Închide

Învățătoarea care și-a jignit elevii, condamnată la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității

ActualitateTop News by Actual de Cluj - oct. 23, 2015 1 487

Învățătoarea de la liceul de muzică „Sigismund Toduță”, ce a stârnit un scandal uriaș în întreaga țară după ce a fost înregistrată jignindu-și elevii, a fost condamnată astăzi la închisoare cu suspendare, de instanța Judecătoriei Cluj-Napoca. Aceasta e prima sentință din dosar și poate fi atacată cu apel la instanța superioară.

Practic sentința Instanței Judecătoriei e doar admiterea unui acord de recunoaștere a vinovăției: învățătoarea Monica Chiorean și-a recunoscut faptele și speră astfel la o pedeapsă mai blândă. Aceasta a și venit: a fost condamnată doar la cinci luni de închisoare pentru purtare abuzivă, cu suspendare pentru doi ani. Instanța a reținut nu doar că aceasta și-a recunoscut faptele, dar și că nu are antecedente penale. Acesteia i se adaugă și o perioadă de 60 de zile de muncă în folosul comunității, neremunerată, în folosul Primăriei Cluj-Napoca ori a asociației „Christiana”. Decizia poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.

Amintim, directorul Colegiului de Muzică “Sigismund Toduță” a cerut desfacerea disciplinară a contractului de muncă pentru învățătoarea Monica Chiorean, după prezentarea raportului întocmit de comisia de cercetare disciplinară. Consiliul de Administrație a hotărât însă, prin vot secret, respingerea propunerii, și a preferat sancționarea învățătoarei cu diminuarea salariului de bază cu 15% pentru o jumătate de an. În aceste condiții directorii – directorul general Vasile Sândean și directoarea djunctă Kallay-Miklos Tunde – și-au înaintat demisia către Inspectoratul Școlar Județean.

Amintim, învățătoarea Monica Chiorean a fost în centrul unui scandal național după ce un părinte a pus un reportofon în ghiozdanul copilului său. Reportofonul a înregistrat un comportament total deplasat al profesoarei. Iată un fragment de dialog:

“Mă, tu eşti nebun la cap, unde dracu ai văzut, de ce scrii zero, mă, băiatule? Mă, tu eşti normal la cap? Tu eşti întreg la cap, unde dracu ai văzut tu cu zero? (…) Tu nu îţi poţi reveni la nivelul colegilor tăi? Du-te naibii în pregătitoare, du-te în grădiniţă. Pleacă în pregătitoare. Incapabil să se concentreze. Mă, băiatule, tu eşti întreg? Unde îţi stă capul, vino dracului la catedră, să te păzesc ca pe un copil mic. Soarele cui l-a făcut de copil. Jumătate de creier. Vino aici cu scaunul să stai la masă, să fii supravegheat ca bebeluşii. Bebeluş”

Ce spune Codul Penal

Art. 296

Purtarea abuzivă

(1) Întrebuinţarea de expresii jignitoare faţă de o persoană de către cel aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.

Un comentariu

Scrie un comentariu