Închide

Invenție în Cluj: clădirile ar putea fi izolate cu lână de oaie

Economie by Actual de Cluj - mart. 21, 2019 0 152

Cercetătorii clujeni au depus o cerere de brevetare a unei invenții prin care clădirile ar fi izolate cu panouri cu miez din lână de oaie, care ar putea înlocui polistirenul, scrie Mediafax, citat de hotnews.ro. „Pornind de la propunerea ministrului Agriculturii de valorificare a potențialului ovin, noi propunem mai mult”, spun aceștia.

Hegyi Andrea, cercetător în cadrul sucursalei Cluj a Institutului de Cercetare-Dezvoltare în Construcții, Urbanism și Dezvoltarea Teritorială Durabilă, a declarat miercuri la Cluj-Napoca, la un salon de inventică, faptul că România se află printre primele 5 țări din Europa care au această resursă de lână de oaie, material care nu este valorificat, ci ars sau aruncat pe câmp.

„Pornind de la propunerea ministrului Agriculturii, Petre Daea, de valorificare a potențialului ovin din România, noi propunem mai mult, și anume să valorificăm atât lâna de oaie, cât și să ne inspirăm din tradiția pe care o avem de-a lungul sutelor de ani de istorie și, prin inovare, să ajungem la un mediu de locuit sănătos, puțin poluant, ecologic. Resursa de lână de oaie există, dar nu este valorificată, astfel că se ajunge la aruncatul lânii pe câmp sau la arderea ei. România se află printre primele cinci țări din Europa care au această resursă. Noi am depus o cerere de brevet de invenție pentru panouri termoizolatoare compozite, cu miez din lână de oaie, cu scopul creșterii confortului termic în spațiile de locuit, clădiri administrative, spații închise destinate desfășurării activităților industriale sau agro-zootehnic. Lâna de oaie are capacități de izolare termică și fonică, permeabilitate la aer și apă”, a spus Hegyi.

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu