Închide

Cum ar putea scăpa Cluj-Napoca de menținerea scenariului roșu în pandemie. Până mâine cel puțin în oraș vor fi impuse restricții

SănătateTop News by Actual de Cluj - sept. 23, 2021 0 807

La limită: chiar când să fie înăsprite restricțiile de circulație și activitate în Cluj-Napoca, după ce în oraș au fost înregistrate trei zile consecutive în care incidența infecției cu coronavirus nu a scăzut sub pragul de 3 cazuri la mie, acest prag a fost dublat. Pentru că deocamdată nu există o hotărâre de Guvern, doar o hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, decizia e tardivă pentru următoarele 24 de ore în Cluj-Napoca – dar e posibil ca mâine restricțiile, care încă nu au fost aplicate dar sunt așteptate în următoarea oră, să fie ridicate.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență  a adoptat Hotărârea numărul 73 prin care se propune stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de Covid-19. Principalele modificări propuse prin acest proiect de hotărâre vizează creșterea pragului incidenței  cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura interzicerii circulației persoanelor în afara locuinței sau gospodăriei, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, de 4 la mia de locuitori în prezent la 6 la mia de locuitori. Pentru că deocamdată HG nu a fost publicată în Monitorul Oficial, cel puțin până mâine în Cluj-Napoca vor fi aplicate restricții. ”Încă nu a fost publicată HG în Monitorul Oficial. Azi vor avea pe restricții generale pe Cluj-Napoca și alte UAT-uri, iar dacă se publică în Monitorul Oficial în această seară, mâine vom avea o altă ședință de CJSU pentru actualizarea prevederilor. Cluj-Napoca și alte UAT-uri oricum trebuie introduse în scenariu roșu”, a explicat prefectul Tasnadi Szilard pentru actualdecluj.ro.

Totodată, a fost crescut pragul incidenței  cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura de limitare a programului de lucru cu publicul la intervalul orar 5 – 18 pentru firmele care au activități de comerț ori prestări de servicii în spații închise, de la 4 la mie la 6 la mie. A fost crescută și vârsta până la care copii sunt exceptați de la obligația prezentării rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, necesar pentru participarea la activități unde accesul este permis sub această condiție, de la 6 ani la 12 ani. A fost impusă delimitarea, la nivelul  centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, a zonelor de servire a preparatelor alimentare sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, astfel încât să poată fi realizat accesul controlat doar pentru persoane testate, vaccinate și trecute prin boală. În plus a fost introdusă o nouă excepție de la interdicția deplasării în afara locuinței la nivelul  localităților unde incidența  cumulată la 14 zile depășește pragul de 6/1000 de locuitori, pentru   persoanele vaccinate care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital ale Uniunii Europene privind Covid-19. ”Din câte știm, există și un HG care a preluat deja aceste propuneri ale CNSU, motiv pentru care restricții de weekend vor fi doar peste 6/1000, iar restricția privind circulația persoanelor după ora 20 nu va fi aplicabilă celor vaccinați. De asemenea, certificatul nu va mai fi solicitat copiilor care nu au împlinit 12 ani”, a explicat președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj, prefectul Tasnadi Szilard.

Citește și:

Premierul la ședința de Guvern: Noaptea poți ieși din casă în zonele carantinate dacă ești vaccinat. Magazinele se vor închide la 18.00 doar în localitățile cu incidență peste 6 la mie

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare