Închide

Kiwi Finance, parte a grupului OLX, a lansat primul indice imobiliar care ţine cont de salariile plătite în diferite localităţi: Bucureştiul are printre cele mai accesibile locuinţe din România, iar Cluj şi Constanţa cele mai scumpe. Indicele mediu la nivel naţional este acum de 1,8, faţă de 4,5 în 2008

Economie by Actual de Cluj - ian. 27, 2022 0 155

Bucureştiul este printre cele mai accesibile oraş din România şi este primul loc între marile oraşe din UE din punct de vedere al capacităţii locuitorilor de a cumpăra o locuinţă, în timp ce Constanţa şi Clujul au cel mai puţin accesibile locuinţe la nivel naţional, dar totuşi stau bine la nivel european, arată un studiu realizat de Kiwi Finance, cel mai mare broker de credite din România, parte a grupului OLX, arată Ziarul Financiar.

Primul indice imobiliar calculat pe baza preţurilor din tranzacţiile cu locuinţe finanţate prin credit ipotecar arată că în decembrie, la nivel national, media preţului era de 1.289 euro/mp, echivalentul unui multiplu de 1,8 ori salariul mediu net, ceea ce indică cel mai bun grad de accesibilitate de după 2004.

Cele mai scumpe locuinţe raportat la salariu se află în Cluj, cu un preţ mediu de 1.586 euro pe metru pătrat, în timp ce salariul mediu net în judeţ este de 4.291 lei, astfel că indicele de accesibilitate este de 1,83, al doilea cel mai dezavantajos din ţară, dar totodată sustenabil.

În clasamentul celor mai mari preţuri la imobile rezidenţiale al Numbeo, Cluj-Napoca este cu câteva trepte mai sus decât Bucureştiul (pe 128 din 188), dar se situează mai bine decât majoritatea oraşelor de o mărime comparabilă.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu