Închide

Începe recensământul smart al berzelor

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - iun. 10, 2020 0 174

Numărătoarea berzelor albe cu ajutorul aplicației „Uite, barza!” se reia din 10 iunie, a anunțat Societatea Ornitologică din România (SOR).  Recensământul berzelor va fi realizat în perioada 10 iunie – 5 iulie 2020. Anul trecut, cu ajutorul aplicației pentru smartphone-uri s-a reușit recenzarea a peste 3000 de cuiburi de berze din România, mai multe decât la edițiile precedente ale evenimentului inițiat de SOR.  Din 2017 până în prezent, aplicația „Uite, barza!”a avut peste 9.000 de utilizatori, iar în iulie 2019 a fost pe primul loc în categoria „Călătorii și aplicații locale” din Google Play, după cum au anunțat inițiatorii.

„Anul acesta am decis să schimbăm puțin perioada în care numărăm berzele albe cu ajutorul aplicației și să dăm startul mai repede. Astfel recensământul berzelor va avea loc în perioada 10 iunie – 5 iulie 2020. Schimbarea datei a fost determinată de faptul că berzele  se  întorc mai repede  la cuib și se modifică puțin și perioada de cuibărire. Până acum, cu ajutorul aplicației și a voluntarilor care au folosit-o,  am reușit s ă facem  inventarul cuiburilor de berze și  să creștem gradul de protecție a acestei specii”, a declarat Valentin Marin coordonatorul proiectului derulat de  SOR.

Cum se pot număra berzele cu ajutorul aplicației Uite, Barza!

Oricine are un smartphone poate descărca aplicația Uite, barza!, disponibilă atât pentru Android, cât și pentru IOS. Când utilizatorul se află în imediata apropiere a cuibul de barză, trebuie să pornească aplicația și GPS-ul telefonului. Apoi, este necesară completarea câtorva  informații:  număr de păsări prezente, pe ce fel de construcție se află cuibul și dacă acesta este sau nu în pericol.

Aplicația solicită și efectuarea unei fotografii a cuibului. Precizia localizării este foarte importantă. Astfel, poziția cuibului trebuie marcată prin intermediul GPS-ului cât mai aproape de stâlp sau de suportul pe care se află cuibul. Datele salvate în aplicație pot fi trimise şi ulterior dacă nu există  conexiune la internet. De asemenea, berzele albe și puii trebuie să fie la cuib.  Diferența  dintre  păsările  adulte și  pui este simplă:  adulții  au ciocul roșu, iar puii au ciocul negru. Specialiștii biologi vor verifica și confirma apoi datele încărcate în aplicație.

Proiectul e derulat de SOR în parteneriat cu cei de la Enel România care urmează ca la finalul campaniei de monitorizare să amplaseze noi suporturi pentru cuiburile de barză.

În afara numărării berzelor și a cuiburilor, utilizatorii aplicației pot semnala și incidente în care sunt implicate berzele albe, cum sunt, spre exemplu, electrocutările sau coliziunile. Aplicația permite preluarea datelor GPS și realizarea unei fotografii cu incidentul. Informațiile colectate vor fi introduse în baza de date a SOR, urmând apoi să se realizeze o hartă de senzitivitate. Pe baza acesteia, distribuitorii de energie electrică pot afla cu precizie care sunt liniile unde este nevoie de teci izolatoare sau de semnalizatoare, pentru a se evita în viitor coliziunile și electrocutarea păsărilor.

Proiectul Uite, barza! se derulează de patru ani cu scopul de a proteja berzele albe. Datorită volumului semnificativ de informații înregistrate de
către utilizatori începând cu anul 2017, aplicația reprezintă un instrument important pentru ornitologi și efortul lor de protejare a berzelor albe.
Din 2017 până în prezent, aplicația Uite, barza! a avut peste 9.000 de utilizatori, iar în iulie 2019 a fost pe primul loc în categoria „Călătorii și aplicații locale” din Google Play.

Societatea Ornitologică Română (SOR) este cea mai importantă organizație independentă de conservare a păsărilor din România.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu