Închide

Începe bătălia pentru putere în partidul lui Ponta. Ioan Rus se gândește dacă să candideze

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - sept. 13, 2018 0 1266

Încă nu s-au închegat ca structură politică și disensiunile privind împărțirea funcțiilor de conducere în organizația clujeană a Pro România au și început. Oamenii din tabăra lui Victor Ponta nu par interesați să își asume negocieri cu cei din tabăra lui Daniel Constantin, motiv pentru care – spun surse interne – clujenii care au plecat din PSD, alăturându-i-se lui Ponta, își doresc să se implice politic direct de la nivelul organizației centrale a partidului. Congresul privind desemnarea conducerii partidului Pro România ar urma să aibă loc în 23 octombrie, urmând ca ulterior, fiecare organizație județeană să-și desemneze, de asemenea, prin alegeri, birouri de conducere.

„Îl ajut pe Ponta”

Personajul cu greutate al Clujului care și-a asumat public că va susține formațiunea politică Pro România este omul de afaceri Ioan Rus, mai vechiul lider PSD, cel datorită căruia a fost instituită la nivel național sintagma „Grupul de la Cluj”.  Ioan Rus și-a întărit poziția, afirmând pentru Actual de Cluj că vrea să-l ajute pe Victor Ponta. „Îl voi sprijini pe Victor Ponta cu tot ceea ce voi putea. L-am ajutat și înainte și o voi face în continuare. Nu m-am gândit dacă să candidez acum pentru vreo funcție în Pro România. Poate mai degrabă aș accepta un titlu onorific. Nu cred că trebuie să fiu neapărat prezent în conducere. Pot să-i sprijin și din afară. Numele meu va fi lângă ei, atitudinea și pozițiile pe care le voi exprima în mod public vor fi de asemenea în favoarea lor”, a comentat Rus. Potrivit informațiilor Actual de Cluj, acesta nu s-a prezentat până acum la nicio întâlnire, la Cluj, cu oamenii lui Daniel Constantin, și nici nu și-a exprimat dorința de a avea vreo funcție la nivelul organizației clujene. „Ce să caute Rus la întâlniri cu niște nimeni în drum? El dacă vrea să revină în politică o va face direct de la nivel central”, a comentat o sursă din anturajulu lui Ponta. Ioan Rus va rămâne, totuși, conectat cu organizația clujeană Pro România prin intermediul actualului coordonator delagat de la nivel central, Aurelia Cristea, fostă ministru pentru Dialog Social în Guvernul Ponta. Cristea s-a întâlnit în mai multe rânduri cu Ponta și cu Rus, pentru a dezbate strategia de construcție a organizației județene de partid. Ea nu a răspuns încă dacă  e pregătită să își asume oficial candidatura pentru preșdinția Pro România Cluj, însă prin intervențiile anterioare n-a ascuns că Victor Ponta are pretenția ca ea să construiască și să asigure coordonarea organizației clujene. Spre deosebire de oamenii din tabăra lui Daniel Constantin, Cristea se bucură de o notorietate pozitivă atât pe plan local, cât și la nivel național, fapt ce ar avantaja-o într-o evenutală competiție cu Mircea Irimie, reprezentantul aripii conduse de Daniel Constantin.

 „Nu știu dacă voi candida”

Fost secretar de stat, turdeanul Mircea Irimie este coordonator al Pro România pe Cluj, din partea aripii Daniel Constantin. In ciuda informațiilor din interior, Irimie insistă să spună că nu există deloc neînțelegeri cu oamenii din garda lui Ponta. „Chiar ne-am întâlnit cu 40 de colegi, pentru că înainte de Congres, avea la Cluj o întâlnire regională, în 16 octombrie, și ne dorim cu toții să iasă foarte bine. Personal, vă spun că nu m-am hotărât dacă voi candida la președinția Pro România Cluj. Nu este aceasta o țintă pentru mine. Eu pot să fac treabă foarte bună și la Turda, am demonstrat lucrul acesta și la alegerile anterioare. La Cluj o avem pe doamna Cristea, este și colegul meu Sorin Platon, vom vedea cum vor ieși alegerile”, a spus Irimie. Totuși, el admite că ar fi fost unele discuții și că mulți dintre colegi de-ai săi și-ar fi exprimat îngrijorarea că vin în partid oamenii lui Ponta și că aceștia vor lua toate funcțiile. „Eu le-am spus să se liniștească. Bine, nu la noi la Cluj au fost discuții, ci în alte organizații din țară. Le-am explicat tuturor că Victor Ponta este în topul celor mai buni politiceni din România și că el chiar are capacitatea să construiască, să ducă partidul acesta cât mai sus. Altfel, cu ce ne ajută să ne știm șefi într-un partid de care nu a auzit nimeni?” Remarca lui Mircea Irimie nu face decât să întărească spusele liderului ALDE, Călin Popescu  Tăriceanu, care în momentul în care s-a despărțit de Daniel Constantin i-a reproșat acestuia că aportul său în construcția formațiunii a fost zero. Reamintim că Partidul Pro România a fost fondat în 2017 de gruparea condusă de Daniel Constantin, fost ministru al Mediului și vicepremieir, după ce acesta a fost forțat să plece din ALDE. Neînțelegerile dintre Constantin și actualul lider ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, erau destul de vizibile și prin intermediul reprezentanților lor de la nivelul județului Cluj. Principalul acolit al lui Daniel Constantin, Mircea Irimie – fost deputat și apoi secretar de stat – se afla într-o competiție absurdă cu deputatul Steluța Cătăniciu, omul lui Tăriceanu la Cluj, unul dintre puținii comunicatori vizibili ai partidului. Rămâne de văzut, dacă Irimie o va accepta pe Cristea ca lider principal al Pro România, având în vedere experința sa anterioară.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare