Închide

Legea carantinării, sondaj la Cluj: 4 din 5 români o știu, dar numai un sfert cunosc conținutul

Actualitate by Actual de Cluj - iul. 15, 2020 0 340

Aproape patru din cinci români au auzit de legea carantinării, dar știu puține informații despre conținutul ei – aceasta e una dintre concluziile unui chestionar realizat de o casă de sondaje din Cluj, care a întrebat aproape nouă sute de români despre conținutul și percepția acestei legi.

Notorietatea cu privire la legea carantinării și izolării este mai ridicată în rândul vârstnicilor, a celor din Moldova și persoanelor care declară că la alegerile parlamentare votează cu PSD sau cu Pro România, relevă studiul. În plus, aproape 8 din 10 români, adică 79%, susțin că au auzit despre controversa dintre Guvern și opoziție cu privire la această lege – dar eșantionul e diferit: astfel, persoanele cu educație ridicată, cele care locuiesc în sudul țării, dar și votanții Alianței USR-PLUS și cei ai Pro România sunt mai informați cu privire la controversele din spațiul public pe marginea legii.

Cu toate acestea, doar puțin peste un sfert, adică 27% dintre respondenții care au auzit de lege, cunosc și conținutul acesteia. Sunt mai informați tinerii, respondenții cu educație ridicată, cei care locuiesc în mediul urban și în Transilvania și Banat, dar și votanții PNL și cei ai Alianței USR-PLUS.

O pondere de șase din zece participanți la studiu care au auzit de legea carantinării și izolării sunt de acord cu modificările aduse proiectului de lege în Camera Deputaților conform cărora izolarea se face ”la domiciliu sau într-o unitate sanitară, pe baza consimțământului persoanelor”. Peste jumătate dintre cei chestionați și care au auzit despre lege cred că aceasta ar trebui să fie votată de Senat în forma în care a trecut de Camera Deputaților, e una dintre concluziile studiului.

Chestionarul a fost aplicat unui număr de 892 de persoane, în urmă cu două zile, în 13 iulie, de către casa de sondaje IRES (Institutul Român pentru Evaluare și Strategie) din Cluj. Aici toate rezultatele

Legea carantinării și izolării intră în vot final astăzi, în Senat, după ultimele dezbateri în comisia juridică a senatului, noaptea trecută. Printre măsurile din lege se numără cea conform căreia medicul poate impune măsura carantinei sau izolării, iar persoanele aflate în această situație nu pot părăsi carnatina sau izolarea fără acordul medicului. Carantina se instituie la domiciliul persoanei, la o locație declarată de aceasta sau în spațiul desemnat de autorități.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare