Închide

Început în forţă pe piaţa birourilor din România. Clujul e pe harta de achiziţii a investitorilor

Economie by Kristina Reştea - apr. 08, 2019 0 204

 

Anul 2019 a început în forță pentru piața tranzacțiilor cu spații de birouri, iar semnele arată că trendul ascendant se va menține până la finele anului. Aproximativ 124.500 metri pătrați de spaţii de birouri au fost închiriate la nivel naţional de la începutul anului, cu aproape 41% mai mult comparativ cu primul trimestru al anului trecut, arată datele consultanţilor de la Jones Lang LaSalle. Bucureştiul a atras cel mai mare volum de tranzacţii. Clujul este unul dintre centrele căutate de investitori, alături de Timişoara, Craiova sau Iaşi.

 

Tranzacțiile realizate în primul trimestru al acestui an reprezintă aproximativ 31% din volumul total tranzacționat anul trecut, de aproximativ 400.000 mp. Dacă se va menține ritmul actual, piața tranzacțiilor cu spații de birouri ar putea ajunge până la sfărșitul anului curent la peste 560.000 de mp, esimtează specialiştii. “Este important de menționat că în primul trimestru au fost semnate mai puține tranzacții comparativ cu acceași perioadă a anului trecut, respectiv 68 față de 73, însă suprafața medie închiriată a crescut la aproape 2.000 de metri pătrați, de la 1.200 metri pătrați în 2017. Această evoluție a fost determinată de cinci tranzacții de peste 10.000 de metri pătrați și arată că piața românească rămâne o destinație atractivă pentru companiile existente, dar și pentru nume noi”, a declarat Marius Șcuta, Head of Office Agency and Tenant Representation JLL Romania.

Compania JLL a înregistrat în primul trimestru din 2019 cea mai mare cotă de piață pe segmentul de închirieri de spații de birouri la nivel național, de 26,7% din total, tranzacționînd 33.500 mp, conform datelor transmise de companie. La nivelul Bucureștiului, compania JLL a obținut în primul trimestru al anului curent o cotă de piață pe segmentul închirierilor de spații de birouri de 23,7. În afara Capitalei, JLL a avut în aceeași perioadă o cotă de piață de aproape 46% din totalul de puțin peste 17.000 de mp.

Cei mai mulți dintre chiriașii din primul trimestru au provenit din IT, sectorul financiar și cel de servicii profesionale. Bucureștiul a atras în primul trimestru din 2019 de departe cel mai mare volum de tranzacții, respectiv peste 107.000 mp (peste 86% din totalul la nivel național), fiind urmat la mare distanță de Timișoara cu puțin peste 6.000 mp (aproape 5%). Tranzacții importante au fost realizate și în Craiova, Cluj-Napoca și Iași.

Proiecte cu peste 170.000 mp de birouri de clasa A sunt planificate pentru a fi livrate în următorii trei ani în Cluj-Napoca, arată datele centralizate pentru Actualdecluj.ro de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Mai multe detalii AICI

La Cluj se pregătesc tranzacţii majore: Dedeman a semnat cu fondul NEPI-Rock­cas­tle şi Ovidiu Şandor pen­tru achiziţia birou­ri­lor The Office din Cluj-Napoca, în cea mai mare tranzacţie din afara Bucureştiului, potrivit datelor din piaţă. Fribourg Development, diviziunea de real estate a fondului de investiţii Fribourg Capital con­trolat de Ion Sturza, fost premier al Republicii Mol­dova, ar discuta cu americanii de la White Star Real Estate vânzarea birourilor Liberty din Cluj-Na­poca, potrivit ZF.ro. Ion Sturza a subliniat că este „doar un zvon“. Anul trecut, fostul premier al Republicii Moldova declara că este în căutarea unui partener pentru proiectul de bi­rouri din Cluj pentru a continua investiţiile, par­tener care să cumpere fie jumătate, fie întreg proiectul. Ştirea integrală AICI

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.