Închide

INTERVIU Un campion plânge soarta Universității. „Cum a fost posibil să ajungă aici? Ce păcat…” Cum a fost aproape de un transfer la Steaua și cum a încercat MM Stoica să-l păcălească

SportTop News by Catalin Suciu - iun. 07, 2016 1 1720

Tony Nwakaeme, o mai veche cunoștință a Universității pentru care a evoluat în Liga 1, a ieșit campion în Israel cu Hapoel Beer Sheva. O surpriză de proporții într-un campionat în care Maccabi Tel Aviv favorită an de an la titlu. Atacantul din Nigeria e și golgheterul echipei la care mai evoluează Ovidiu Hoban, component al naționalei României cu care va participa la Euro. „I-am și transmis toate cele bune, lui și echipei voastre. Ovidiu vă va ajuta enorm la mijlocul terenului”, ne povesteșe Tony.

Dar să-i dăm cuvântul.

– Ați ieșit campioni în Israel. Cum a fost posibil?

– Cu multă muncă. La început nimeni nu ne dădea nici o șansă, pentru că Maccabi era marea favorită, e o echipă de top, un nume mare aici în Israel. Dar după vreo 5-6 meciuri au început să se uite toți și la noi pentru că am arătat un fotbal bun, de calitate. Nu m-am gândit nici că ne vom bate la titlu, nici că-l vom câștiga, nu ăsta era scopul meu. Eu voiam doar să joc fotbal, să fiu sănătos și să-mi fac treaba pe teren cât pot mai bine. Ce-a ieșit, e un mare bonus.

Hoban și Tony sărbătoresc titlul în Israel  foto: Tony Nwakaeme, facebook

Hoban și Tony sărbătoresc titlul în Israel
foto: Tony Nwakaeme, facebook

– Ești golgheterul echipei…

– Da, am dat 11 goluri în campionat în 34 de meciuri, la anul vreau să dau mult mai mult. Voi încerca, cel puțin. Îmi merge bine aici, mă simt excelent, lumea mă susține, mă încurajează. Iar când simți că ești apreciat, contează enorm. La moralul tău, la tot ceea ce faci în viață, inclusiv dincolo de fotbal. Asta e meseria mea, încerc să mi-o respect cât pot de bine, asta am făcut mereu.

– Ai avut în ultimii ani oferte din România?

– Am fost o zi la București, urma să semnez cu Steaua. Asta era după ce-am plecat de la Petrolul.

„Am simțit că vrea să mă păcălească. Punea problema în felul următor: tu ai probleme, dar uite, noi chiar și așa, te vrem la echipă. Era ca și cum mi-ar fi făcut ei un favor mie”

– Și ce s-a întâmplat?

– M-am întâlnit cu MM Stoica. Mi-a zis să dau teste medicale, am zis că dau teste fără nici un fel de probleme. Apoi am simțit că vrea să mă păcălească. Mi-a spus că am probleme la picior, că sunt slăbit din punct de vedere fizic, dar cu toate astea mi-a oferit un contract. Punea problema în felul următor: tu ai probleme, dar uite, noi chiar și așa, te vrem la echipă. Era ca și cum mi-ar fi făcut ei un favor mie. Mi-au dat un contract undeva pe la 5000 de euro. Am zis că nu rămân. Nu mi-a plăcut, în primul rând, cum au pus problema. Aveam de gând să semnez cu ei pentru că e o echipă importantă în România și Europa de Est, îmi doream să joc și în Liga Campionilor, dar am simțit că nu mă respectă. Am o carieră, avem o meserie și muncim inclusiv pentru bani. Ce fotbalist nu se gândește la traiul său?

MM Stoica l-a vrut la Steaua, dar i-a oferit un contract sub așteptări   foto:cancan

MM Stoica l-a vrut la Steaua, dar i-a oferit un contract sub așteptări foto:cancan

– Aveai sau nu probleme medicale?

– Nici vorbă. Eu imediat după acest moment am ajuns la APOEL Nicosia în Cipru. Staff-ul medical de-acolo mi-a făcut toate testele posibile și mi-au zis că sunt super în regulă, că nu am absolut nimic. Dar eu semnasem un pre-acord cu Ra’anana, echipă din prima ligă din Israel. Acel acord nu a putut fi rupt, deși mi-aș fi dorit să rămân în Cipru. Aveam contractul pe masă de la APOEL, aveam acordul medicilor, suportul antrenorului, tot. Dar așa a fost să fie… Și-așa am ajuns la Hapoel Ra’anana. După două sezoane la Ra’anana am fost cumpărat de Beer Sheva și iată-mă aici, campion. Sunt foarte fericit și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru tot. Alegerile pe care le-am făcut s-au dovedit în cele din urmă excelente.

– Compară forbalul din Israel cu cel din România.

– Din punct de vedere sportiv, în România se lucrează mai mult tactic, iar aici orice antrenament este cu mingea. Și în România se lucra și cu mingea, dar nu atât de mult. Nivelul valoric e apropiat, dar aici sunt mai mulți bani, se dau salarii mai mari și se și plătesc. E un campionat în regulă, aș sfătui orice jucător să vină în Israel dacă are o ofertă.

„Stăteam într-o garsonieră, dar eram cel mai fericit din lume că pot juca undeva și pot să-mi arăt calitățile.”

– Să rămânem la România pentru moment. Cu ce amintiri ai rămas de la noi? Ai stat trei ani, ai jucat la Turda, inclusiv, în Liga a doua. Apoi la U Cluj, Petrolul, iar U Cluj.

– Eu sunt recunoscător pentru tot ce mi-a fost oferit. Inclusiv la Turda și vorbesc serios, să nu răzi. A fost un început pentru mine și nu făceam decât să mă bucur de tot ce mi se oferă. Semnasem cu U Cluj și m-au împrumutat la Turda. Stăteam într-o garsonieră, dar eram cel mai fericit din lume că pot juca undeva și pot să-mi arăt calitățile. Jucam gratis, aveam unul sau doi prieteni, dar nu conta, eram bucuros. Nu era mall, nu erau cluburi, nu mă interesa asta. Nici astăzi pe mine n-o să mă vezi în cluburi sau la plimbare în magazine. Nici în Cluj nu ieșeam nicăieri. Antrenament, odihnă acasă, antrenament, meciuri, odihnă și vorbit cu familia mea. La asta se rezumă activitățile mele. Eram fericit că pot juca fotbal, aveam un acoperiș, nu mă ploua-n cap, asta era tot ce conta pentru mine.

– Apoi ai fost rechemat la „U” și-au început să joci.

– Da, o perioadă minunată pentru că era un nivel foarte ridicat, erau și condiții de pregătire. România și Clujul vor fi mereu în gândul meu. Și cu prima ocazie în care voi pleca în vacanță, voi merge la Cluj. Mi-e dor de oraș câteodată, m-am simțit foarte bine acolo. Am trăit experiențe nemaipomeninte, am crescut mult la Universitatea și îi mulțumesc pe această cale și antrenorului Ionuț Badea, m-a ajutat enorm. E un tehnician de top. Am auzit că e la națională, secund, mi-a povestit Ovidiu Hoban. E un mare antrenor, dar cred că nu-l plăceau toți din vestiar atunci, din păcate. Îmi pare rău pentru el, sper să-l văd în curând la o echipă de top, la o echipă mare, poate chiar la naționala voastră, dacă va pleca antrenorul principal. Poate face față fără niciun fel de probleme.

– Ce i-ai spus lui Hoban înainte de a pleca la Euro cu naționala?

-V-am urat tututor mult succes. Am văzut meciul vostru cu Spania de la Cluj și dacă veți juca așa cu Franța, veți avea o șansă importantă, poate chiar să câștigați. Nu contează că nu aveți vedete așa cum era Adi Mutu, de exemplu, dar eu am văzut o echipă compactă, puternică, un grup nemaipomenit. Îl aveți și pe Stanciu, el e un fotbalist excelent, el poate face diferența. Și să nu uităm nici de colegul meu Ovidiu Hoban, care e neobosit. Nu știu dacă am întâlnit pe cineva care să depună mai mult efort decât el. El ține mijlocul, vă va ajuta foarte mult, mai ales într-o confruntare cum e cea cu Franța. Mult succes României!

– Ai vorbit mai devreme despre Universitatea, dar echipa a retrogradat în liga a treia..

– (Pauză lungă) Poftim? Ce se întâmplă, eu n-am mai prea urmărit…Cum a ajuns atât de jos? Cum a fost posibil? Cu așa suporteri, cu un stadion ca al lor. Ce păcat..

– Clubul e amenințat cu falimentul. Florian Walter, fostul patron, e în închisoare.

– Dumnezeule. Îmi pare rău să aud asta. Îi transmit și lui Walter multă sănătate, el a fost corect cu mine mereu. Îmi pare rău să aud așa ceva. Îmi pare nespus de rău pentru echipă. Știu că și Petrolul a retrogradat în a doua ligă, dar eu am jucat foarte puțin acolo și-am stat puțin. Sunt șocat de U Cluj. Îmi doresc pentru toți clujenii să vină cineva și să investească acolo pentru că merită să aibă o echipă puternică, competitivă. Am jucat și derby-urile cu CFR, era spectacol, cum să dispară așa ceva?


foto principal: stiridesport.ro – Călin ILEA. Fotografie preluată cu acordul știridesport.ro 

 

2010-2013 este perioada în care Anthony Nwakaeme a evoluat în România pentru Arieșul Turda, U Cluj și Petrolul Ploiești

Tony Nwakaeme

„Am semnale că voi ajunge la Naționala Nigeriei, m-au sunat deja oameni din staff, m-au urmărit. Dacă voi continua să joc la fel ca în ultimul sezon, probabil că voi fi selecționat. Ar fi o bucurie imensă pentru mine, o mândrie.”

“Cel mai important gol marcat de mine în România cred că e cu Dinamo, pe Arena Națională. Am mai dat unul într-un meci cu Petrolul pe care l-am jucat la Mediaș și-am câștigat în prelungiri cu golul meu. A fost 3-2. Mai am și altele,dar astea sunt primele care îmi vin în minte”.

Nwakaeme2

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.