Închide

Kazahstan, 30 de ani de independență. Președintele Kassym-Jomart Tokayev: „Principalele noastre obiective, un stat puternic și o națiune competitivă”

AdministrațieInternaționalSocial by Actual de Cluj - ian. 05, 2021 0 178

În 2021, Kazahstanul celebrează 30 de ani de independență, președintele Kassym-Jomart Tokayev ținând să transmită că independența este și va rămâne cel mai de preț bun al țării, principalele obiective ale administrației prezidențiale fiind menținerea unui stat puternic și a unei națiuni competitive.

„Din punct de vedere istoric, 30 de ani par cât o clipire și totuși, pentru mulți oameni, aceasta a fost epoca care a făcut loc bucuriilor și dificultăților, crizelor și dezvoltării. Kazahstanul a trecut și el prin toate acestea. Acum fiecare cetățean conștient este îngrijorat de întrebările: Ce am realizat în 30 de ani? Ce țară vom lăsa generațiilor viitoare? Ce mai trebuie făcut pentru a ne consolida statalitatea? Acesta este un moment important în care trebuie să ne comparăm obiectivele și realizările, să ne amintim trecutul pentru a obține un nou impuls pentru a merge mai departe, pentru a ne evalua avantajele și dezavantajele. Acești 30 de ani pot fi împărțiți în trei decenii, fiecare având propriul său conținut.

Primul deceniu poate fi numit perioada în care s-au pus bazele noului Kazahstan. În această perioadă, sub conducerea Elbasy, s-a format un sistem de guvernare, s-a introdus o monedă națională, s-au creat Forțele Armate, s-a adoptat Legea fundamentală și s-au stabilit relații diplomatice cu state străine. Kazahstanul a devenit membru al unor organizații internaționale de renume. Strategia „Kazahstan-2030” a fost adoptată. Au fost stabilite granițele cu vecinii din Est și au fost inițiate negocierile privind delimitarea granițelor cu alte state vecine. Teritoriul țării a fost complet eliberat de armele nucleare. Capitala țării a fost mutată în centrul orașului Saryarka. S-a făcut tranziția către o economie de piață, iar instituția proprietății private a fost ferm stabilită. Tinerii au început să studieze în principalele instituții de învățământ din lume. A fost creat un fond național pentru a depăși orice fel de crize. Colegii noștri din triburi din întreaga lume au avut ocazia să se întoarcă în patria lor ancestrală. Al doilea deceniu a fost o perioadă de întărire a statului, creșterea potențialului economiei. Toate frontierele terestre au fost aprobate legal. Programul „Patrimoniul cultural” a fost implementat. Nordul Marii Aral (Northen Aral Sea) a fost salvat.

Kazahstanul a inițiat congrese ale liderilor religiilor mondiale și tradiționale, Summit-urile OSCE, CICA și o serie de alte proiecte internaționale. Investiții străine semnificative au fost atrase de țară. Noua capitală de pe malurile râului Esil a devenit o idee națională. Implementarea proiectelor majore de infrastructură, cum ar fi coridorul internațional de transport „Europa de Vest-China de Vest”, a început. Construcția de locuințe se dezvoltă într-un ritm fără precedent.

În al treilea deceniu al independenței, Kazahstanul a devenit un stat prosper. Problemele de frontieră au fost în cele din urmă rezolvate. A fost adoptată Strategia „Kazahstan-2050”, a fost stabilit obiectivul de a intra în primele 50 de țări cele mai dezvoltate. Au fost implementate programe la scară largă în fiecare direcție. Alături de reforme politice și economice, o importanță deosebită a fost acordata renașterii spirituale. Toate acestea au fost realizate datorită conducerii talentate a Elbasy și a înțelepciunii poporului din Kazahstan, a unității și cooperării lor și a muncii grele a kazahstanilor. Prin urmare, este corect să spunem că Elbasy a devenit un simbol etern al Independenței.

Vorbind despre obiectivele celui de-al patrulea deceniu, sarcina principală a Kazahstan este de a rămâne un stat puternic și o națiune competitivă. Pentru a face acest lucru, este necesar să se continue reformele politice și economice, modernizarea conștiinței publice. Scopul este de a crea o societate corectă și un stat eficient. Dacă fiecare caz este ghidat de principiul justiției, atunci aceste obiective sunt cu siguranță realizabile. Președintele declară că va respecta aceste principii în luarea fiecarei decizii. Odată cu îmbunătățirea nivelului de trai al populației, interesele fiecărui cetățean vor fi pe deplin protejate. Aceasta este un stat dreapt”, a transmis președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, potrivit articolului „Tauelsizdik barinen kymbat” („Independența este mai presus de toate”).

Kassym-Jomart Tokayev a  mai menționat că fiecare generație trece prin anumite teste:

„Strămoșii noștri au suferit invazia dzungarilor, represiunea, războiul mondial. În perioada totalitară, poporul kazah aproape și-a pierdut valorile naționale, limba, obiceiurile, tradițiile și religia. Toate acestea au fost returnate oamenilor datorită Independenței. Dar pentru a păstra națiunea și țara în viitor, generațiile de astăzi și viitoare trebuie să fie pregătite pentru noi provocări. Pandemia și criza rezultată au arătat clar că lumea se confruntă cu provocări fără precedent. Pe lângă toate celelalte amenințări, în lume se răspândesc viruși ideologici periculoși. În era globalizării, oamenii nu observă cum cedează inconștient influenței altor țări. Cu alte cuvinte, nu din necesitate, ci din cauza otrăvirii conștiinței care intră în rețea. Prin urmare, asimilând toate realizările moderne, trebuie să aderați ferm la rădăcinile voastre. Aceasta este singura garanție că ne vom păstra identitatea, cultura, obiceiurile și tradițiile naționale”.

Șeful statului a menționat că sistemul politic al Kazahstanului se dezvoltă în conformitate cu cerințele moderne. Următoarele alegeri pentru Mazhilis reprezintă un pas important către dezvoltarea unui Parlament multipartit. Mai multe partide de diferite tendințe politice sunt înregistrate în țară. Este natural. Pluralismul politic permite statului să se dezvolte și să se întărească într-un mod evolutiv.

În ciuda diversității forțelor politice, toate au o valoare comună – Independența. Potrivit președintelui, măsurile luate recent, inclusiv implementarea conceptului de stat audiat și crearea Consiliului Național al Fondului Public – sunt un răspuns direct la cererile societății, care arată o dorință tot mai mare de a participa activ în viața țării și în procesul de luare deciziilor importante. Tokayev avertizează, de asemenea, împotriva grabei în realizarea reformei politice, dar și împotriva întârzierii.

Următorii pași în democratizarea sferei politice din Kazahstan ar trebui să fie alegerea primarilor districtelor și regiunilor. În general, potrivit președintelui, graba în modernizarea politică poate duce la o criză a sistemului de stat. Urmând exemplul unor state, puteți vedea la ce duc schimbările rapide și radicale. Anarhia și imposibilitatea de gestionare nu vor duce la nimic bun. Prin urmare, țara noastră trebuie să păstreze statul de drept și ordinea pe baza respectării depline a drepturilor omului.

Sursa Foto: pexels/Nur-Sultan, Kazakhstan

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags