Închide

“La mulți ani uniți!” Mii de clujeni alături de instituțiile care ne apără, la Parada de Ziua Națională

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - dec. 01, 2019 0 538

Mii de oameni au sărbătorit în centrul Clujului Ziua Națională a României. Însoțiți de copii, stegulețe și baloane tricolore, clujenii au salutat armata și celelalte instituții implicate în apărarea și siguranța națională care și-au prezentat tehnica de luptă și aparatura din dotare defilând în cadrul unei parade aclamate și savurate pe deplin de cei prezenți.

Politicienii mai tineri și mai experimentați ai orașului, conducătorii urbei și capul Bisericii Ortodoxe au cântat imnul național alături de fanfara militară în Piața Avram Iancu, în timp de pompierii clujeni au coborât pe clădirea Cercului Militar drapelul național în cadrul unui exercițiu pregătit special pentru parada de 1 Decembrie.

Prefectul județului, Ioan Aurel Cherecheș a ținut să spună că anul acesta sărbătorirea Zilei Naționale este cu mult mai specială în Cluj având în vedere că principalele „forțe” care unesc orașul celebrează 100 de ani de la înființare. Este vorba despre Universitatea Babeș-Bolyai, Teatrul Național, Clubul de Forbal Unversitatea. În plus, a mai spus prefectul, „Ardealul care nu este doar inima politică a țării ci și cea geografică, așa cum credea Nicolae Bălcescu”, marchează și 100 de ani de când în administrație se folosește limba română.

Primarul Emil Boc l-a citat pe politicianul român I. C. Brătianu: „Un miracol și o enigmă este poporul român”. Boc a ținut să amintească că „am fost un popor și am reușit să ne păstrăm ființa națională, limba română, religia creștin-ortodoxă. „Astăzi avem cea mai mare provocare de la unirea din 1918. Întoarcarea acasă a românilor plecați. Acesta este cel mai mare proiect de țară”, a spus Boc.

Clujenii au ridicat steagurile, la îndemnul lui Boc, în cinstea celor plecați din țară, cu mesajul de unitate.

400 de militari cu 64 de mijloace tehnice au defilat în fața civililor adunați în centrul orașului. 4 avioane MIG Eurolancer au survolat cerul, sub comanda piloților Bazei 71, Emanuel Ionesco, alături de comandorul șef al bazei, Marius Mihai Oatu care a și deschis formația de zbor.

Ele au lăsat în urmă, tricolorul.

(sursa foto: Corina Croitoru)

S-au amintit morții (360.000 de morți în primul război și 900.000 în cel de-al doilea) și veteranii (peste 9700 din care cel mai tânăr are 84 de ani, iar cel mai bătrân 106) cele două războaie mondiale, dar și cei 750 de militari români care participă în prezent la Teatrele de Operațiuni ale NATO și UE.

S-au marcat și cei 15 ani de când România are parte de cele mai înalte garanții de securitate, fiind parte din Alianța Nord Atlantică.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare