Închide

UPDATE Inspectoratul Școlar, acționat în instanță pentru că ar fi refuzat să dea informații despre cărțile scrise de profesori și despre gradațiile lor / Cum răspunde Inspectoratul Școlar

ActualitateEducaţie by Actual de Cluj - mai 03, 2023 3 7891

Un jurnalist din Turda, Horea Hudrea, a deschis o acțiune în instanță, împotriva Inspectoratului Școlar Județean Cluj (IȘJ), după ce instituția ar fi refuzat să-i răspundă la informațiile solicitare în conformitate cu legea privind liberalul acces la informațiile de interes public. Solicitarea jurnalistului se referea la o serie de cărți scrise de profesori din Turda, precum și la gradațiile/evaluările lor.

UPDATE 3 Mai, ora 12:10

Inspectoratul Județean Școlar Cluj a informat pentru Actual de Cluj că jurnalistul Horea Hudrea ar fi solicitat „alte informații decât cele menționate inițial (fișele sintetice ale candidaților care și-au depus dosarele de acordare a gradațiilor de merit de la nivelul municipiului Turda pentru perioada de referință 2020-2022, în număr de 56 de aplicații, precum și punctajul specific din fiecare dosar de candidatură alocat pentru publicațiile de specialitate înregistrate cu ISBN, ISSN pentru fiecare candidat). 

„Inspectoratul Școlar Județean Cluj a formulat răspunsuri în care a precizat că rezultatele obținute de către candidați, ca urmare a evaluării dosarelor/ sesiune de gradație, au fost postate, pe site-ul I.Ș.J. Cluj, în fiecare an școlar, potrivit calendarului metodologiei/ sesiune de gradație de merit. Candidații respinși/ sesiune de gradație de merit, prin procedura de contestație, prevăzută în calendarul metodologiei de obținere a gradației de merit, au avut posibilitatea să conteste rezultatul evaluării inițiale, rezultate care, de asemenea, se regăsesc publicate pe site-ul I.Ș.J.Cluj.

 Reiterăm faptul că fișele de (auto)evaluare sunt documente individuale, nu au caracter public, dar dacă domnul Horea Hudrea are un interes legat de publicațiile anumitor cadre didactice din Turda, poate să solicite personal aceste informații, direct de la persoana pe care o vizează sau de la unitatea de învățământ în care își desfășoară activitatea.

Precizăm că în acest moment este pe rol un proces intentat Inspectoratului Școlar Județean Cluj de către petent și dacă instanța va decide că este îndreptățit să primească copii după cele 56 de dosare, vom proceda în consecință” – se precizează în informarea transmisă de IȘJ.

Știrea inițială, 27 Aprilie, ora 14:17

Jurnalistul Horea Hudrea spune că a câștigat procesul inițial la Tribunalul Cluj, dar IȘJ a făcut recurs, astfel că procesul s-a mutat la Curtea de Apel.

„Am cerut Inspectoratului Școlar Județean Cluj să-mi comunice evaluările profesorilor care au gradații de merit la Turda și am cerut să mi se comunice lista cărților și auxiliarelor didactice scrise de aceștia,  cu numele autorului și titlul cărții. ISJ Cluj a concluzionat că lista cu auxiliare didactice și numele autorilor sunt confidențiale că încalcă GDPR-ul. La fel au spus despre evalurările profesorilor, carevasăzică părinții elevilor nu pot afla în ce excelează profesorii care predau la ore. E secret. Am câștigat procesul inițial la Tribunalul Cluj, dar ISJ Cluj a făcut recurs așa că ne vedem azi la Curtea de Apel Cluj”, a comentat jurnalistul.

El mai arată că ISJ Cluj a concluzionat că lista cu auxiliare didactice și numele autorilor sunt confidențiale, pentru că ar încălca regulile GDPR. Răspunsul a fost similar și în privința evaluărilor profesorilor.

„Carevasăzică, părinții elevilor nu pot afla în ce anume excelează profesorii care predau la ore. E secret”, a comentat Hudrea.

El o indică pe șefa Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Marinela Marc (foto sus, în mijloc), care este autoarea lucrării scrise ”Inspectoratul Școlar Județean Cluj, realizări și perspective”. Din calitatea sa de Inspector școlar, Marinela Marc este un politician activ în propaganda de partid a PNL. Ea este și consilier județean și o aprigă susținătoare a președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

„Mă pregătesc cu interes să-i citesc lucrare doamnei Marinela Marc. După înțelegerea ei, cărțile, manualele alternative și numele autorilor lor reprezintă date confidențiale ce nu pot fi făcute publice deoarece prejudiciază autorii lucrărilor”, a comentat Horea Hudrea.

3 comentarii

  1. Cum poti fi asa de dobitoc incat sa spui ca titlurile cartilor scrise de cineva poate aduce prejudicii autorului, dar sa le accepti ca materiale pentru creditele de care au nevoie profesorii pentru gradele didactice? Un autor ar fi mandru sa i se faca publicitate operei lui, doar daca nu e ceva ilegal, imoral sau ingrasa!

  2. Sigur că nu se pun la dispoziția nimănui, că doar sunt inexistente! Despre modul de acordare al gradațiilor, ar fi multe de spus! În primul rând, dacă verificați pe siteul ISJ din toată țara, o să observați că acestea, nu sunt pentru toată lumea…. Există abonați, care de 20 de ani, beneficiază de gradații de merit! Or fi ei cei mai merituoși? Nu, de cele mai multe ori sunt cele mai mari nulități, pentru simplul fapt că oamenii care muncesc cu adevărat, nu au timp de făcut dosare.In al doilea și nu în ultimul rând, aceștia sunt de acord să ofere mită, între 1000 și 2000 de euro! Aceste lucruri sunt cunoscute de marea noastră majoritate. Mai există și excepții, rudele, prietenii, cei impuși de persoane așezate în fruntea partidelor politice, etc. Doar 5 % sunt acordate pe merit. Dar nu se face nimic în sensul acesta. Cine verifică comisiile ISJ ? Absolut nimeni! Ei taie și spânzură! Și împart mita! Ministerul doarme sau poate cineva de acolo îi acoperă pe hoți???

Scrie un comentariu