Închide

Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române: „Dacă ni se tot spune că ne îmbolnăvim și murim toți, nu vom depăși această pandemie!” Apel către autorități

ActualitateSocialTop News by Catalin Suciu - mai 19, 2020 2 17879

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, le cere guvernanților redeschiderea activităților culturale. „Un popor nu poate trăi fără cultură”, spune istoricul.

Am lucrat foarte mult la biroul meu în ultimele două luni. Din acest punct de vedere a fost bine pentru mine, ca istoric. Din punct de vedere social a fost foarte greu, a fost o situație nefirească fiindcă oamenii sunt făcuți să stea unii cu alții, să socializeze. Ne adaptăm măsurilor, dar trebuie să existe echilibru”, spune fostul rector al Universității Babeș-Bolyai.

Istoricul a avut un punct de vedere ferm în privința unor măsuri restrictive luate de statul român.

​A le fixa bătrânilor ore de ieșire în lesă, a le construi țarcuri, a-i despărți complet de lume, este absurd.Omenia nu le-o puteți distruge și nici păta, deoarece o au din belșug și o revarsă neîncetat asupra acestei lumi bolnave”, a fost una dintre reacțiile academicianului, într-un moment în care persoanele de peste 65 de ani nu aveau voie să iasă din case decât în intervalul 11:00 – 13:00.

Am militat pentru neacceptarea discriminării. Viața este la fel de prețioasă la orice vârstă, și nu se pot face discriminări pe criterii de vârstă, chiar sub pretextul apărării interesului unor categorii care ar putea fi mai afectate decât altele. Mor la fel de mulți bătrâni și în afara pandemiei. Acum, dacă tot se face o relaxare, să ne gândim și la alte aspecte, nu doar de terase, mall-uri, ci și la lumea artistică”, spune academicianul pentru actualdecluj.ro.

„Artiștii trec printr-o perioadă foarte grea, teatrele, artiștii, actorii. Este vară. Altădată se făceau spectacole în aer liber, oamenii pot sta distanțați. Autoritățile trebuie să se gândească la toate categoriile care trebuie să trăiască.  Dacă oprim orice activitate nu ajung veniturile, iar criza economică se adâncește. Eu am îndemnat la mai multă prudență și la consultarea unor foruri care se pricep, inclusiv la consultarea Academiei Române, fiindcă resurse sunt. Avem departamente de virusologie, biologie celulară, biochimie, chimie, Academia are Spitalul Elias și specialiști care pot da un sfat la nevoie în legătură cu această perioadă„, adaugă Ioan-Aurel Pop.

Istoricul face un apel la guvernanți și cere reporinea sectorului cultural.

E timpul să dăm drumul la cultură. Artiștii au fost prolifici în această perioadă, au avut timp și au creat.  Un popor nu poate trăi fără cultură, din secolul 20 de când s-au extins aceste activități. O lansare de carte poate fi făcută. Trebuie liberalizat accesul la bibliotecile clasice, cu păstrarea distanțării, cu instruirea bibliotecarilor. Dacă vorbim de mall-uri și magazine alimentare, absolut necesare,trebuie să ne gândim că și hrana spirituală e necesară. Trebuie găsite soluții pentru toată lumea pentru a pondera lucrurile.Se pot lua măsuri pentru toată lumea. Și în vremuri de război s-a apelat la cultură. Artiștii au mers în fața soldaților, s-au ținut spectacole pentru a le crește moralul. Nu putem depăși pandemia dacă ne spun toți mereu că murim, că suntem cu toții în pericol de moarte, avem nevoie de o doză de optimism. Altfel nu putem depăși această pandemie.”

CITIȚI ȘI:

„Dintr-odată, medicii ar fi foarte buni aici, la noi, în România, chiar și cei pe care i-am hulit și discreditat” – Ioan Aurel Pop

Ioan-Aurel Pop: ​”A le fixa bătrânilor ore de ieșire în lesă, a le construi țarcuri, a-i despărți complet de lume, este absurd.Omenia nu le-o puteți distruge și nici păta, deoarece o au din belșug și o revarsă neîncetat asupra acestei lumi bolnave.”

2 comentarii

  1. Foarte bine da! Dar nu se vrea sa se termine țeapa asta ordinară… Asta e nivelul oamenilor si gunoaiele astea profită de naivitatea untolzilor si barbiducilor retarzi…

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare