Închide

Încă un „tunel” în Gherla, la fostul Club al Tineretului. Povestea tristă a unei case ca o bijuterie

ActualitateDin județ by Actual de Cluj - ian. 25, 2020 0 129

O clădire care are aproape 300 de ani, aflată aproape de centrul orașului, se deteriorează pe zi ce trece. Povestea ei este lungă și tumultuoasă, aici a fost muzeu armenesc, pe vremea lui Ceaușescu răsuna muzica occidentală, apoi a făcut și obiectul unui proces în justiție. Acum arhitectura ei este completată nefericit de un „tunel” cu picioare din lemn.

Casa de pe strada 1 Decembrie 1918 nr. 16 din Gherla a fost câțiva zeci de ani, în timpul comunismului, dar și în perioada care a urmat, sediul Clubului Tineretului. O inscripție ruginită pe poarta din fier forjat de la intrare amintește trecătorilor acest lucru, chiar dacă sunt deja cinci ani de când a intrat legal în administrarea municipalității locale, relatează gherlainfo.ro.

Planurile pentru clădirea redobândită erau ca aceasta să fie reparată, modernizată și aici să se mute muzeul de istorie. Dar de la plan până la faptă e cale lungă.

Reparații la clădire nu mai știe nimeni când s-au făcut ultima dată. Administratorul anterior, Fundația Pentru Tineret, a fost mai puțin preocupat să aibă grijă de clădire și a urmărit doar să mai scoată un leu din darea în folosință a spațiilor. Așa că tencuiala a început să cadă, acoperișul s-a distrus, ploaia a pătruns în interior și a făcut ravagii.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags

Articole similare