Închide

Începe administrarea celei de a treia doze de vaccin anti-COVID / O pot solicita toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua

ActualitateSănătate by Actual de Cluj - sept. 28, 2021 1 244

Începând de marți se administrează a treia doză de vaccin anti-COVID pentru persoanele care au cel puţin şase luni de la administrarea dozei a doua. Cei care dores să se vaccinez cu a treia doză se pot programa pe platforma RoVaccinare sau se pot prezenta la centrele de vaccinare.

Persoanele care s-au vaccinat inițial cu Astra Zeneca vor alege între Pfizer și Moderna.

Prima persoană vaccinată va fi managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „prof. dr. Matei Balş”, dr. Cătălin Apostolescu, medic primar Boli Infecţioase, iar Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii, va primi și el a treia doză de vaccin anti-COVID pentru a marca începerea campaniei, relatează G4Media.ro

Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea anti-COVID (CNCAV), susține că a treia doză este ferm recomandată persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale şi alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia naţională de vaccinare; persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social şi din învăţământ.

Accesul la vaccinare este permis şi altor categorii de populație, care au cel puţin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală.

Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema iniţială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna).

Având în vedere faptul că, în România, vaccinarea cu Johnson&Johnson a început pe 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, în prezent, administrarea dozei de rapel.

Programarea persoanelor pentru administrarea dozei de rapel (doza 3) se poate face deja prin platforma online, dar doritorii se pot vaccina inclusiv prin prezentarea directă în centrele de vaccinare.

Pentru persoanele din centrele medico-sociale şi rezidenţiale, imobilizate la domiciliu sau fără adăpost, se va utiliza aceeaşi modalitate de vaccinare, respectiv cu ajutorul echipelor mobile puse la dispoziţie de către direcţiile de sănătate publică judeţene/ a municipiului Bucureşti.

În paralel cu administrarea celei de-a treia doze, continuă şi imunizarea persoanelor care doresc să-şi facă pentru prima dată vaccinul anti-COVID.

Centrele de vaccinare de la Romexpo sunt deschise în fiecare zi, de luni până duminică, între orele 8.00 – 20.00.

Sursa foto: Rovaccinare

Un comentariu

  1. Serios!? Ar trebui sa verificati putin centrele din Cluj. De pilda, la scoala Ion Creanga, marti dimineata la ora 11:00 vaccinul Pfizer „s-a terminat”. Imi pare rau ca mi-am purtat degeaba mama octogenara pana la centrul de vaccinare, ca sa fim intoarse din drum de o angajata lipsita de cele mai elementare maniere. And get your facts in order!

Scrie un comentariu

Articole similare