Închide

Legătura Clujului la Autostrada Transilvania : Ministerul Transporturilor face exproprieri pentru Drumul Expres Tureni -A3

ActualitateTop News by Actual de Cluj - nov. 13, 2022 1 1614

Ministerul Transporturilor face exproprieri suplimentare pentru Drumul Expres Cluj Napoca-Autostrada Transilvania, o șosea cu o lungime de 5 kilometri și un cost estimat de 663 de milioane de lei. Legătura prin Tureni (DN 1) este așteptată de mulți ani, accesul dinspre în Cluj Napoca din Autostradă fiind greoi, prin DN 1 Turda în zona de sud sau prin Vest, prin Florești (DN 1). Alte două investiții majore pentru zona municipiului Cluj Napoca sunt Magistrala de Metrou M 1 și Centura Metropolitană, proiecte de trei miliarde de Euro.

Indicatorii tehnico-economici au fost publicați în această vară, iar pentru realizarea investiției este nevoie de exproprieri suplimentare : 655 de imobile cu o suprafață de peste 700 000 de metri pătrați și un cost de aprox. 1,6 milioane lei. ,,Drumul Expres va asigura legătura dintre 2 căi principale de transport: autostrada A3 (Turda) și drumul național european DN1/E81 în zona localităţii Tureni, degrevând traficul greu şi de tranzit din Municipiul Turda, scurtând timpii de parcurs între zona metropolitană Cluj și Autostrăzile A10 Turda – Sebeş și A3 Transilvania, contribuind la reducerea emisiilor de noxe din mediul urban al municipiului Turda care este traversat în prezent de DN1 şi DN 15. Sectorul de drum promovat pentru realizarea conexiunii dintre Autostrada A3 (zona Turda) şi DN 1(zona Tureni) face parte din proiectul Drum Expres Turda – Halmeu, sub denumirea Drumul Someșului/Someș Expres ce este identificat în cadrul Master Planului General de Transport aprobat. Pentru realizarea obiectivului de investiții, „Drum expres pentru realizarea conexiunii dintre Autostrada A3 (zona Turda) şi Drum Naţional DN 1(zona Tureni)” din județul Cluj, este necesară declanșarea procedurile de expropriere, astfel cum sunt prevăzute de Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, în vederea realizării unor obiective de interes național, județean şi local, cu modificările și completările ulterioare, prin ocuparea unei suprafețe totale de 750.015,00 mp aferentă unui număr de 655 de imobile proprietate privată, care sunt afectate de executarea lucrărilor pentru acest obiectiv.” arată Ministerul Transporturilor în Nota de Fundamentare, citată de economedia.ro.

Drumul expres care va face legătura între Autostrada Transilvania și Tureni (DN 1) va avea o lungime de 5 kilometri, iar costul estimat este de 663 de milioane de lei cu o durată de construire de 18 luni. Profilul este de drum expres cu o lățime a benzii de circulație de 3,5 metri, un acostament lat de 2,25 metri și spațiu median de 3 metri lățime unde se montează separatoarele de sens. Sunt prevăzute 7 poduri și viaducte din care cel mai lung va fi la kilometrul 4 peste Valea Racilor, un viaduct cu 6 deschideri și o lungime totală de 258 de metri din care tablierul are 246 metri.

Un comentariu

Scrie un comentariu