Închide

Închis de aproape două decenii, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei anunță azi că deschide cea mai valoroasă expoziție din istoria sa, luna viitoare

ActualitateTop News by Actual de Cluj - oct. 04, 2024 0 210

Închis de aproape două decenii, unul dintre cele mai valoroase muzee din România, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, deschide ocazional expoziții temporare, acum anunță că deschide în noiembrie cea mai valoroasă expoziție din istoria sa.

Expoziția ”Războinici uitați și podoabe eterne” prezintă tezaure unice în lume, constând din bijuterii, medalioane, vase din aur și argint, împrumutate din colecțiile a peste zece muzee din străinătate și din țară. Printre exponate se numără o fibulă spectaculoasă din aur masiv, decorată cu una dintre cele mai mari pietre de onix fațetate. Obiectul este unic în lume și ilustrează bogăția și măiestria remarcabilă a elitelor din secolul al V-lea p.Chr. Expoziția va găzdui și piese din tezaurul de la Pietroasele, cunoscut publicului larg sub numele de ”Cloșca cu puii de aur”, altfel expus la Muzeul Național de Istorie a României, din București.

Expoziția, ca toate celelalte organizate din 2006 încoace, e una temporară. Cele mai importante artefacte ale expoziției fac parte din tezaurul de la Șimleul Silvaniei, descoperit în două etape, în 1797 și 1889, și aflat în colecțiile Muzeului de Istoria Artei (Kunsthistorisches Museum) din Viena și ale Muzeului Național Maghiar (Magyar Nemzeti Múzeum) din Budapesta. Tezaurul al doilea de la Șimleul Silvaniei, care vine de la Muzeul Național Maghiar (Magyar Nemzeti Múzeum) din Budapesta, va rămâne o perioadă mai scurtă, până la începutul luni martie 2025. Tezaurul de la Șimleul Silvaniei este considerat una dintre cele mai importante descoperiri din perioada migrațiilor, atât la nivel regional, cât și european, iar artefacte din cele două tezaure vor fi expuse pentru prima dată în Transilvania, locul lor de descoperire. Vor fi expuse piese din aur din mormintele princiare de la Apahida și din mormântul de la Florești-Polus Center, azi mall-ul Vivo. ”Expoziția va arăta că epoca migrațiilor nu trebuie privită ca o perioadă întunecată, ci mai degrabă o epocă de tranziție din antichitatea târzie către o nouă eră, ea fiind catalizatorul pe care s-a clădit istoria statelor europene medievale”, spune muzeograful Alpár Dobos.
Citește și:
https://actualdecluj.ro/istoria-comorii-de-aur-de-la-cluj-cum-a-fost-descoperit-un-tezaur-ajuns-faimos-in-cluj-aur-de-1kg-din-care-s-au-recuperat-600g-expus-la-muzeul-national/

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare