Închide

Inconștiență pe miriștile din Cluj, zeci de incendii într-o săptămână, pompierii trag un semnal de alarmă: „Superficialitatea unei părți din cetățeni aduce în fiecare an pagube și pierderi însemnate”

ActualitateTop News by Actual de Cluj - apr. 05, 2019 0 100

Pompierii din Cluj nu mai prididesc să stingă incendiile de lizieră cauzate de igienizarea terenurilor prin incendiere și mai fac un apel clujenilor să renunțe la această practică: în ultima săptămână numărul incendiilor de acest gen a ajuns la nu mai puțin de 70.

„Un număr care poate părea abstract, dar care reflectă pârjolirea a 527 ha de vegetație uscată, lăstăriș, litieră de pădure, doborâturi sau chiar exploatații forestiere”, comentează purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj, Andrei Biriș. „Flăcările au fost scăpate de sub control de către persoanele care intenționau să igienizeze terenurile de vegetația uscată, fără a respecta minimele măsuri de siguranță pentru aceste activități”.

Pentru a stinge arderile necontrolate din ultimele zile, au fost implicați peste 370 de pompieri, care au folosit 90 de autospeciale și utilaje. „Superficialitatea unei părți din cetățeni, privind modul corect de a realiza igienizarea terenurilor de resturile vegetale, aduce în fiecare an pagube și pierderi însemnate și o risipă însemnată a resurselor pompierilor și a instituțiilor care ne sprijină în fiecare an, pentru a stăvili aceste incendii”, mai spune Biriș.

Un exemplu concret a avut loc ieri după amiază, când un cetățean în vârstă de aproximativ 70 de ani a igienizat livada proprie în suprafață de aproximativ 300 metri pătrați, iar din cauza vântului schimbător a scăpat flăcările de sub control. Astfel focul s-a extins la un lăstăriș din apropiere și s-a apropiat de baraca din livadă. Bărbatul s-a alarmat de acest fapt și a încercat să stingă flăcările ajutat de un vecin. Însă pe timpul cât a încercat să stingă flăcările a suferit arsuri superficiale la nivelul picioarelor, a inhalat fum și a căzut inconștient sub privirile vecinului său ce venise să-l ajute. A fost necesară intervenția unui echipaj medical SAJ și a unui echipaj de pompieri pentru a stabiliza bărbatul și a-l transporta la spital, precum și pentru a limita extinderea flăcărilor scăpate de sub control. Bărbatul a fost transportat în stare de inconștiență la spital și este internat în prezent la secția de terapie intensivă a Spitalului municipal Turda.
Pompierii din cadrul Detașamentului de Pompieri Dej au intervenit pe parcursul ultimelor două zile pentru a stinge un incendiu de litieră care se manifesta cu mai multe focare, pe o suprafață de aproximativ 20 hectare de pădure, în apropierea localității Chiuești. Echipajul a acționat acolo timp de trei zile pentru a limita extinderea flăcărilor, operațiunile de stingere fiind îngreunate de vântul sporadic care a intensificat focarele și a ajutat la propagarea rapidă a acestora.

La Huedin pompierii au intervenit timp de trei zile pentru a limita extinderea unor focare de incendiu, ce se manifestau sporadic pe o suprafață de litieră, dintr-o pădure de aproximativ 20 de hectare, în apropierea localității Lunca Visagului și de Barajul de acumulare de la Valea Drăganului. „Accesul în zona afectată a fost extrem de dificil, din cauza pantei abrupte și a solului stâncos. În ficare zi au acționat la locul evenimentului peste 20 de pompieri si o autospeciala pentru stins incendii, cu sprijin din partea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Poieni, al personalului Ocolului Silvic Huedin și al cetățenilor din zonă. Zona este în continuare monitorizată de un echipaj de pompieri, privind riscul de reaprinde al focarelor din cauza vântului schimbător”, spune Biriș.

Arderea miriștilor, vegetației uscate și resturilor vegetale se efectuează numai după obținerea permisului de lucru cu focul, document care se eliberează de către Șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență constituit la nivelul autorităților publice locale sau persoana desemnată în acest sens.

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu

    Articole similare