Închide

LECȚIA DIASPOREI. De la Cluj la Hong Kong: "Suntem îngrijorați pentru viitorul României"

ActualitateTop News by Kristina Reştea - nov. 03, 2014 0 396

 

La sute sau mii de kilometri distanță de România de unde au plecat, cetățeni români au ieșit din case duminică și, uneori, au înfruntat (cu sau fără succes) cozi infernale și proasta organizare a procesului de vot pentru a alege un viitor președinte pentru „acasă”. Actualdecluj.ro vi-a adus” pe tot parcursul zilei de ieri, români din mari capitale europene care au votat sau ar fi vrut să își exercite dreptul de a-și exprima opțiunea în alegerile prezidențial. Dar Clujul a votat și în China.

Plecată din Cluj, Adela Comșa locuiește acum în Hong Kong, unde este trainer. Duminică, și ea și soțul ei au mers să voteze pentru alegerea viitorului președinte al țării de unde au emigrat. La vot au fost însoțiți și de fiica lor de doar câțiva ani. Adela a explicat pentru Actualdecluj.ro ce a motivat-o să caute ștampila pentru România.

„De ce am mers? În primul rând, deoarece este datoria noastră, de cetățeni ai României. Deși departe de casă, suntem îngrijorați pentru viitorul României, dorim o Românie mai frumoasă, în care justiția poate continua ceea ce a început, în care sectorul privat este încurajat. Dorim ca votul nostru să ajute la promovarea culturii, nu a inculturii și a nonvalorilor, în randul elevilor, în special”, a precizat Adela.

Spre deosebire de mari orașe de pe continent unde mii de români nu au apucat să voteze duminică, în Honk Kong-ul cu mai puțini cetățeni români instalați procesul a decurs normal. „La noi totul a fost organizat foarte bine, nu s-a stat la cozi, poate și datorită faptului că nu suntem mii de români pe aici, ci abia în jur de 200”, a menționat Adela.

Amintim că în Europa, dar și la București, din solidaritate cu diaspora, ziua votului la alegerile prezidențiale – Tur I s-a încheiat cu proteste, cetățenii care ar fi vrut să voteze, dar nu au mai apucat reclamând organizarea defectuasă a scrutinului în afara României.

Victor Ponta, candidatul PSD-UNPR-PC, a obţinut 40,01% din voturi la prezidenţiale, fiind urmat de Klaus Iohannis – ACL, cu 30,54%, şi de independentul Călin Popescu Tăriceanu, cu 5,46%, conform rezultatelor parţiale anunţate, luni, de BEC, după centralizarea a 91,33% din procesele verbale. La Cluj, Klaus Iohannis a câștigat primul tur, cu aproape 10% mai mult decât principalul contracandidat, premierul Victor Ponta. Iohannis a fost preferat de 42,53% dintre alegători, urmat de Ponta cu 23,79%. Prezența la vot la nivel național a fost de 52,3%, cu un procent mai puțin decât la alegerile din 2009. Peste 150.000 de alegători au votat duminică până la ora 23,00 în secțiile din străinătate, potrivit Biroului Electoral Central (BEC).

Citește și:

 

LECŢIA DIASPOREI. România, la vot cu umbrela în ţările nordice: „Dreptul de a vota trebuie exercitat pentru ca mai apoi să ai pretenţii

 

LECȚIA DIASPOREI Clujeancă în Paris: au fost complet depășiți de situație, în turul 2 merg dimineață devreme

 

LECŢIA DIASPOREI. Imn şi proteste de la Londra împotriva Guvernului de la Bucureşti. Mii de români nu au putut să îşi voteze viitorul preşedinte

 

LECȚIA DIASPOREI. „Belgienii de lângă secție n-au văzut așa coadă niciodată, nici noi urne cu buletine care dădeau pe dinafară”

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.