Închide

Ioan Opriș, preotul-martir de la Turda care a dat numele cartierului turdean Oprișani – 99 de ani de la moarte

Din județIstorieSinteză știri locale by Actual de Cluj - nov. 30, 2017 0 1950

Numele cartierului turdean Oprișani, așezat pe teritoriul fostei comune Cristiș, s-a inspirat din numele preotului Ioan Opriș, împușcat de jandarmii unguri la 6 noiembrie 1918. Preotul, rănit grav în fața altarului de la bisericuța din Cristiș (Oprișani) situată pe actuala stradă Ioan Opriș, a murit două zile mai târziu, în 8 noiembrie 1918.

Omorât de jandarmii unguri pentru că a permis arborarea drapelului românesc și pentru că a organizat ceremonia depunerii jurământului de credință al sătenilor din Cristiș, față de drapelul românesc ce simboliza idealul reîntregirii României Mari, preotul Ioan Opriș a fost ”prima jertfă pentru idealul nostru naţional pe Câmpul lui Mihai Viteazul de lângă Turda” după cum scria, la vremea respectivă, Foaia Poporului, în numărul din 15 noiembrie 1918, citată de filatelistul turdean Petre Suciu în articolul ”Un martir al Unirii – Ioan Opriș” publicat în numărul 9, din decembrie 2008, al Foii informative, editată de Clubul filatelic turdean, în colaborare cu Casa de Cultură din Turda, relatează actualitateadearieș.ro.

Deși arborarea drapelelor românești în satele Cristiș (apoi Oprișani) și Poiana, s-a făcut cu aprobarea autorităților locale maghiare, reprezentate de către prefectul Bethlem Sandor şi de primarul Ostian Ernö, care au optat pentru colaborarea cu gărzile naţionale române, în vederea împiedicării declanșării unei răzmeriţe, după plecarea dr. Augustin Raţiu şi a medicului Vasile Moldovan de la biserica din Cristiș, unde, în dimineaţa zilei de 6 noiembrie 1918 au arborat drapelul tricolor al României, jandarmii unguri, sosiți, puțin timp după aceea la fața locului, l-au împușcat pe preotul Ioan Opriș în fața altarului.

Cartierul Oprișani din Turda a fost ridicat pe teritoriul fostului sat Cristiș, în maghiară Keresztes, „Câmpul Cruciaților”. Ioan Opriș avea 39 de ani în 1918, era căsătorit și avea șapte copii. În amintirea lui, familia regală a decretat în 1924: cartierul Cristiș de pe teritoriul fostului sat cu același nume a primit numele Oprișani.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags

Articole similare