Juriștii Prefecturii atacă înțelegerea între Primărie și grupul Hexagon prin care dezvoltatorul imobiliar a primit teren public, contra unui apartament în ansamblul Azoria de pe strada Funzișului
ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - iul. 21, 2024 0 2779

Instituția Prefectului Cluj a cerut Primăriei încă de la începutul anului să revoce hotărârea Consiliului Local din octombrie 2023 prin care a probat un schimb de proprietate cu dezvoltatorul imobiliar Hexagon.
Prin respectiva HCL, Primăria devine proprietarul unui apartament la parter în ansamblul Azoria de pe strada Frunzișului nr. 91 B, dezvoltat de Hexagon City. Apartamentul de peste 71 de metri pătrați a fost obținut de instituție în schimbul unui teren de 113 mp din centrul Clujului, de pe strada Lalelelor, vital într-un alt proiect imobiliar propus de Hexagon City pe strada Someșului nr. 15-21, încă din 2020. Dezvoltatorul mai urmează să plătească municipalității și o diferență de 22.ooo de euro, rezultată în urma evaluării celor două proprietăți. Apartamentul urmează să devină locuință socială.
Tocmai despre acest schimb, Prefectura, care exercită controlul de legalitate asura tututor actelor Consiliilor Locale, arată că nu este legal și cere forului local să își revoce hotărârea. De cealaltă parte, juriștii Primăriei spun că cei de la Prefectură nu au dreptate iar acest schimb este perfect legal, motiv pentru care propun menținerea hotărârii deja luate de forul local.
(Cum argumentează juriștii Prefecturii nelegalitatea hotărârii)
Schimbul între Hexagon City și Primărie a fost deja aprobat prin hotărâre de consilierii locali în luna octombrie. Apartamentul de 71,9 mp pe care urmează să-l primească Primăria se află în blocurile mamut ridicate lângă cimitirul din Mănăștur pe strada Frunzișului și este situat la parter.
Proiectul imobiliar cu turnulețe-blocuri de pe strada Frunzișului a fost reaprobat de Primărie în 2015, la pachet cu un magazin Lidl. După ce acesta a fost edificat și dat în folosință, proiectul imobiliar a fost vândut dezvoltatorilor din Cluj care au și edificat blocurile. Ansamblul a fost criticat de specialiști urbaniști și dat exemplu negativ de urbanism înghesuit, într-o locație nepotrivită.
Cum argumentează Primăria că decizia luata de Consiliul Local este legală
Niciunul dinte șefii din Primărie de la Direcția Juridică nu semnează argumentarea din proiectul de hotărâre. Cererea de revocare a hotărârii nr. 735/2023 prin care s-a perfectat schimbul – municipalitatea a dat teren contra unui apartament plus o sumă de bani – se va discuta la ședința Consiliului Local din 22 iulie. În condițiile în care Consiliul Local va merge pe mâna juriștilor instituției și isi vor menține hotărârea, atunci soarta schimbului se va decide în instanță.
Aici detalii:
Ansamblul mixt care aduce 140 de apartamente propus pe strada Someșului 15-21 într-o clădire cu două niveluri de subsol, parter și 6 etaje care urmează să fie construit pe o parcelă de 4200 mp a fost din nou pus pe pauză de Comisia de Urbanism a Primăriei în 5 octombrie 2021. Ansamblul e propus de Hexagon City, o firmă a grupului de firme Hexagon, deţinut de oamenii de afaceri Florin Mariş şi Raul Ciurtin. Primarul Emil Boc a amânat avizarea, având în vedere că există și o parcelă de teren proprietatea statului român, aflată în litigiu în instanță, teren încă necumpărat de investitori. În plus, s-a cerut o refacere a studiului de trafic, în așa fel încât să se țină cont de toate dezvoltările recepționate de municipalitate în zonă unde e propus ansamblul imobiliar, tocmai ca cei din comisie să poată decide câte apartamente noi mai pot funcționa în această zonă din centrul Clujului, după cum arăta edilul.
Detalii: