Închide

L-am întrebat pe clujeanul de la Facebook ce îi lipsește Clujului ca să ajungă cu adevărat Silicon Valley-ul Europei. „E posibil să existe sclipiri izolate, dar e o chestiune de lungă durată și efort susținut ca să devenim un adevărat pol de inovație pe harta IT-ului”

EconomieEducaţieTop News by Mihai Prodan - nov. 26, 2016 1 2145

Ați tot auzit placa cu Clujul care e Silicon Valley-ul Europei, dar dacă v-am spune că la nivelul continentului orașul nici măcar nu se observă? Am vorbit cu singurul clujean ajuns la sediul central al Facebook din Silicon Valley – cel adevărat – și l-am întrebat ce îi lipsește Clujului ca să devină cu adevărat Silicon Valley-ul Europei.

Sebastian Crișan tocmai a bifat fix doi ani de când lucrează la sediul central al Facebook, din Palo Alto, și a văzut destule în acest interval – cultura organizațională e una, atitudinea celor care lucrează în industrie și care pornesc start up-uri după care caută finanțare ca să le pună pe roate, și multe altele – se întâmplă toate aici. „Aș începe prin a remarcă faptul că în Cluj există foarte mulți oameni extrem de valoroși care ar face concurență multora de aiciȚ, spune el. „Cred că diferența e făcută în mare parte de atitudinea oamenilor, de determinarea lor și de modul în care au șansa de a-și pune în valoare talentul. Sillcon Valley operează într-un context diferit, la o scară diferită, cu un mindset diferit. Este posibil să existe sclipiri izolate care să ne facă să credem că suntem un „Silicon Valley”, dar e o chestiune de lungă durată și efort susținut ca să devenim un adevărat pol de inovație pe harta IT-ului.

Dimensiunea și impactul proiectelor la care se lucrează în Cluj sunt relativ limitate – desigur, pot există excepții. În Silicon Valley mentalitatea este de a construi lucruri complet noi, inovative care să schimbe fundamental anumite aspecte ale vieții oamenilor. De exemplu, Facebook construiește un avion solar care să conecteze întreagă planetă la Internet, SpaceX vrea să facă mersul pe Marte o rutină, iar Google testează mașini care se conduc singure. Consider că în viață ești limitat doar de înălțimea ștafetei pe care tu singur ți-o stabilești. Aici oamenii nu ezită să deloc să-și stabilească o ștafetă acolo unde nimeni nu a mai încercat, chiar cu prețul incertitudinii și al eșecului.
Dacă vrei să te numești cu adevărat „Silicon Valley” trebuie să ai o atitudine care să îți permită să te reinventezi mereu, să accepți riscuri uriașe și să fii capabil să iterezi rapid asupra produselor pe care le dezvolți.
Un alt element esențial sunt investitorii sau în alte cuvinte, banii. Start up-urile au nevoie de investitori care să le ofere capital pentru a se dezvoltă. Așa că ele încep acolo unde au șansele cele mai mari ca cineva să le remarce, acolo unde pot recruta persoane pasionate și acolo unde posibilitățile de a forma relații de investiții sunt cele mai mari.
Apoi e și o chestiune de tradiție. Faptul că Silicon Valley are deja un renume și o istorie face ca zonă să devină un pol care atrage oameni talentați din întreagă lume care sunt foarte competitivi și determinați să reușească”.

Citește și:

Singurul clujean care ajunge la Facebook lucrează cot la cot cu Zuckerberg la doar 23 de ani. Cu ce gânduri părăsește România

Un comentariu

  1. Toata stima pentru el, dar ESTE „singurul clujean ajuns la sediul central al Facebook din Silicon Valley – cel adevărat”. Mai sunt acolo si altii (despre unii au tot scris ziarele in ultimii ani)!
    Concluzia: e nevoie de o mai buna documentare inainte de a publica.

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.