Închide

Încă o premieră la Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 15, 2019 0 409

 

Sedințele de Consiliu Local din Cluj vor fi traduse și în limbajul semnelor și se vor transmite on-line, în așa fel încât și persoanele cu deficiențe auditive să fie la curent cu ceea ce se decide pentru oraș. Primarul Emil Boc a spus că este o formă de respect și un semnal pe care Primăria vrea să îl dea persoanelor cu dizabilități.

Noutatea anunțată de primarul Emil Boc la ședința extraordinară a Consiliul Local din 15 aprilie vine după ce în ultimii ani edilul a fost criticat că nu se preocupă să creeze facilități pentru persoanele cu dizabilități.

Spre exemplu, în 2016, un clujean a fost la în Sala de Sticlă la o dezbatere publică privind bugetul orașului și i-a bătut obrazul primarul Emil Boc în privința deficiențelor grave pe care instituțiile publice le au în privința asigurării accesului pentru persoane cu dizabilități. Chiar la primăria municipiului, clujeanul aflat într-un scaun cu rotile, a fost cărat pe sus de angajați ai instituției, chiar dacă există dispozitive speciale și o rampă de acces.

DETALII: Clujul cu handicap: cât de greu le e persoanelor cu dizabilități să își folosească orașul

Un leagăn pentru persoanele cu dizabilități a fost donat orașului în urma unei acțiuni coordonate de două organizații nonguvernamentale în cadrul Zilelor Maghiare din 2016. Este vorba despre asociațiile Copacul Vieții și Clujul Comoară, ultima condusă de organizatorul Zilelor Maghiare, consilierul local Gergely Balasz. Leagănul a fost montat de Primărie abia la finalul anului 2018, dar nu în zona centrală, așa cum au cerut cele două asociații tocmai pentru a fi la îndemână, ci a fost ascuns într-un spațiu impropriu din cartierul Mănăștur, așa-zisul parc Primăverii. Leagănul a fost montat fără nicio plăcuță adițională și fară niciun comunicat sau un moment inaugural care să-l facă cunoscut oamenilor.

Presa maghiară a relatat cazul și a avansat ca motiv intenția Primăriei de a iniția o licitație pentru cumpărarea mai multor astfel de aparate și de a-și atribui inițiativa.

Într-adevăr, Primăria a inițiat o achiziție de aparate de fitness, pe listă fiind și aparate destinate și persoanelor cu dizabilități. În prezent, procedura este în faza de evaluare. După ce se stabilește câștigătorul/căștigătorii, urmează încheierea contractului și furnizarea respectivelor aparate de fitness în aer liber și montarea lor în locurile verzi din oraș.

Detalii:

Primăria cumpără aparate de fitness pentru persoane cu dizabilități după ce le-a dosit pe cele primite din fonduri de la Zilele Maghiare

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.