Închide

„Înstruțatul boului” în 2 comune din Cluj. Ce se organizează de Rusalii

Actualitate by Actual de Cluj - mai 25, 2018 0 372

Manifestări tradiționale în mai multe comune din Cluj, de Rusalii – între care și cunoscutul-deja „înstruțat al boului”, la Batin și Mintiu Gherlii.

Întâlnit doar în Transilvania, „împănatul” sau „înstruțatul boului” ţine de tradiţia agrară şi de fertilitate şi constă în desfăşurarea unei adevărate procesiuni pe uliţele satului, având în centru un bou sau o pereche de boi, împodobiţi cu frunze, flori şi panglici colorate.

La Batin manifestarea debutează după slujba de la biserică, ținută de această dată într-un capăt al satului, unde preotul oficiază o slujbă de sfințire a holdelor. Aici are loc și un spectacol folcloric la ora 16, susținut de interpreții Valeria și Traian Ilea, Mariana Pop, Elena Rusu, Iulia Bucur, Vali Guia, Frații Ioan și Grigore Trif, Raluca Pașcalău și Alex Groza, alături de ansamblul studențesc „Mugurelul” al Universității „Babeș-Bolyai” și de ansamblul folcloric al Inspectoraului de Poliție Cluj. Sărbătoarea se va încheia cu un joc tradițional, în acompaniamentul tarafului lui Nucu de la Fizeş.

Obiceiul „Împănatul boului” va avea loc și la Mintiu Gherlii. Aici, obiceiul propriu-zis va debuta la ora 12.30 și va continua de la ora 14.00 cu un spectacol folcloric susținut de interpreții Vasile Coca, Ciprian Picovici, Cristina Beldean Moșuțan, Silvia Timiș, Mădălina Mîrza, Ioana Maria Cîmpan, Raul Oltean, Zina Doboș, Diana Roman, Anuța Mînecan Nemeș, Claudiu Moldovan, Dan Fodor și Loredana Oltean. Pe scenă vor urca și ansamblurile folclorice „Comori Ardelene” din Turda, „Mugurii Mintiului” și Grupul „Vestitorii” din Mintiu Gherlii.

Tot duminică are loc, în cartierul Bună Ziua din Cluj-Napoca, Sărbătoarea costumului popular românesc, la biserica „Sfântul Mina” din cartier. După slujba religioasă, președintele Asociației Meșterilor Populari Clujeni le vorbește celor prezenți despre costumul tradițional românesc și despre importanța păstrării și promovării tradițiilor populare. Copiii prezenți la eveniment vor primi din partea organizatorilor trăistuțe realizate la război iar la final, în curtea bisericii, gustă mâncăruri tradiționale.

Tot de Rusalii, în Agrij are loc sărbare câmpenească, ce include o slujbă de parastas, în memoria eroului național Ion Arion, martir al Unirii din 1918. În urmă cu 100 de ani, tânărul Ion Arion, în vârstă de 24 de ani, a fost desemnat de consăteni să fie stegarul delegaţiei din Agriş, judeţul Cluj, la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, însă a fost împușcat în gara Teiuş. Locul în care şi-a pierdut viaţa Arion este marcat de o plăcuţă comemorativă. După-masă, de la ora 15, în curtea școlii din Agriș va avea loc un spectacol de muzică populară și patriotică.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare