Închide

Ioan Aurel Pop despre motivul pentru care UBB e în plutonul universităților din lume: limba română e de vină

ActualitateEducaţieTop News by Mihai Prodan - sept. 16, 2014 0 805

Motivul pentru care universitatea „Babeș-Bolyai” se află în clasamentul universităților din lume pe un loc de pluton – după poziția 700 – e faptul că cercetătorii clujeni nu își comunică destul de bine rezultatele, crede rectorul UBB Ioan Aurel Pop. Dacă ar face-o, de exemplu într-o limbă de circulație internațională, rezultatele de acest gen ar fi altele, crede el.

Criteriul de bază al clasamentului publicat azi e cercetarea științifică, or la acest capitol UBB are rezultate bune, spune rectorul. Problema e alta: „am putea accentua cercetarea științifică, acesta e criteriul fundamental, dar în principal noi publicăm lucrări an de an, ne vom străduim să fim mai buni comunicatori, nu neapărat cercetători, că suntem”, spune Pop și exemplifică: „să publicăm în reviste și la edituri renumite, asta e important și face diferența; noi publicăm în limba română iar dacă am fi publicat într-o limbă internațională locul nostru în clasament ar fi crescut cu siguranță; dar acesta e un handicap al tuturor culturilor mici și al limbilor, limba română e într-o asemenea situație. Nu vom ajunge niciodată ca cele de limba englesă sau franceză, acesta e datul firii, dar nici de dragul clasificărilor nu putem renunța la limba noastră, merită atenția, orcie popor își cultivă limba, folclorul și literatura”.

Concluzia lui Pop – „trebuie să fim mai buni comunicatori”.

Amintim, QS Universities Rankings a publicat azi clasamentul pentru acest an. Patru universități din țară sunt în topul condus de Masachusets Institute for Technology (MIT): Universitatea Ioan Cuza din Iași, Universitatae București, Universitatea Babeș-Boyai și Universitatea de Vest din Timișoara. Vezi aici clasamentul

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.