Închide

Închisoare de la 1 la 5 ani pentru micii fermierii care își fac singuri tratamente fitosanitare în fermă

Economie by Actual de Cluj - nov. 23, 2022 2 285

O ordonanță de urgență semnată de ministrul Agriculturii Petre Daea instaurează pedeapsa cu închisoare de la 1 la 5 ani și amenzi de până la 15.000 de lei pentru micii fermieri care aplică tratamente de protecția plantelor, aici fiind incluse tratamente cu erbicide, insecticide, fungicide și chiar regulatori de creștere, anunță Agrointel.

Prin actul normativ publicat de Ministerul Agriculturii și semnat de ministrul Petre Daea, toți producătorii agricoli care nu sunt fiscalizați nu vor mai avea dreptul să își lucreze, practic, pământul dacă nu fac contract cu o firmă care prestează servicii agricole.

Pentru fitofarmacii, OUG restricționează comercializarea produselor de protecția plantelor care au ambalaje de peste 1 kilogram sau 1 litru.

Ministerul Agriculturii a publicat ieri seară, marți, un proiect de Ordonanţă de urgenţă privind fabricarea, reambalarea, importul, comercializarea, utilizarea şi prestarea de servicii cu produse de protecţie a plantelor pe teritoriul României.

Actul normativ introduce o serie de restricții în special pentru fermierii mici, care activează ca persoane fizice. De asemenea, și fermierii fiscalizați vor avea restricții pentru că, în lipsa unei autorizații, nu vor mai putea să își facă stocuri de produse pentru a evita fluctuațiile de prețuri.

2 comentarii

  1. Deci, daca ai 3 pomi in gradina si vrei sa ii stropesti, trebuie sa platesti o firma autorizata cu o caruta de bani sa ii stropeasca ei cu ce vor, exact cum fac cei de la firmele de deratizare, cand dau cu o substanta puturoasa si imputesc un bloc intreg, iar gandacii se plimba linistiti fara sa fie afectati.
    Ce o sa faca romanii, o sa-si cumpere substante de pe piata neagra, daca nu mai pot din magazine.
    Era mult mai bine sa se interzica comercializarea anumitor substante care sunt interzise si verificarea magazinelor care le comercializeaza atat cele fizice, cat si on-line, decat sa nu se mai poata comercializa deloc.
    Toate aceste masuri sunt cu „dedicatie”.

    • Ordonanta este data pentru mici si marii fermieri nu include asta gospodariile sau un mic gradinar ce face legume pe 1000mp si care vinde in piata 3 legaturi de leustean si 10 kg de rosii. E vorba aici de utilizarea produselor fitisanitare de uz profesional care nu se va putea face decat de persoane avizate. In rest produsele de uz populational vor fi in continuare la indemana fiecarui mic gradinar pentru ingrijirea plantelor sale.

Scrie un comentariu