Închide

Le cere iertare credincioșilor, după seria de scandaluri sexuale în care au fost implicați preoți

ActualitateSinteză știri naționaleSocial by Actual de Cluj - iul. 29, 2017 0 719

Seria de scandaluri mediatice care i-a vizat pe câțiva preoți ortodocși – cel mai mediatizat episod l-a implicat pe preotul Cristian Pomohaci, care se bucură de o largă notorietate în rândul românilor, dat fiind faptul că el este și interpret de muzică populară – îl scoate la rampă pe Patriarhul Daniel.  Mai marele Bisericii Ortodoxe a ieșit să le ceară iertare credincioșilor „pentru tulburarea produsă de acuzațiile aduse public unor clerici privind anumite abateri de la morala creștină”, transmite Hotenews.

„Ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, cu multă durere în suflet, cerem iertare tuturor credincioșilor pentru tulburarea produsă de acuzațiile aduse public unor clerici privind anumite abateri de la morala creștină”, a spus Patriarhul, citat într-un comunicat postat pe site-ul basilica.ro. În mesaj se arată că în 27 și 28 iulie a avut loc la Reședința Patriarhală din București o ședință de lucru a Comisiei pentru statut și regulamente a Bisericii Ortodoxe Române, condusă de Patriarhul Daniel, în care „au fost studiate prevederile statutare și regulamentare privind disciplina clerului de toate gradele: diaconi, preoți și episcopi”. Astfel s-a decis completarea Statutului de organizare și funcționare al BOR în ceea ce privește „procedurile de sesizare, cercetare și judecare a abaterilor canonice și administrative ale ierarhilor”. Acestea vor fi prezentate spre analiza și aprobare Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în zilele de 17 și 18 august, date pentru care a fost deja convocat și Sinodul Permanent.

„Sancțiunile sau pedepsele aplicate clericilor de toate rangurile pentru diferite abateri au ca scop atât restabilirea disciplinei bisericești, cât și pocăința și îndreptarea celor care au greșit, în vederea iertării păcatelor și dobândirii mântuirii, sub îndrumarea duhovnicului. Îndreptarea duhovnicească a clericilor care au comis abateri grave, precum și îndreptarea tuturor păcătoșilor, în general, necesita multă rugăciune, post, pocăință și sfătuire duhovnicească”, se mai arata în comunicat.

Reamintim că preotul Cristian Pomohaci, din județul Mures, care este și cântăreț de muzică populară, este cercetat pentru că ar fi încercat să corupă sexual un adolescent de 17 ani, cazul fiind preluat de Parchetul General. Totul a fost surprins într-o înregistrare audio de 22 de minute, în care preotul încearca să îl convingă pe adolescent să întrețină relații sexuale cu el și chiar să mai aduca și alți tineri. Preotul Pomohaci a fost acuzat, în 2013, de practici neacceptate de Biserica Ortodoxă precum exorcizarea, primind canon să meargă o perioadă la Manăstirea Afteia pentru a se căi pentru faptele sale. Pomohaci a fost exclus din Biserica Ortodoxă, în urma acestui scandal.

Un alt scandal este cel al episcopului Hușilor, Corneliu Bălgrădean care a fost filmat în ipostaze intime cu un fost elev de la seminar, în prezent preot. Mitropolia Moldovei și Bucovinei i-a solicitat episcopului de Huși să nu mai slujească Sfânta Liturghie și celelalte slujbe bisericești, „până la proxima ședință a Sfântului Sinod când se va aborda acest subiect”.

Un alt scandal îl vizează pe starețul Mănăstirii Prislop, din județul Maramureș. El este acuzat că a purtat discuții cu tentă sexuală cu un fost student la Teologie. Fostul student a făcut publică, pe internet, o discuție cu starețul Celestin. Înregistrările au ajuns în atenția Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, care a decis ca preotul Celestin să fie eliberat din funcția de stareț al Mănăstirii și să fie mutat. Părintele Celestin susține, însă, că are probe care îl vor ajuta să își dovedească nevinovăția în instanță.

Un caz mai vechi, din 2009, este cel de la Mănăstirea Căldărușani, unde preotul Laurențiu Andreescu, care slujea de 20 de ani la Mănăstire, și părintele Petroniu au fost implicati într-un scandal sexual. Într-o înregistrare video, preotul Laurențiu Andreescu apărea în pat cu Bogdan Enescu, de 26 de ani la acea vreme, un băiat căruia biserica îi oferise cazare la Mănăstire. Conform spuselor tânărului, el a întreținut relații sexuale nu doar cu preotul Andreescu, ci și cu părintele Petroniu, iar pe alți călugări care îi făceau avansuri sexuale a trebuit să îi refuze din lipsă de timp.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu