Închide

La Cluj contează circumferința copacilor. Primăria plantează pomii cu ruleta

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 23, 2020 0 387

Primăria din Cluj și-a asumat să planteze în oraș arbori de mari dimensiuni, cu circumferința de minimum 34 de centimetri măsurată la 1 metru de la balot. Privații care au proiecte imobiliare în oraș sunt obligați să facă la fel pe porțiunile de străzi care deservesc respectivele construcții, un copac la fiecare trei locuri de parcare. Exigențele se cer fie de Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului și Urbanism sau de comisia de urbanism a consilierilor locali care face, mai nou, amendamente cu privire la obligația de a avea copaci cu circumferința de minimum 34 de centimetri măsurată la 1 metru de la balot, înainte ca forul local să aprobe respectivele proeicte.

Primarul Emil Boc a ieșit la plantat copaci, vineri, 20 noiembrie, pe strada Galați, în cartierul Între Lacuri. Nu oricum, ci și cu ruleta pentru a le arăta clujenilor că plantările se fac, așa cum s-a anunțat: se plantează arbori de mari dimensiuni,  cu circumferința de minimum 34 de centimetri măsurată la 1 metru de la balot. Arborii plantați de Primărie au, potrivit msurătorilor circumferința de 40 de centimentri.

„Acțiunile de plantări continuă. Peste 1000 arbori plantați în 2020 doar pe aliniamente stradale și în cartiere de serviciul Spații verzi.
Au început plantările a 59 de arbori în cartierul Între lacuri. Copacii sunt de talie mare, 19 arțari și 40 salcâmi, care vara următoare vor fi sursă de umbră și aer curat pentru locuitori. Acțiunea a început astăzi și va dura până la finalul lunii, în funcție de condițiile de vreme.
Clujul investește în dimensiunea verde, nepoluantă, plantările în tot orașul fiind doar unul dintre pașii cheie pe care îi facem. Până la 100.000 arbori plantați (Obiectiv 2030) poate părea o distanță imposibilă. Dar este posibilă. Unul dintre motive este că acțiunile de plantare au fost și rămân o constantă la Cluj.
Până în acest moment, Primăria Cluj-Napoca prin serviciul Spații verzi a plantat peste 1000 arbori în anul 2020 doar pe aliniamente și în cartiere, fără a include aici proiectele cu fonduri europene din municipiu unde s-au făcut plantări în ultimele sezoane, precum str. Regele Ferdinand, str. Molnar Piuariu sau alte proiecte importante precum Pădurea Clujenilor, noul cimitir, noile parcuri de cartier din Mănăștur, str. Bună Ziua etc. Cu tot cu acestea, avem mii de arbori noi în orașul nostru. Un motiv de optimism. Avem obiectivul de a continua să atragem fonduri europene pentru tot ceea ce înseamnă componenta de mediu, atât de importantă în contextul schimbărilor climatice și a creșterii calității vieții”, a scris pe Facebook primarul Emil Boc despre acțiunea de plantare din Cartierul Între Lacuri.
La ultima ședință a Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului și Urbanism a Primăriei Cluj, viceprimarul Dan Tarcea, cel care a condus ședința în locul primarului Emil Boc (prins cu treburi administrative) a explicat că exigența de a avea copaci de mari dimensiuni plantați pe străzile din Cluj-Napoca, cu circumferința de minimum 34 de centimetri măsurată la 1 metru de la balot, un arbore la fiecare 3 locuri de parcare, vine în urma unui proiect din cadrul procesului de bugetare participativă asumat de municipalitate.
Tarcea a ținut să avertizeze la ședința de urbanism din 4 noiembrie toți proiectanții și dezvoltatorii imobiliari să prevadă exact numărul de arbori în proiecte, dar și ca aceștia să fie de mari dimensiuni, mai ales în zona străzilor care deservesc aceste proiecte. În caz contrar, a arătat viceprimarul, comisia de urbanism a consilierilor face amendamente și pune ea în proiecte respectiva cerință.
Consilierul Radu Rațiu, cel care conduce comisia de urbanism a consilierilor, a făcut spre exemplu la ultima ședință a Consiliului Local din 3 noiembrie mai multe astfel de amendamente în cazul proiectelor de urbanism aflate pe ordinea de zi. Ele au fost aprobate cu obligația beneficiarilor de a planta copaci de maniera abordată de Primărie pe străzile din oraș, cu circumferință de minimum 34-35 centimentri.
(proiecte de urbanism de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local din 3 noiembrie)

(fotografii de la acțiunea de plantare din 20 noiembrie a Primărie de pe strada Galați din cartierul Între Lacuri)

sursa foto: Emil Boc – Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.