Închide

Jucăria care a înnebunit oameni serioși: o-nvârți și te uiți la ea. Furnizor din Cluj care vinde mii în 3 săptămâni: „s-a vorbit atât de el, că trebuie să-l ai”

ActualitateTop News by Mihai Prodan - iun. 06, 2017 0 814

Fidget spinnerele, căci despre acestea e vorba, sunt o bazaconie învârtindă ce are la bază un rulment mic. O pui pe deget sau între degete, o învârți și te uiți la ea. Ar părea stupid dacă nu s-ar fi vândut deja cu tonele în lume – și un singur retailer, al treilea ca dimensiune pe piața din România, o firmă din Cluj, a vândut o mie în trei săptămâni.

George Șerban e unul dintre asociații unui magazin online de jucării pentru copii pornit din Cluj dar gândit național, cu cifră de afaceri de 3,6 milioane de euro anul trecut și o țintă de 4 milioane de euro în acest an. Cumpără din China și vinde în România, în special jucării pentru copii. A simțit trendul cu fidget spinnere și a comandat în urmă cu trei săptămâni din China – și a vândut deja o mie de exemplare. Jucăria e banală chiar și pentru copii, darămite pentru adulți, și prețul e unul pe măsură: începe de la 15 lei, dar poate ajunge la peste 200 de lei. „E un fenomen”, spune Șerban. „A ajuns peste tot, piața e plină, îl găsești la piață, la colțul blocului. Am fost în weekend la Peștera Urșilor și la ieșire lângă borcanele de dulceață și afinată erau și fidget spinnere”.

„E o chestie care a prins, un produs de valoare mică și și-l permit majoritatea copiilor. Se joacă și foarte mulți adulți. Ca idee a pornit de la recreere, e o jucărie antistres, peste 1000 de bucăți am vândut și sunt aduse de doar trei săptămâni, așa că are un potențial fantastic pe viitor”.

E o jucărie cu un rulment în mijloc pe care-l învârți și-atât, deci cum se explică acest fenomen global? „Eu zic că e dimensiunea, îl poți lua peste tot cu tine. Când ai de stat undeva, e trafic sau coadă, sau la birou, o scoți și te joci. Mai e și prețul accesibil și rumoarea care s-a făcut în jurul ei. E și antistres: îl învârți și îți creează o stare de relaxare, te uiți la el cum se învârte, eu cel puțin când mă joc cu el mă gândesc, îl folosesc în scop de meditare și relaxare”, spune Șerban. În plus, adaugă el, i s-a acordat și o foarte multă atenție, în special din partea presei – cam cum facem și noi acum, inevitabil. „S-a vorbit atât de mult de el încât trebuie să vezi și tu ce e cu el. I s-a acordat foarte multă atenție”, conchide Șerban.

„E o modă, nu va ține”, conchide psihologul Daniel David, prorectorul universității „Babeș-Bolyai”. „E o modă care apare din când în când, înainte erau două bile care se ciocneau, apoi cu mingea să o strângi în mână, sunt diverse teorii, că te relaxezi sau îți întărești și abilitățile cognitive. Nu sunt studii despre așa ceva, dar oamenii cred. Și crezând acest lucru, cum nici nu costă foarte mult, s-a ajuns aici. Dar nu cred că va ține, e o modă care se va stinge”.

Pe unul dintre cele mai mari magazine online de pe piața din România, fidget spinnerele simple au preț de listă de … aproape 120 de lei. Sunt, după cum arată descrierea, „profesionale”. Acum sunt reduse cu 85%, deci pot fi cumpărate și cu 17 lei. Jucării premium, din cupru, și acestea „profesionale”, costă 220 de lei.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.