Închide

INTERVIU 7 ani de CFR. „Mă retrag de aici ca și Burebista de la Bistrița” Episoade nepovestite de la celebrul Gloria Buzău-Steaua. „Se rugau de mine să le las un gol”

SportTop News by Catalin Suciu - feb. 08, 2017 1 3400

Mihai Mincă e în al șaptelea an consecutiv la o singură echipă, iar dacă își va duce la bun sfârșit angajamentul scadent în 2019, va ajunge să dețină un record greu de doborât. A fost unul dintre cei mai buni oameni de pe teren în primul meci din 2017, cu Steaua.

De multe ori variantă de rezervă în fața unor portari ca Beto sau Felgueiras, Mincă pare că în sfârșit și-a găsit liniștea la CFR Cluj. Și-a câștigat locul de titular și are parte de încredere. Cu Steaua a apărat tot ce era de apărat. L-a studiat și pe Alibec înainte de meci, pentru a vedea cum bate penalty-yri. „Mă uit înainte, m-am mai maturizat și eu, dar acum n-am reușit mai mult”, spune goalkeeper-ul. El dezvăluie mai multe episoade din carieră, unele care arată exact cum a evoluat de-a lungul anilor fotbalul din România.

– 1-1, ești mulțumit de primul joc din 2017?

– Personal, da. Dar mi-ar fi plăcut, desigur, să batem. M-au felicitat colegii, m-a felicitat și președintele. Cred că am făcut un joc reușit. E un rezultat echitabil, cred eu.

-Ai apărat destul de puțin. În ultimul an ai avut mai multe meciuri, în rest, apariții sporadice. Erau prea buni Beto sau Felgueiras?

– Am prins toate echipele CFR-ului, de când am ajuns aici, de la Brașov. Am venit să apăr. Ei erau buni, așa este, dar niciodată nu m-am simțit mai prejos decât ei. Niciodată. Eu știu ce pot, sunt ambițios. I-am respectat pe amândoi, i-am apreciat, dar nu erau mai buni ca mine. Eu așa simțeam atunci.

– Totuși, Beto a luat, de exemplu, Europa League, ca titular, cu Sevilla.

– Cum am zis, e un portar foarte bun, dar atunci, când eram amândoi în echipă, nu mă simțeam mai slab ca el. Am avut și eu problemele mele de comportament, poate de aia n-am reușit să-i iau fața. Dar nu m-am simțit mereu tratat așa cum m-aș fi așteptat. Beto era accidentat la un moment dat, am intrat eu într-un meci cu Vaslui, acasă. Am făcut un joc impecabil, m-a felicitat și Costa, el era antrenor. Etapa următoare am trecut pe bancă. Nu mi s-a părut corect și am spus asta. Plecase Beto, apoi s-a accidentat Mario, iar Grigoraș m-a trimis pe mine în poartă. Am apărat senzațional, apoi, etapa următoare, pe bancă. E frustrant. Am mai avut o serie de 7-8 meciuri în care echipa n-a pierdut cu mine în poartă, apoi am trecut pe bancă.

– Te-ai simțit nedreptățit?

– Îmi doream să apăr mai mult, normal. Dar am avut și eu nebuniile mele, recunosc, mi le asum. Între timp m-am mai maturizat, asta vreau să cred. Merg și la psiholog și pe mine m-a ajutat foarte mult la încredere, la atenție, la foarte multe lucruri. Chiar vreau să-i mulțumiesc din suflet doamnei psiholog Ioana Campean, care a fost alături de mine. Nu mi-e rușine să zic, ba chiar i-aș încuraja și pe alții. Ți se pare ciudat la început, dar apoi vezi cât de mult de poate ajuta.

– Deci te-ai liniștit. Accepți concurența.

– Mereu am acceptat-o, dar mai aveam nemulțumiri, e normal. Niciodată nu ești sigur de postul tău. Eu încerc să fac tot ca să-mi apăr poarta, să apăr echipa mea. Meci de meci. Atât timp cât se apelează la mine. Am și gafat, am făcut și meciuri bune, am făcut și meciuri foarte bune.

– Îmi amintesc de un joc Gloria Buzău- Steaua din 2007. 1-1 și mult circ. Și Mihai Mincă în poarta Gloriei Buzău.

– Toată lumea știe de celebrul joc. A devenit celebru după ce s-a întâmplat post joc. Îmi aduc și acuma aminte că am spus după meci că am făcut un rezultat mare, dar că e supărare mare la Buzău. Eu eram bucuros pentru că făcusem un joc bun.

– Juca Steaua cu Steaua II, așa era prezentată partida. Gigi Becali se implica financiar și la Buzău.

– Erau jucători de la Steaua veniți împrumut la Buzău. Gigi Becali, se știe, era în relații foarte apropiate cu Bucur (patronul Gloriei- n.r.). Cum am spus, nu știam consecințele egalului. Eu am făcut un meci bun, Bunică a dat acel gol, iar apoi a ieșit acel scandal de zile mari. Știu că pe Bunică l-au și trimis de la echipă prin liga a III-a, pe la Râmnicu Sărat, să joace. El își apărase șansa corect.

– V-a zis cineva să pierdeți meciul?

– Din contră. Fane Stoica, care era antrenor ne-a zis în felul următor: jucați că sunteți tineri, e o șansă importantă pentru voi. Am jucat. Bănuiesc că nu se aștepta nici el și nimeni de la Buzău să o încurcăm pe Steaua. Poate de-aia ne-a și spus să dăm tot ce avem mai bun, că am făcut efectiv o surpriză. Se chinuia Steaua cu Gloria Buzău. Steaua se bătea la titlu, era echipă foarte bună, noi o echipă mică. Îmi strigau jucători de la Steaua pe teren să le las gol. Le-am zis și eu: Bă, dacă sunteți așa de buni, dacă vreți campionatul, nu ne puteți bate pe noi? Apoi a ieșit scandal.

– Cine striga?

– Nu contează. Mai mulți. Când aveau 1-0, probabil ca să încheie partida.

Și-au venit prelungurile și golul lui Bunică.

– Da. Asta a fost tot.

 Ce s-a întâmplat în retur?

– 5-0 am pierdut. Eu n-am jucat. Atunci venise Gigi Becali în vizită la Buzău cu câteva zile înainte de meci: „Mincă, tu nu joci!” De ce?, întreb. „Nu joci că vă dăm cinci și apoi vreau să te iau la Steaua și nu vreau să zică lumea că am adus un portar care a luat cinci goluri”. N-am jucat deloc, n-am luat nici un gol și nici n-am ajuns la Steaua. Cred că era supărat pe mine după meciul din tur. Eu l-am apreciat și îl apreciez pe Gigi. El, în fond, e un om bun, cu toate episoadele lui. Dar e un om bun.

– N-ai ajuns la Steaua, dar ai jucat la Rapid înainte de Buzău.

– Au fost trei ani minunați. Am ajuns la 19 ani, de la Alba Iulia. Aveam oferte de la Dinamo, Steaua și Rapid. Mi-a zis președintele de la Alba că s-a înțeles cu Dinu Gheorghe și că trebuie să plec în Giulești. Am ajuns acolo și eram fascinat. În Giulești, simți că trăiești. O atmosferă senzațională, fantastică. Am prins și sezonul eurofantastic, am patru meciuri în Europa, n-am cum să uit. Și Răzvan Lucescu m-a ajutat foarte mult. El și cu Dani Coman, care era titular în poartă. Marian Ioniță, antrenorul cu portarii, un tip de nota zece care știa ce cum să-ți dezvolte abilitățile. Oameni fantastici.  Îmi aduc aminte că la meciul cu Hamburg din deplasare (3-1 pentru Hamburg-n.r.) eram pe banca de rezerve. Vine Răzvan spre bancă la un moment dat și zice: „vezi că te bag fundaș să-l blochezi pe Van Buyten la fazele fixe”.  Era o glumă, bineînțeles, dar m-am blocat pe moment. Un om deosebit. Pentru Răzvan m-am dus și la Brașov, dar plecase când am ajuns eu și venise Viorel Moldovan. Am apărat, am apărat bine, iar apoi m-a cumpărat CFR Cluj.

– Șapte ani la CFR. Mai ai contract până în 2019, îl duci la bun sfârșit?

– Nu știu, de ce nu? Poate îl și prelungesc și o să mă retrag ca și Costel Câmpeanu „Burebista” de la Bistrița (celebrul goalkeeper din anii 90 care s-a retras de la Gloria la 40 de ani). Aici e casa mea acum, aici e viitorul meu.

Mihai Mincă a fost desemnat conform statisticilor firmei de monitorizare InStat drept cel mai bun portar al sezonului 2014-2015 din Liga 1, a anunțat site-ul oficial al Ligii Profesioniste de Fotbal. Goalkeeperul care a apărat poarta CFR-ului în 1229 de minute a avut un indice de 225.

Minca

 

Gloria Buzău – Steaua ,  30 noiembrie 2007

Gloria Buzău: Mincă, Nejneru, Jozic, Ionescu, Filip, Doicaru, Paleacu, Ioviță, Vlaicu, Eze, Guda.

Antrenor: Stefan Stoica

Steaua: Zapata, Golanski, Baciu, Rada, P. Marin, Bădoi, Lovin, Neaga, Dică, Croitoru, Badea.

Antrenor: Marius Lăcătus

 

Un comentariu

  1. In primii doi ani, ma antrenam de trei ori pe saptamana, cate aproximativ trei ore, tocmai pentru ca imi doream sa devin bun. Cu timpul, avand rezultate tot mai bune, iar conditia mea fizica dezvoltandu-se peste asteptari, am fost tot mai ambitionat sa fac performanta.

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare