Închide

Începe a 20-a ediție a TIFF, ce recomandări are fondatorul festivalului

Cultură by Actual de Cluj - iul. 23, 2021 0 333

A 20-a ediție a festivalului internațional de film Transilvania începe în această seară, în Cluj, iar directorul și fondatorul festivalului, regizorul clujean Tudor Giurgiu, are mai multe recomandări pentru cinefili, în următoarele zile – sunt ”de văzut musai”, după cum arată el.

Giurgiu recomandă la ediția din acest an filmele românești în premieră care se vor prezenta la cinema-ul în aer liber de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, ”un loc fabulos pentru proiecții”. Despre filme, Giurgiu spune că toate merită ”full house”.

Fondatorul festivalului mai recomandă cineconcertul Infernul, pe muzica italienilor de la Edison Studio, ”muzicieni fabuloși, premiați cu premiul Ars Electronica”, filmele ”Noaptea regilor” – ”o Șeherezadă modernă care se întâmplă într-o închisoare de mare risc”, ”New Order” al regizorului Michel Franco, care a obținut Marele Premiu al Juriului de la Veneția 2020 și despre care Giurgiu spune că e ”un film-bombă!”, și respectiv filmul și masterclassul lui Szabo Istvan, ”probabil unul din invitații cei mai importanți ai TIFFului din acești 20 de ani, o legendă vie” după cum spune Giurgiu.

Regizorul mai recomandă ”The World to Come” cu Vanessa Kirby”, ”actrița momentului, Casey Affleck, filmat în România, de-abia aștept să îl văd!”, concertul trupei islandeze Mum, ”pe care am văzut-o întâi în Reykjavik și mi-a plăcut tare. Vine la Bonțida, la Castelul Banffy, cu un cineconcert care sunt convins că va ieși tare de tot”., filmul ”Căutătorul de vânt”, debutul în regie al lui Mihai Sofronea, ”un film sensibil și emoționant” în care joacă Dan Bordeianu, Adrian Titieni și Olimpia Melinte, și pelicula ”Întregalde”, filmul lui Radu Muntean prezentat la Cannes.

Giurgiu mai recomandă ”Spioni de ocazie”, documentarul Oanei Giurgiu, ”cu o intrigă demnă de film de ficțiune”. ”În film apar multi membri ai echipei TIFF, dovedesc cã sunt capabili si de o carieră în actorie”, comentează regizorul.

Alte filme recomandate: ”Tina”, despre viața și cariera Tinei Turner, ”o super-divă”, ”nebunia de film spaniol” ”Baby”, ”o bizarerie care nu trebuie ratată” și care ”nu e pentru tinerele mame”, ”România sălbatică”, ”pentru că e un miracol de film, făcut cu pasiune, practic din nimic, fără ajutor de la stat iar rezultatul e absolut fabulos”, ”toate filmele lui Eric Rohmer din retrospectiva pe care i-o dedicăm”, și primul episod din serialul rusesc ”Six Empty Seats”. Alte două filme din program sunt recomandate de Giurgiu – ”Petite Maman”, ”o bijuterie de film regizată de Celine Sciamma, cu două fetițe incredibile” și ”Szindbad”, ”unul din cele mai bune filme maghiare ever, l-am văzut întâi acum vreo 20 de ani, e tare de tot”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu