Închide

Lanț de magazine pus să facă o construcție dorită într-o comună din Cluj, cu respect pentru specificul local/”Au un model tip pe care vor să îl bage cu lingura de pantofi la noi, în timp ce în Austria au atenție maximă pentru felul în care construiesc în mediul rural”

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - dec. 07, 2023 1 5492

Cu arhitecta Alida Vișan (soția consilierului local PNL Ovidiu Vișan) vârf de lance un proprietar de teren din Poieni nu a reușit să primească avizul Comisiei de Urbanism a Județului Cluj pentru amplasarea unui magazin Penny în centrul comunei Poieni. Arhitectul-șef al județului, Claudiu Salanță, dar și alți specialiști din comisie au arătat că, în timp ce în Austria, lanțul are grijă de felul în care construiește, în România se implantează proiecte tip în centrul satelor clujene care stică imaginea rurală și ca mod de amplasare pe parcelă și ca fațade și elemente utilizate. Chiar președintele Alin Tișe, cel care conduce ședințele de urbanism și, el însuși investitor imobiliar, este de partea acestora, a susținut demersul specialiștilor și le-a propus să facă un ghid care să se aplice tututor magazinelor de acest fel care se doresc în mediul rural.

 

Planul Urbanistic Zonal pentru introducerea unui teren de peste 6000 de metri pătrați (din care 1400 de metri pătrați sunt deja în intravilan iar restul e fâneață) în intravilan și construirea pe o parte din proprietate a unui magazin de tip Penny, concomitent cu demolare construcțiilor existente (o locuință și o anexă). Se intenționează realizarea unei construcții de tip „spațiu comercial” cu regim de înălțime un singur nivel: parter care să deservească atât localitatea Poieni cât și întrega comună. Terenul pe care urmează să fie construit marketul este deținut de medicul Florin Lucian Mărghitaș.

Fătă în față cu propunerea, specialiștii din comisia de urbanism au criticat atât modul de amplasare în localitate, modul de amplasare pe parcelă dar și arhitectura viitorei construcții, una tip și nicidecum cu vreo legătură cu faptul că va fi construit în mediul rural.

Ca să ajute investiția, președintele Alin Tișe, cel care conduce Comisia de Urbanism a Consiliului Judțean a propus arhitectului-șef al județului și specialiștilor să pună la punct un ghid pentru ca, pe viitor, toți investitorii să știe cum trebuie să se contruiască și să arate magazinele de acest fel în mediul rural din Cluj. „Așa vom putea să aplicăm tuturor magazinelor acelați tratament ținând cont de specificul local. Așa ne ușurăm și nimeni nu va mai veni să ne spună că pentru unii se întâmplă și pentru alții nu”, arăta Tișe.

„Compania are un model tip pe care vor să ni-l bage cu lingura de pantofi în România și în sate ăn timp ce în Austria au atenție maximă pentru felul în care construiesc în mediul rural. Fac magazine cu parcarea în fața construcției în timp ce în mediul rural firesc este ca aceata să fie amenajată în spatele construcției iar magazinu să fie cât mai aproapte de aliniament. În Austria au tâmplărie, arhitectură woaw și sunt bine realizate magazinele, cu atenție pe detalii de lemn, pe fațade”, a intervenit arhitectul Vlad Negru, membru în comisie.

„Nu se pune problema arhitecturii ci a modului de amplasare în localitate. Există și acum soluții, date de ghidurile de arhitectură elaborate de Ordinul Arhitecților pentru toate zonele din țară”, a spus și Horațiu Răcășan, cel care a făcut parte din echipa OAR, prezent în comisie pentru a-și susține două proiecte.

Arhitectul-șef al județului a mai arătat că astfel de magazine ar trebuie construite în afara localităților, la confluența a două-trei sate. „Din puncte de vedere ar arhitecturiii, mi pare rău, dar nu este un model de urmat. Avem ghiduri și recomandări care nu sunt făcute să stea pe raft”, a mai spus Salanță.

„Ar fi ideal să se construiască la confluența între 2-3 sate, dar n-are legătură cu speța de astăzi. Știți bine să investitorul vine cu terenul cumpărat și voi proiectanții trebuie să îi obțineți ce-i mai bun pentru el, cât de înalt, câte blocuri intră acilea, asta îl interesează”, a completat Tișe.

Proiectanta, arhitecta Alida Vișan de la Endorfina Concept Florești, cei care s-au ocupat de documentația de urbanism, a arătat că e convinsă că va putea găsi înțelegere la investitor pentru a ține cont de recomandările comisiei.

„Putem avem un prim exemplu de bune practici să ajutăm și brandul”, a mai spus Claudiu Salanță.

La cererea lui Alin Tișe, speciaștii au oferit și imagini cu magazile pe care Penny le are în afara României în mediul rural.

 

 

 

 

 

*Propunele Penny în Poieni

 

(magazine Penny din afara țarii)

 

(corecții pe planșe privind modul corect de amplasare în mediul rural al unui market)

 

Sursă foto: Consiliul Județean/simulări cu magazinul, Endorfina Concept/Foto Cover: magazine Penny în Austria

Un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare