalizării.

În altă ordine de idei, el a punctat că a fost asumat atacul cibernetic la serverele Camerei Deputaţilor de câteva grupări de hackeri din afara ţării, doar una fiind cea care le-a şi realizat şi va răspunde în faţa legii. „De acum patru zile a fost anulată şi revendicarea, au fost şterse şi toate acele fişiere cu informaţii, mare parte dintre ele publice, cu excepţia documentelor de identitate personală (…) cartea de identitate a premierului şi a liderului UDMR, în urma diligenţelor făcute de statul român”, a precizat Bogdan-Gruia Ivan. El a mai spus că atacul hackerilor asupra serverelor de la Camera Deputaţilor a reuşit „dintr-o eroare umană” şi a menţionat că România are una dintre cele mai puternice sisteme de cibersecurity din Europa.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare