Închide

Încep Zilele Culturale Maghiare, cu o sută de evenimente în pandemie. Ce ți se pregătește

ActualitateTop News by Actual de Cluj - aug. 15, 2020 0 434

Unul dintre puținele evenimente pentru clujeni organizate în acest an chiar și în condiții de pandemie, Zilele Culturale Maghiare, au loc peste câteva zile iar organizatorii anunță că deși festivalul este mai scurt, acesta numără nu mai puțin de o sută de evenimente.

Toate acestea vor avea loc în aer liber, cu câteva excepții, în 20 de locuri din Cluj-Napoca, iar participarea la programele din festival va fi condiționată de înregistrarea în prealabil.  ”În calitate de organizatori ştim foarte bine că, în situaţia actuală, seria noastră de manifestări va fi un fenomen inovator în comparaţie cu practica anilor trecuţi, dar sunt în măsură să-i asigur cu conştiinţa împăcată pe toţi participanţii că, fideli sloganului ”Cât se poate!” din anul acesta, am întreprins totul pentru a veni cu o ofertă de programe de cea mai înaltă ţinută, care respectă şi cadrul legal impus de autorităţi”, spune organizatorul principal Gergely Balázs.

Ca să participe la evenimentele din festival clujenii vor trebui să se înregistreze în prealabil pentru feicare program în parte, pe site-ul festivalului. Cei care nu au acces la internet vor putea să-și procure biletele personal de la casa de bilete care se află în Piața Unirii, care va funcționa de la ora 12 la 20 între 15 și 18 august, și de la ora 9 la 23 între 19 și 21 august.
Biletele gratuite nu vor putea fi ridicate sau procurate la fața locului, însă numărul de locuri vacante va putea fi urmărit în permanență prin intermediul paginii de internet creată în acest scop. ”În scopul evitării aglomeraţiei şi a formării unor mase de oameni cu potenţial de risc pentru sănătate, publicul este rugat să participe la fiecare program în parte doar pe baza biletului de intrare valabil pentru evenimentul respectiv. În cazul slujbelor religioase din timpul festivalului, nu este nevoie de bilet, participarea făcându-se conform legislației în vigoare”, mai arată organizatorii.

Purtarea măştii de protecţie, folosirea dezinfectantelor de la intrarea în spații și respectarea distanței de 1,5 m între participanți vor fi obligatorii la manifestările organizate în timpul Zilelor Culturale Maghiare din acest an. În momentul sosirii la evenimentul dorit, participanţilor li se va lua, în mod obligatoriu, temperatura corporală. Persoanele care vor avea temperatură mai mare de 37,3°C sau care vor prezenta simptome de infecție respiratorie cum ar fi tusea sau rinoreea, cât și cele care vor refuza să le fie verificată temperatura nu vor putea participa la evenimentul dorit.
După terminarea fiecărui program, spectatorii vor părăsi în mod obligatoriu acel spațiu pentru a le permite organizatorilor să dezinfecteze perimetrul. ”Spre deosebire de anii precedenţi, anul acesta nu se vor oferi spre vânzare publicului mâncăruri şi băuturi, prin urmare, participanţii vor trebui să-şi asigure din timp mâncarea şi băutura”, completează organizatorii. Programul complet și alte detalii de siguranță aici

Evenimentele în aer liber din timpul Zilelor Culturale Maghiare se vor desfășura cu precădere în zona centrală a orașului, adică în Piața Unirii, în curtea Muzeului de Artă din palatul Bánffy, în Grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu, dar și în curțile unor asociații și cafenele clujene.

În cele trei zile de desfășurare, publicul se va putea bucura de expoziții de fotografie și pictură, lansări de carte, recitaluri de poezie, prelegeri, mese rotunde, conferințe, activități pentru copii, concerte și filme. ”Chiar dacă anul acesta asistăm la un număr mult mai mic de evenimente și cu o durată mult mai scurtă decât cea cu care eram obișnuiți, am încercat să menținem un program variat și bogat, pentru toate gusturile. Expozițiile de la Muzeul de Artă ne călăuzesc în istoria picturii ardelene începând din perioada interbelică până în prezent datorită a două mari expoziții, iar fotografiile lui Adam Gyula aduc mai aproape viața de zi cu zi și diferite fețe ale unei etnii de la poalele Carpaților. Filmele, concertele și discuțiile pe diferite teme cotidiene, actuale, sunt organizate după conceptul din anii precedenți. La fel și locurile de desfășurare, unde am avut în vedere alegerea locurilor mai încăpătoare așa încât un public cât mai numeros să se poată bucura de evenimentele organizate”, spune și Szabó Lilla, directorul de programe al festivalului.

Ediția a XI-a se va deschide oficial miercuri, 19 august, cu o gală de operă care va avea loc la ora 19, în Piața Unirii, cu participarea soliștilor și orchestrei Operei Maghiare din Cluj.

Tot în Piața Unirii, cinefilii vor putea viziona câteva dintre lungmetrajele apreciate ale cinematografiei maghiare. Primul dintre acestea va fi ”Mama și alți nebuni de legat din familie” (scenariul și regia Ibolya Fekete, 2015), care va putea fi vizionat joi, 20 august, de la ora 21, cu subtitrare în limba română.
Iubitorii istoriei Clujului vor putea lua parte miercuri, 19 august, la prelegerea ”Privilegiile orașului Cluj”, pe care istoricul Cosmin Rusu o va ține, de la ora 11, în Grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată de pe strada Kogălniceanu.
Expozițiile de pictură și fotografie vor colora, de asemenea, cele trei zile de festival. Astfel, publicul va putea admira, printre altele, expozițiile foto-documentare de la Turnul Croitorilor – „Cetatea veche a Clujului’’ și „Să nu uităm niciodată. Casele hoștezenilor din cartierul Mărăști”, cele de la Muzeul de Artă care marchează 130 de ani de la nașterea poetului Reményik Sándor – ”Veșnic pribeag și veșnic străin”, ilustrează rolul Școlii băimărene în pictură – „Pictura transilvăneană interbelică’’ sau aduc în atenție colecția de lucrări ale Fundației Sapientia – ”Referință”.

Zilele Culturale Maghiare programează și o prezentare de carte în limba română, joi seara la ora 20 în curtea Muzeului de Artă. Este vorba de volumul ”Armata de Apus” al lui Székely János, o personalitate polivalentă a literaturii maghiare din secolul XX, care a fost poet, prozator, dramaturg, eseist şi traducător. La lansarea volumului va fi prezent şi traducătorul Marius Tabacu iar cu această ocazie se va prezenta spectacolul-lectură în regia lui Kovács Zsuzsánna şi în interpretarea actorului Lari Giorgescu de la Teatrul Naţional Bucureşti. Despre carte, semnificaţia ei şi traducerea recent apărută vor dialoga scriitorii Márton Evelin şi Filip Florian.

Programul include și concerte de muzică clasică: primul dintre acestea e programat miercuri la ora 15, e vorba de concertul aniversar ”Flauto dolce – 20 ani”, care va avea loc în Grădina cu ruine. În aceeași zi la ora 19 e programat concertul pe care cvintetul Transilvania Philharmonic Brass îl va ține în zona Bastionului Croitorilor și a zidului cetății, iar de la ora 21 în Piața Unirii are loc concertul jubiliar ”Din Transilvania în Transilvania” interpretat de prim-violonistul Pál István împreună cu muzicieni din Ardeal.
Un alt concert de referință va fi cel susținut cu ocazia zilei Sfântului Ștefan (20 august), de la ora 19, când renumitul pianist Bogányi Gergely va concerta în piaţa centrală a oraşului. Artistul a fost laureat cu Premiile ”Kossuth Lajos” şi ”Liszt Ferenc” pentru dezvoltarea şi protejarea culturii maghiare, respectiv ca recunoaştere a activităţii deosebit de merituoase ca pianist. Numele lui Bogányi Gergely a devenit arhicunoscut după ce, împreună cu un grup de constructori de instrumente muzicale, a realizat, pe baza unui concept nou şi a unei tehnologii noi, un pian ale cărui formă şi structură sunt complet unice. Participanţii la Zilele Culturale Maghiare din Cluj vor avea ocazia acum să se bucure şi ei de sunetul aparte al acestui pian, în interpretarea lui Bogányi.

Vineri seara, la ora 20.30, Grădina cu ruine va deveni scenă pentru concertul Orchestrei de Cameră a Filarmonicii de Stat ”Dinu Lipatti” din Satu Mare, care-l va avea la pupitru pe dirijorul Novák István.
Cea de-a XI-a ediție a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj se va încheia oficial vineri, 21 august, la ora 20.30, cu una dintre cele mai importante satire clasice la adresa comunismului ale cinematografiei maghiare și est-europene: ”Martorul” de Péter Bacsó (1969). Producție interzisă timp de zece ani în Ungaria, filmul își desfășoară acțiunea la începutul anilor 1950, în Ungaria aflată sub regimul totalitar al Partidului Muncitoresc Maghiar. „Martorul” a fost proiectat pentru prima dată în 1981, la Festivalul de Film de la Cannes, iar apoi avut premiera în Ungaria și în alte 32 de țări. Pe baza singurei copii necenzurate a fost posibilă reconstrucția variantei originale cu ajutorul tehnicilor digitale. Restaurarea filmului, la rezoluție 4K, este rezultatul muncii comune a Arhivei de Film și Laboratorului de Film din Ungaria, cu colaborarea a 30 de specialiști și cameramani maghiari. Proiecția va avea subtitrarea în limba română.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare