Închide

INTERVIU  “Xavi” de România își face autoportretul: “Simplu, muncitor și foarte ambițios.” Neluț Roșu, visul CFR și echipa națională

SportTop News by Catalin Suciu - iul. 01, 2015 1 2441

În urmă cu un an de zile, Neluț Roșu figura pe lista de transferuri a lui Sporting Lisabona, după un sezon remarcabil la Chiajna, campionat în care a bifat 30 de partide și 7 goluri. La un meci cu Brașovul a fost urmărit din tribune de reprezentanții lusitanilor. Sporting a făcut inclusiv o ofertă Concordiei, dar tranzacția a căzut din cauza sumei exorbitante cerute de club. “N-a fost să fie, dar sunt tânăr și am timp să ajung în străinătate”, povestește mijlocașul într-un interviu acordat actualdecluj.ro.

– Ai plecat liber de la CFR în 2012. La trei ani distanță, ai revenit. Cum ai găsit echipa?

– Suntem mulți tineri, suntem un grup unit , suntem o echipă frumoasă, se va vedea acest lucru. Acum suntem în perioada de acumulare fizică, facem câte două antrenamente pe zi , am jucat și trei meciuri amicale, le-am câștigat .

– Aveți valoare să intrați în play-off, să vă bateți la primele locuri?

– Trebuie să ne vedem de treaba noastră, să ne pregătim cât mai bine și apoi vom vedea. E prematur să zicem că facem, dregem, terminăm sus. Dar noi nu ne ferim de fotbal, jucăm fotbal. Nu știu dacă vom fi surpriza campionatului, dar cred că vom fi una dintre cele mai frumoase echipe din România.

Rosu2

– Practic, te-ai întors de unde-ai plecat în 2012. Te-ai format la CFR, dar ai debutat în prima ligă la Chiajna.

– Am jucat la Luceafărul Oradea, apoi am semnat cu Concordia. L-am avut pe Ilie Stan antrenor, am început să joc, dar șansa mea cea mare a fost Ionuț Chirilă. M-am înțeles extraordinar cu el. El mi-a dat șansa să joc mai mult, mi-a arătat ce înseamnă Liga 1. Cu Ilie Stan am debutat, dar Chirilă mi-a dat încredere. Și cu Șumudică am lucrat și e un antrenor foarte bun.

-În sezonul 2013-2014 ai jucat 30 de meciuri la Chiajna, dar n-ai mai rămas anul trecut. De ce?

– Da, am jucat 30 de partide, am dat și 7 goluri, ca mijlocaș. Un sezon excelent pe care vreau cel puțin să-l repet acum. După acest campionat, am avut ofertă clară de a pleca la Dinamo, apoi la Astra și Sporting. La Dinamo nu m-aș fi dus eu, nu mă atrage deloc și n-aș merge nici acum. Cu Astra aș fi semnat, la fel și cu Sporting, normal, dar știu că Concordia a cerut foarte mulți bani pentru a mă lăsa să mă transfer.

– Câți?

– Nu știu exact, dar foarte-foarte mult pentru un fotbalist din România. Asta este, n-a fost să fie, dar sunt tânăr, am timp să mă transfer în străinătate. Cei de la Sporting m-au urmărit la un meci cu FC Brașov, am și jucat bine atunci. Am discutat cu impresarul meu, mi-a spus că vor să mă ia, dar tranzacția a căzut din cauza banilor. Cu Astra a fost la fel.

– Ai fost printre remarcații Ligii 1, dar în următorul campionat n-ai mai jucat la fel. De ce?

– Am avut o discuție cu Șumudică și am considerat că e mai bine să plec să joc în altă parte. Nu am avut discuții contradictorii, nu ne-am certat. Eu m-am dus și i-am spus că aș vrea să joc mai mult, că așa consideram eu. El m-a întrebat: ai o ofertă mai bună? Am zis că da și așa m-am dus la Botoșani sub formă de împrumut. Am jucat și la Botoșani vreo 14 partide, n-a fost rău.

– De unde apelativul “Xavi” de România?

– (râde) Păi l-am primit prin presă, după un meci Mediaș-Chiajna în care am avut un procentaj foarte bun de pase. Undeva la peste 90% din pase au fost reușite.

– Un alt meci de care-ți aduci aminte în Liga 1?

– Păi o partidă cu FC Brașov, am bătut 1-0 și-am marcat primul meu gol în prima ligă. A fost o respingere a portarului și-am înscris cu capul, n-am cum să uit niciodată golul ăsta. Primul gol nu-l uiți niciodată.

– Revenind la Liga 1 și ofertele pe care le-ai avut. Ai refuzat ferm Dinamo. Dar de Steaua ce părere ai?
– E cea mai mare echipă în acest moment din România. Dacă aș avea de ales între Steaua și Dinamo, îți dai seama că m-aș duce la Steaua fără să stau pe gânduri. Nu s-a pus niciodată problema până acum, dar cine știe ce va fi peste șase luni, peste un an ? Acum sunt la CFR, aici am crescut și m-am format și vreau să dau totul pentru această echipă.

– Cum te-ai descrie ca fotbalist?

– Un băiat muncitor, simplu, modest, nu mă feresc de efort. Și sunt foarte ambițios, vreau să câștig.

Alexandru Păun la naționala de tineret a României      foto: romaniansoccer.

Alexandru Păun la naționala de tineret a României foto: romaniansoccer.

– Ai un coleg la CFR care bate la porțile echipei naționale, Alex Păun. Îi calci pe urme?

– Am crescut împreună cu el aici, cu el , cu Negruț, cu Ene și toți facem acum parte din noul CFR. E un CFR tânăr, ambițios, de viitor, veți vedea. Păun e ca un frate pentru mine și are niște calități extraordinare. Îi doresc să joace cât mai devreme în națională, să fie convocat meci de meci,să dea câteva assisturi sau goluri pentru că poate foarte bine face asta. Visez să jucăm împreună excelent la CFR, iar apoi la națională. Spuneți-mi un singur fotbalist care nu-și dorește să reprezinte România? Nu există, nu cred să fie.
…despre Francisc Dican

“Un antrenor foarte răbdător cu cei tineri. Știe ce înseamnă asta, să lucreze cu tinerii. Ne dă încredere, ne ajută mereu , iar asta contează foarte mult pentru noi”

Într-un meci la Mediaş din sezonul 2013-2014, Roşu a izbutit un procentaj de pase de 92%. A dat 95 de pase și a greșit doar 8. În partida următoare cu Săgeata Năvodari procentajul s-a menținut la același nivel, 92%. Pe durata întregului campoinat, Roșu a fost unul dintre cei mai buni pasatori din România. Și abia împlinise 20 de ani.

Neluț Roși și Alex Păun s-au format la juniorii CFR-ului și au șansa să fac acum echipă la seniori

Neluț Roși și Alex Păun s-au format la juniorii CFR-ului și au șansa să fac acum echipă la seniori

Neluț Roșu 

Data nașterii: 5 iulie 1993

Debut în Liga 1: Rapid – Chiajna 0-0  (09.05.2013)

Ultimul meci în Liga 1:  Steaua- Botoșani 2-0 (24.05.2015)

Meciuri în Liga 1: 58

Goluri în Liga 1: 8

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.