Închide

Gunoiul de pe Facebook. Activiștii au cerut din nou acțiuni pentru curățarea malurilor Someșului. După o acțiune de ecologizare surprinsă de noul primar într-un video, floreștenii cer camere de supraveghere, containere sau chiar să îi pună la treabă pe romii care locuiesc în comună, pe malurile Someșului

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - ian. 05, 2021 0 404

Malurile pline de gunoi ale Someșului, în zona comunei Florești, au fost subiect de sesizări publice la începutul acestui an. Fostul deputat Adrian Dohotaru a arătat că malurile sunt din nou pline de gunoi și a invitat oamenii să le transmită autorităților petiții pentru curățarea lor sau pentru amenjarea unui circuit velo.

Primarul din Florești a venit și el cu o replică video, tot în 4 ianurie, prin care s-a filmat pe malul Someșului, în Florești, într-un video în care un utilaj încărca gunoi într-o mașină cu remorcă parcată în albia Someșului. Pivariu a recunoscut că acțiunea vine după ce oamenii au trimis sesizări Primăriei prin care au arătat că malurile sunt pline de gunoaie în Florești și a mai spus că a găsit vinovații pe care i-a amendat, fără să intre în detalii.

Someșul e plin de gunoi în Florești și în 2021. Fostul deputat Adrian Dohotaru a postat o serie de imagini în 4 ianuarie pe grupul de Facebook Someșul Nostru prin care arată dezastrul și le cere oamenilor să semneze o petiție standard prin care toate autoritățile să fie responsabilizate să facă ceva. Măsurile pe termen scurt propuse de activist și de grupul civic pe care îl reprezintă vizează curățarea gunoiului, monitorizarea malurilor, verificări periodice și amendarea celor care aruncă gunoi. Pe termen lung, organizațiile SOS Cluj, Clubul de Cicloturism Napoca sau Someș Delivery au cerut o pistă de biciclete velo pe malurile Someșului.

Imediat după ce a apărut petiția, primarul din Florești Bogdan Pivariu a reacționat și el în mediul on-line. Pivariu a postat un video pe pagina sa oficială de Facebook în care s-a filmat pe malul Someșului, în Florești, mai jos de baraj, în cadrul unei acțiuni prin care spune că s-a făcut curățenie, după ce a constatat cu stupoare că e plin de gunoaie în această zonă.

Pivariu recunoaște, că, de fapt, situația a fost reclamată de floreșteni. Primarul a mai spus că a găsit vinovații – 4 persoane – despre care mai scrie că au fost amendați.

Noul primar al celei mai mari comune din România mai spune că în bugetul pentru anul 2021 există un proiect privind amenajarea malurilor Someșului, fără să intre în detalii, însă,  asupra acestuia.

„Voi continua aceste acțiuni, cu suplimentarea de camere de supraveghere video în zonă, pentru a identifica şi a trage la răspundere persoanele care transformă zona verde a Someșului în groapă de gunoi. Malul Someșului este un bun comun, dar din păcate, vedem că deservește interese proprii. Am cerut firmei de salubritate să suplimentăm numărul de containere ȋn special pentru aceste zone “roşii”. În plus, am solicitat poliţiei locale să intensifice patrularea ȋn aceste zone pentru a se asigura o supervizare eficientă. Ȋn bugetul de anul acesta, o parte din malul Someşului este cuprins într-un proiect de reamenajare. Dacă vrem un Floreşti mai curat este nevoie să devenim noi înșine mai responsabili față de mediul înconjurător și mai cumpătați! Mulțumesc pe această cale tuturor floreştenilor care au dat dovadă de spirit civic și mi-au trimis mesaje personale sau adrese la primărie, prin care îmi sesizau situaţia deplorabilă de pe malul Someşului. Ȋmpreună avem grijă de casa noastră, Floreşti”, a scris Pivariu.

Cei care au vizualizat video-ul i-au făcut diverse recomandări primarului: să pună pună poliția locală să facă verificări periodice, să monteze containere în zona coloniei de romi de pe malul Someșului, să pună camere de supraveghere cu încărcare solară peste tot în zona Someșului sau chiar să îi pună la curațat gunoiul pe romii care locuiesc pe malurile Someșului.

Proiectul centurii metropolitane – drumul TR 35 – pregătit de autorități schimbă total situația malurilor Someșului din Florești, mai ales că centura vine și pe un mal și pe celălalt cu pasaje și structuri. Proiectanții au explicat public că un traseu velo mai este posibil. De asemenea, prin proiect sunt afectate și o parte din casele romilor de pe malul Someșului.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare