Închide

Ioan Rus, de la masa Pro România: partidele noi sunt avantajate de această mișcare a electoratului

ActualitatePolitica by Actual de Cluj - mai 24, 2019 0 247

Fost ministru cu două mandate, Ioan Rus, membru și promotor al Partidului Pro România, este de părere că la aceste alegeri există o fluiditate a electoratului care nu era înregistrată în trecut, și care va schimba procentele pentru marile partide din România, cu avantaj pentru partidele mai mici și mai noi.

 

„Consider că o generație mai tânără cu o nouă educație trebuie să ia puterea în România. Acesta este motivul care mă determină să susțin cu toată încrederea Pro România. (…) Am discutat ieri și cu domnul profesor Vasile Dâncu (sociolog – n.red). Admite și el că există o mare mișcare a electoratului, dintr-o zonă în alta.  Datorită acestei fluidități este complicat să atribui 3, 5, 7 , 9 sau 12 procente. N-o să putem ști exact rezultatele decât duminica seara. La PSD sau la Liberali, care sunt demult în piață, estimările sunt mai clare, dar cu cât partidul este mai nou, sau mai mic, cu atât mai mult scad șansele de anticipare a procentelor. Dacă spun acum 3, se prea poate să fie 7, și să nu greșesc cu nimic când o spun. Este o fluiditate a electoratului mai mare ca altădată, și patima este mult mai prezentă. Aduceți-vă aminte dacă la alte alegeri au mai fost atâtea jigniri ca acum. Așa de multe energii negative sunt introduse în campania aceasta electorală…Noi la Pro România am reușit să menținem un dialog normal. Dar când auzi lângă tine urlând câinele mare îți vine și ție să iei atitudine. (…) Sunt suficient de mulți oameni în România care înțeleg valorile europene pe care noi le promovăm, așa îmi explic creșterea pe care o înregistrăm în sondaje”, a comentat Ioan Rus.

Coordonatorul PRO România la Cluj, Aurelia Cristea, afirmă și ea că nu are o predicție a scorului electoral, nici la nivel național nici la nivel de Cluj, dar că se așteaptă ca partidul să obțină un scor decent. „Nu avem un bazin de stânga în Transilvania, nici la Cluj. Noi nu am făcut sondaje nefiind partid bugetat de stat. Ne orientăm după sondajele apărute la nivel național, care ne  dau și cu 3% și cu 7% și cu 9%. Vom vedea duminică după închiderea urnelor cum stăm”, a spus Cristea.

Comisarul european Cotina Crețu, aflată pe listele Pro România la alegerile europarlamentare de duminică, a declarat că, față de acum cinci ani, s-au schimbat foarte multe în politica românească dar că speră că va fi la fel de norocoasă: „Mi se pare normal să și votez la Cluj, ca acum 5 ani. Atunci eram prima pe liste și am avut noroc. Sper să fie așa și acum. Suntem un partid nou, constituit de un an. E un timp scurt pentru un partid politic. Am constatat în țară o polarizare în politică. S-au schimbat lucrurile. Resimt în societatea româneacă o anumită frică. Dar am constatat și un spirit european. Miza e de a schimba în bine și a aduce la normal societatea românească. Așa că îi îndemn pe alegători să aibă în vedere că duminică sunt singuri în cabina de vot și că pot să își asculte conștiința”. Corina Crețu a mai adăugat că dacă PRO România va face pragul electoral, va avaea o sarcină grea, de a recâștiga prestigiul României pe plan european, știrbit de politica de guvernare a PSD.

Acest text are caracter de Advertorial, în cadrul campaniei pentru Alegeri Europarlamentare

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare