Închide

Iuliu Maniu, evocat la Cluj cu expoziție, simpozion și spectacol caritabil

Actualitate by Mihai Prodan - oct. 06, 2018 0 291

Personalitatea lui Iuliu Maniu va fi omagiată la Cluj în această lună cu o expoziție, un spectacol susținut de cunoscutul artist Grigore Leșe și un simpozion; evenimentele, în special spectacolul, urmăresc atragerea de fonduri pentru renovarea casei natale a lui Maniu, din localitatea sălăjeană Bădăcin.

În spaţiile publice ale Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj – miercuri, 24 octombrie, ora 13.00 – va fi vernisată Expoziţia „Iuliu Maniu – patriot şi martir al neamului românesc”, cu cărţi, documente în original, fotografii şi obiecte care au aparţinut lui Iuliu Maniu, va fi deschisă miercuri 24 octombrie la ora 13 la biblioteca centrală universitară „Lucian Blaga”. Tot în cadrul Bibliotecii Universitare se va desfăşura joi la ora 17 simpozionul „Iuliu Maniu – artizanul Marii Uniri de la 1918”, cu prezentări susținute de cunoscuți istorici, între care Doru Radosav, Valentin Orga și Ioan Cârja.

Spectacolul „Centenar 2018. Iuliu Maniu – întoarcerea acasă” e programat sâmbătă 27 octombrie la ora 18 în sala Auditorium Maximum, unde va fi prezentat stadiul în care se află proiectul restaurării Casei Memoriale din Bădăcin, dar va fi evocată și personalitatea lui Iuliu Maniu, de către preotul paroh din Bădăcin, Cristian Borz, și de preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, Octav Bjoza. Spectacolul, recitalul extraordinar „Un secol de dor”, va fi susţinut de către autenticul artist-folclorist Grigore Leşe şi de către Corala Regală Transilvană. Banii obținuți din vânzarea biletelor, dar și donațiile doritorilor, vor fi folosiți la finalizarea lucrărilor de restaurare a Casei Memoriale “Iuliu Maniu” din Bădăcin.

  • author photo two

    Mihai Prodan

    Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu