Încă o victimă din Cluj a escrocilor online rămâne fără bani, anchetatorii cer renunțarea la urmărirea penală căci prejudiciul e prea mic și nu merită bătaia de cap
Actualitate by Actual de Cluj - nov. 04, 2024 0 130
Încă o victimă din Cluj a escrocilor online rămâne fără bani, anchetatorii cer renunțarea la urmărirea penală căci prejudiciul e prea mic și nu merită bătaia de cap.
Printr-o cerere înregistrată în 3 septembrie pe rolul Judecătoriei Turda Parchetul a cerut confirmarea la renunțarea la urmărirea penală cu privire la infracțiunea de înșelăciune, după doi ani de la depunerea plângerii de către victimă.
Mai exact, în 17 noiembrie 2022 victima a sesizat organele de poliţie cu privire la faptul că discutând în mediul online cu o persoană care s-a prezentat ca fiind cetăţean francez a fost înşelată de acesta prin promisiunea că îi va acorda un împrumut în sumă de 10.000 euro, determinând-o să-i vireze suma de 233 euro reprezentând comision, după care nu a mai întreprins vreun demers pentru acordarea împrumutului promis.
După câteva zile procurorii, în 25 noiembrie, au început urmărirea penală cu privire la infracţiunea de înşelăciune. Cu ocazia audierii persoanei vătămate, aceasta a declarat că nu doreşte continuarea cercetărilor, doreşte să îşi retragă plângerea şi nu se constituie parte civilă în cauză. Persoana vătămată nu a furnizat organelor judiciare date cu privire la împrejurările în care a avut discuţiile cu autorul faptei, data discuţiilor, data transferului bancar sau alte date.
”Fapta în materialitatea sa, deşi întrunește condiţiile constitutive ale infracţiunii de înșelăciune (…) trebuie avut în vedere conținutul faptei, locul săvârșirii acesteia, modalitatea de comitere a faptei, impactul relativ redus al faptei asupra societății, prejudiciului creat şi că audiată persoana vătămată a arătat că doreşte să îşi retragă plângerea şi nu se constituie parte civilă în cauză. Ori, raportat la perioada care a trecut de la săvârşirea faptei şi la activităţile complexe pe care le-ar presupune o continuare a urmăririi penale (identificarea administratorului site-ului, a titularului contului de destinaţie, cercetarea unor persoane care cel mai probabil domiciliază în afara razei de competenţă a organelor judiciare aflate în supravegherea acestei unităţi de parchet, etc.) ar conduce la cheltuirea inutilă a unor resurse financiare, fiind contrar principiului economicităţii cheltuirii resurselor”, a arătat instanța în confirmarea renunțării la urmărirea penală.